ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Odľahčená chladnička – zelená pre životné prostredie

V dnešnej dobe je dôležitou témou ekológia a ochrana životného prostredia, ku ktorej môžeme prispieť aj my. Šetriť prírodu a znižovať vlastnú ekologickú stopu je najbezpečnejší a najprospešnejší trend.

To, že by sme mali so sebou na nákupy nosiť vlastnú tašku, nepoužívať jednorazové plasty či rozumnejšie nakupovať, už snáď vieme všetci. Čo tak prepracovať ideu ekológie aj do našich chladničiek? Je najvyšší čas. Nielenže tak ušetríme naše peňaženky, ale budeme aj milosrdnejší k vlastnému telu a zdraviu. Poďme si teda spoločne priblížiť pár tipov, ako zbaviť naše chladničky zbytočnej energie či toxického odpadu.

Bavlnené obaly na potraviny

Výbornou alternatívou, ako uchovávať potraviny, je používanie bavlnených obalov na potraviny, ktoré sú potiahnuté včelím voskom, jojobovým olejom a živicou zo stromov. Sú ľahko tvarovateľné a slúžia ako alternatíva namiesto alobalu, plastových fólií či mikroténových vreciek. Bavlnené obrúsky nám skvele poslúžia na skladovanie a balenie pečiva, syrov, zeleniny, misiek s jedlom či na prikrytie kysnutého cesta.

Možno vás to prekvapí, ale vydržia veľmi dlhú dobu, keďže sa dajú opätovne použiť po umytí vodou. Všetky gazdinky a mamičky určite potešia aj ich antibakteriálne účinky, výber z rôznych veľkostí a tiež fakt, že sú vyrábané aj na Slovensku.

Sklo namiesto plastu

Sklo predstavuje výbornú ekologickú náhradu, keďže je netoxické, znova použiteľné, ľahko umývateľné a neprepúšťa zápach. Veľkým plusom je jeho priehľadnosť, vďaka čomu vidíme obsah sklenenej nádoby. A keďže ekológia je predovšetkým o opätovnom využívaní, stačí použiť sklené nádoby z džemov, jogurtov či rôznych nátierok.

Záruka čerstvej zeleniny

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako udržať zeleninu čo najdlhšiu čerstvú? Máme zaručený tip – zeleninu si umyjeme a uskladníme v sklenej nádobe alebo vrecúškach s trochou vody. Nezabúdajme však vodu pravidelne vymieňať! Takýmto spôsobom vám zeleninka vydrží čerstvá aj po dobu 2 týždňov.

Organizáca

Pri hľadaní vecí v chladničke strávime množstvo času. Čo s tým urobiť? Riešením nie je nič iné než upratanie. Skúste si veci rozdeliť do jednotlivých príbuzných kategórií ako zelenina, ovocie, mliečne výrobky či mäsové výrobky. Takýmto spôsobom ušetríte nielen množstvo času, ale aj elektrickú energiu, ktorú by vaša chladnička zbytočne spotrebovala.

Menej nakupovania a plánovanie

Azda najznámejším ekologickým tipom je obmedzenie nakupovania. Skutočne nepotrebujete v supermarketoch nakúpiť veľké množstvo potravín, ktoré v kuchyni nakoniec ani nespotrebujte. Nabudúce si skúste svoje nákupy naplánovať, zistite, čo vám v chladničke skutočne chýba, čo plánujete uvariť a vyhnete sa tak mrhaniu jedla, zbytočnej investícii a zvýšeniu odpadu. Nakúpte tak len to, čo skutočne spotrebujete.

Práca so zvyškami – zero waste

Asi nikto z nás by nebol milo prekvapený, ak by sa mu do ruky dostal zoznam so všetkými potravinami, ktoré kedy vyhodil. Či už to bol zvyšok syra, šunky či načatého droždia – bol to zbytočný krok nielen pre naše peňaženky, ale aj naše životné prostredie. Dá sa tomu jednoducho predísť – opätovným využitím.

Na našom portáli môžete nájsť množstvo receptov, v ktorých by ste určite vedeli využiť nejednu z potravín, ktorú máte doma už nejaký deň a možno ste dosiaľ netušili, čo s ňou vykúzliť. Alebo jednoducho nechajte priestor fantázii a vytvorte niečo podľa svojich predstáv.

Dúfame, že sme vás týmto článkom inšpirovali k tomu, aby ste svojej chladničke dali „zelenú“ a ak aj vy máte nejaké tipy, ako „odľahčiť“ chladničku, budeme radi, ak sa s nimi podelíte v komentároch. ?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *