Niečo pre „novomačkárov“ alebo Dôležité veci, ktoré by ste si mali premyslieť, kým si zaobstaráte mačku

Martina Kolláriková 13

Túžite po mačke? Bodaj by nie. Mačky sú skvelé spoločníčky. Nielenže dobre vyzerajú, ešte vás aj zbavia myší a majú vlastný motor. A to je predsa skvelé!

shutterstock

Chovať mačku znamená, samozrejme, oveľa viac, než mať doma zlatú, mäkkú, pradúcu spoločníčku. Ak zvažujete, že si nejakú zaobstaráte, pouvažujte, čo to pre vás bude znamenať.

Pamätajte na to, že mačka žijúca v byte sa bežne dožíva aj 20 rokov. Budete spolu pekne dlho, tak sa snažte navzájom si spoločný život spríjemniť.

Mačky sú nezávislé od prírody

Už však nie sú schopné úplne sa o seba postarať ako divo žijúce zvieratá. Predtým, než si mačku prinesiete domov, zamyslite sa nad tým, či budete mať pri svojom životnom štýle na ňu dostatok času.

To, nakoľko ste zaneprázdnení a koľko času trávite doma určuje typ mačky, ktorý by ste si mali zadovážiť.

Veľmi vyťažení ľudia by nemali mať mačku, ktorá potrebuje veľa starostlivosti a pozornosti.

Zvlášť nie veľmi inteligentnú a aktívnu mačku. Avšak existujú aj pokojnejšie mačky, ktoré sú vhodné aj pre takýchto ľudí. Poraďte sa so skúsenými chovateľmi.

Foto: Pixabay

 

Zaobstarajte si hneď dve

Ak sa vaše podmienky zmenia až potom, čo si prinesiete mačku domov, alebo túžite po milom spoločníkovi, ktorý vás pri návrate domov víta obtieraním sa o nohy hoci ste riadne pracovne vyťažení, doneste svojej mačke kamaráta či kamarátku.

Alebo si rovno prineste domov dve. Bude im veselšie, zahrajú sa spolu a nebudú až tak pociťovať vašu častejšiu neprítomnosť.

Trpíte alergickými reakciami?

Dajte sa otestovať na alergiu na mačky ešte predtým, než si jednu prinesiete domov.

Lepšie si na žiadnu nezvyknúť, ako sa jej potom musieť zbaviť. Avšak platí, že človek si dokáže zvyknúť na vlastnú mačku, napriek tomu, že je alergický na ostatné mačky.

Bezpečnejšie je v takomto prípade vybrať si mačku s menej alergénmi. Konzultujte u veterinára, hľadajte informácie na internete, popýtajte sa v útulkoch – určite nájdete vhodné riešenie.

Niečo pre „novomačkárov“ alebo Dôležité veci, ktoré by ste si mali premyslieť, kým si zaobstaráte mačku

Zdravotná prevencia

Predtým než si konečne prinesiete svoju prvú mačku domov, dajte ju vyšetriť a zaočkovať.

Naplánujte si tiež kastráciu na čas, keď to vek mačky umožní.

Práve tieto záležitosti môžu znamenať závratný rozdiel medzi zdravou a šťastnou mačkou, ktorá bude skvelou spoločníčkou a úbohou a otravnou mačkou, ktorá sa snaží preškriabať si cestu cez zatvorené okná či dvere alebo vám neustále všetko ničí a ocikáva.

Mačky veľmi rýchlo získavajú hygienické návyky

Stačí im na to debnička s mačacím pieskom a hneď pochopia, na čo je určená. Je to zrejme vec inštinktu. Zaobstarajte preto mačke kvalitnú debničku. Udržujte ju vždy čistú.

Pre pohodlie svojej mačky – nezabudnite, že sú to veľmi čistotné stvorenia – a tiež pre pohodlie svojho nosa. Takisto mačke zadovážte vyvážené krmivo, vhodné pre jej vek.

Poraďte sa s predajcom krmiva alebo so skúseným chovateľom mačiek.

shutterstock

Mačky sú veľmi hravé

Nepotrebujú však vôbec drahé špeciálne hračky. Hračkárske myšky, rôzne stužky a motúziky, pierka či prázdne škatuľky mačku dokonale zabavia.

Len sa ubezpečte, že ju naozaj bavia, pútajú jej pozornosť, hrá sa s nimi a neustále s nimi niečo podniká, a má tak dostatočnú mentálnu aj fyzickú aktivitu.

Ak nechcete mať rozsekanú sedačku, či roztrhanú novú kabelku, investujte tiež do škrabadla.

 

Priniesli ste si domov mačiatko?

Začnite hneď, kým je malé, s pravidelnou starostlivosťou. Kúpanie, česanie srsti a brúsenie a strihanie pazúrikov sa potom stanú činnosťami, na ktoré sa mačka bude tešiť a nebudú ju desiť.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (6 hlasov, priemerne: 4,20 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. mačky su sice roztomile, ale velmi naročne v strave . ja som tu našu musela naučit jest. Najskor bola pol dna hladna a poto prišla a zjedla to. Musela, nič ine nedostane. Kupujem jej brit konzervy a aj tak sa ofrnuje

  2. novomačkar by si mal zvyknut na to, že pani mačka je v jedle velmi naročna a nad všetkym bude ohrnat nos a po celom dni bez žradla už niečo zje smile

  3. doležite je vediet, že mačky su pani a velmi vyberave v jedle.ako tu už pisali, niektore chcu iba konzervy, proste štavnate jedlo, niektore chcu iba granule. Nam trvalo mesiac než sme našli niečo, čo by jej nechutilo a zožrala to

  4. Podľa mňa najdôležitejšie pre mačičku do začiatku je kvalitná strava určite. Hlavne aby mala dosť proteinov, to maju mačičky odlišne od psov 😉

    1. uplne suhlasim s tebou! nasej macke chutia najviac tuniakove konzervy krmivo-brit. cz/cs/produkty/kocky/276303-brit-fish-dreams-tuna-and-salmon tie su velmi oblubene, a v podstate ona ani nic ine papat nechce uz

  5. naša Mici dostala pod stromčekom nové škrabadlo, lebo to staré si nejako nevedela obľúbiť. Hurá, nové sa jej hneď zapáčilo Big Grins

  6. Naše mačičky majú aj pelíšek aj domček a dve škrabadlá. Nevedeli sme, čo sa im bude viac páčiť, tak sme toho kúpili viac 🙂

  7. Ja som si hneď kupovala dve mačky, pretože bývam dlho v práci a jednej by bolo smutno. Mám veľký byt, pohybujú sa po celom byte ale majú svoju miestnosť, kde majú škriabadlá i hračky. Nikdy sa mi nestalo, že by mi zničili nábytok alebo niečo podobné. A ten pocit, keď ma pri príchode domov vítajú, je na nezaplatenie Big Grins

  8. Tiež sme túžili po mačičke a rozhodli sme sa dať domov opustenému mačiatku. v útulku mali dve maličké mačiatka, ktoré sme jednoducho od seba nemohli odtrhnúť a tak sme si domov priniesli dvoch miláčikov. Keďže ani jeden sme nikdy mačičku nemali, najskor sme si zašli do ZOODOMu v BA na Bajkalskej, kde nám milý zamestnanec pomohol vybrať všetko čo budeme potrebovať – od pelíšku cez hygienické potreby až po stravu a hračky. Po príchode s mačičkami domov šiel manžel hneď znovu dokúpiť ďalší pelíšek ale naše mačičky sa od seba ani nepohnú, tak majú aspoň svoju postieľku v každej izbe 🙂

Pridaj komentár