Otázky, ktoré by ste si mali položiť pred nákupom novej nehnuteľnosti

Vlastníctvo nehnuteľnosti je pohodlné, praktické a prestížne. Okrem toho sa takýto nákup považuje za bezpečnú investíciu voľných finančných prostriedkov. Môže to byť strecha nad hlavou alebo váš vysnívaný domov. Nie všetci však premýšľajú o tom, čo hľadať pri výbere vhodného objektu a potom majú hlavu v smútku.

Najprv sa musíte rozhodnúť, na čo budete nehnuteľnosť používať:

  • na osobné účely a bývanie
  • alebo na účely príjmu ( v podobe prenájmu atď.)

Od toho bude potom do veľkej miery závisieť aj typu objektu, jeho umiestnenie a cena. Samozrejme, v súvislosti s novou nehnuteľnosťou vám vznikajú aj nové a iné povinnosti. Ak je dôvodom kúpy vlastné bývanie, je nutné prihlásiť sa na trvalý pobyt a do všetkých inštitúcií, ktoré sú pre vás a vaše fungovanie dôležité. Ani to však nie je zďaleka ešte všetko!

Poloha objektu a infraštruktúra

Jedným z najdôležitejších faktorov je umiestnenie objektu. Ak je dom v mieste s dobrým dopravným spojením, v blízkosti obchodov, nemocníc, atrakcií, pláží, parkov, kaviarní a reštaurácií,  počítajte s vyššou cenou.

Ak plánujete nehnuteľnosť vyžívať čisto iba pre seba, oplatí sa vyťažiť pri rozhodovaní z vašich vlastných záujmov.

Čo uprednostňujete – nehnuteľnosť v meste alebo na vidieku? Kde je to pre vás pohodlnejšie – ďaleko od civilizácie alebo na husto osídlenom sídlisku?

Ak by ste zvažovali najskôr prenájom, počítajte s tým, že budete potrebovať v danej lokalite zriadiť prechodný pobyt, pri ktorom potrebujete súhlas majiteľa nehnuteľnosti.

Dodatočné náklady a dane

Ďalšou vecou môžu byť náklady spojené s bývaním v danej lokalite. Miestne dane a poplatky, nájomné, vodné a stočné, elektrika alebo plyn. To a viac poplatkov pre určitý počet členov v domácnosti môže rozhodnúť o kúpe. Neberte to na ľahkú váhu, obzvlášť, ak riešite financovanie kúpy formou hypotéky. Zvyšuje to dodatočné náklady.

Prehodnotiť musíte aj to, aké je dopravné spojenie v okolí? Kde je najbližšia autobusová zastávka, ako často premáva verejná doprava?

Ak hovoríme o dome na vidieku, musíte zistiť, ako ďaleko je od administratívneho centra. Je potrebné pripomenúť, že väčšina ľudí uprednostňuje bývanie vo vzdialenosti najviac jednej hodiny od mesta.

Sú v blízkosti nejaké športové zariadenia, tenisové kurty, golfové ihriská, kúpaliská, zdravotnícke a spoločenské organizácie? Aké zábavné centrá sú v tejto oblasti?

Aké sú životné podmienky v regióne po skončení sezóny? Určite toho nie je málo, preto si všetko dopredu a dôkladne zistite, prípadne hľadajte otázky na odpovede u predajcu alebo realitného makléra!

Chod hore