blog

LookBook #18: Leto, voda, knihy

streda 31. júla 2019 12:38
St 31.07. 2019 12:38

Všímate si to aj vy? Pri bazéne, na dovolenke, pri mori, kamkoľvek sa v lete pozriete, tam vidíte čítajúcich ľudí. Knihy jednoducho k letu určite patria :) Aj tento rok sme pre vás vybrali zopár tipov na letné čítanie, ktoré si môžete so sebou pribaliť do kufra :)

Príbeh o neoblomnej rodinnej lojalite a o smútku, ktorý sprevádza pretrhnutie najužších väzieb. Príbeh Tary Westoverovej o dospievaní sa vyznačuje prenikavým postrehom veľkých spisovateľov a zdôrazňuje význam a prínos skutočného vzdelania – schopnosť vidieť život novými očami a ochotu meniť ho. Silné, strhujúce, nezabudnuteľné rozprávanie, v ktorom Tara nič neprikrášľuje ani nedramatizuje. Autentický a neuveriteľne poetický životný príbeh. Vydalo vydavateľstvo Tatran. 

Niekedy prísna, inokedy trpezlivá, niekedy vnímavá, inokedy smutne popierajúca skutočnosť. Olive je učiteľka na dôchodku v malom mestečku Crosby na pobreží v americkom Maine. Neznáša zmeny v meste ani vo svete, ale nie vždy si všimne, ako sa menia ľudia okolo nej: hudobník prenasledovaný starou láskou, bývalý študent, ktorý stratil túžbu žiť, jej vlastný dospelý syn, ktorého mučí jej iracionálna povaha, alebo jej manžel Henry, ktorý svoju vernosť ich vzťahu považuje za požehnanie a prekliatie zároveň. Zaujímavá novinka z vydavateľstva Inaque. 

Bez hanby o ohanbí je knižka, ktorá vysvetľuje všetko, čo ste chceli vedieť o vagíne, ale neodvážili ste sa na to nikoho opýtať. Ani len lekára či svojej najlepšej kamarátky. Jej autorky však lekárky sú a túto knihu napísali pre všetky ženy, ktoré chcú robiť informované rozhodnutia o svojom sexuálnom zdraví. Dozviete sa, prečo je test panenstva nezmysel, ako fungujú rôzne druhy antikoncepcie, ale aj ako vám ponožky môžu zlepšiť sexuálny život. Kniha pre všetky ženy a odvážnych mužov. U nás ju vydalo odvážne vydavateľstvo Slovart. 

Trochu chladu v lete nezaškodí. A najlepšie sa schladíte nejakou severskou krimi. Motív X je voľným pokračovaním bestsellerov Obeť bez tváre, Deviaty hrob a 18 pod nulou. Fabian Risk bdie pri lôžku dcéry Matilde v Helsingborskej nemocnici. Postrelili ju, leží v kóme – a vinu pripisuje sebe. V tom čase brutálne zavraždia jedenásťročného chlapca, prisťahovalca zo Sýrie. Je to rasistický útok? Mestská kriminálna polícia sa púšťa do komplikovaného vyšetrovania prípadu. Pribúdajú ďalšie zdanlivo náhodné vraždy a Liljaová, Bralo a ostatní z helsingborskej polície sa pri prenasledovaní viacerých páchateľov ocitnú pod príliš veľkým tlakom. 

Keď vyšiel v angličtine, stal sa román Sklenená izba knihou roka podľa The Economist, The Daily Telegraph, Financial Times, London Evening Standard a The Observer. Oprávnene. Keď sa ho rozhodli sfilmovať, realizačný tím sa o práva uchádzal a scenár vyvíjal desať rokov. Do kín sa film Sklenená izba dostal na jar tohto roku s hviezdnym obsadením. Sklenená izba – príbeh ikonického domu, ktorý prežil osudovú lásku a dva totalitné režimy. 

Niečo pre fanúšikov seriálu Stranger Things. Píše sa rok 1969. Tajomné laboratórium. Zlovestný vedec. Tajná história. Ak ste si doteraz mysleli, že poznáte pravdu o matke Eleven, tak sa pripravte na to, že vám tento prequel vyrazí dych. Za stenami Hawkinsonovho laboratória a prenikavým pohľadom jeho riaditeľa – doktora Martina Brennera – sa skrýva väčšie tajomstvo, než si vôbec dokážete predstaviť.

Na záver ešte tip na jednu vynikajúcu detskú knihu, ktorá však určite poteší aj dospelákov! Juraj Králik má jedenásť rokov a ujde z domu, ale iba na chvíľu. Práve totiž vypukli letné prázdniny a čaká ho vytúžený výlet. Zažije fakticky fantastické dobrodružstvo, stratí sa v hustom lese. Našťastie nie sám, ale s kamoškou Laurou a náčelníkom Tigria noha, a ten sa v lese cíti ako doma. Čítanie pre všetkých, ktorí majú radi dobrodružstvo! Odporúčame aj ďalšie knihy z tejto série od Barbory Kardošovej: Traja kamoši a fakticky fantastický bunker a Traja kamoši a fakticky fantastický poklad. 

Či už sa rozhodnete tráviť leto pri vode alebo v prírode, veríme, že dobrú knihu budete mať vždy so sebou 🙂 Krásne letné dni želáme! 🙂

 

Foto: Martina Levásovská 

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora