StoryEditor

Dubaj chystá novú unikátnu stavbu. Ide o jeden z najnáročnejších projektov

28.07.2019, 16:00
Autor:
ČTKČTK
Múzeum budúcnosti má tvar veľkého oka a je z nehrdzavejúcej ocele pokrytej arabským kaligrafickým písmom.

V Dubaji sa budúci rok otvorí múzeum budúcnosti, ktoré sa vzhľadom úplne líši od tamojších výškových budov.

Má tvar veľkého oka, presnejšie anuloidu, a je z nehrdzavejúcej ocele pokrytej arabským kaligrafickým písmom. Vo svojich útrobách ponúkne expozície budúcich technológií a pokryje témy od klimatických zmien až po lekárskej objavy, uvádza portál stanice CNN.

Unikátna stavba

O vybudovanie unikátnej stavby sa zaslúžila nadácia Dubai Future, na čele ktorej stojí dubajský šejk Muhamad bin Rašíd Maktúm.

Táto organizácia chce z Dubaja podľa svojej charakteristiky urobiť "stredisko inovácií a overovanie novo vznikajúcich technológií".

Múzeum budúcnosti pôvodne vznikalo s cieľom poskytnúť súčasne vyvíjané programy zamerané na technológie využiteľné v budúcnosti v zdravotnej starostlivosti, potravinárstve, bezpečnosti alebo snahe zabrániť klimatickým zmenám.

Po svojom otvorení chce ale inštitúcia tieto témy pokryť do väčšej hĺbky. "Nejde nám o okázalé futuristické vynálezy. Chceme prebrať otázky typu: Ako by mohli ľudia žiť na vesmírnej stanici obiehajúcej po dráhe blízkosti Zeme, ako by bolo možné reagovať v prípade zrútenia ekosystému, ako zabezpečiť dobré zdravie a emočnú pohodu ľudí v budúcnosti," povedal o cieľoch múzea jeho riaditeľ lathe Carlson.

Najnáročnejší projekt

Nie je priaznivcom múzeí, v ktorých sa ľudia na exponáty pozerajú cez sklenené bariéry, takže tri zo siedmich poschodí novej budovy poskytnú zážitok, ktorý sa bude podobať na divadlo.

Veľký priestor dostane téma klimatických zmien, ale Carlson nechce, aby to bola lacná prehliadka hrozieb, ale ponuka možných riešení. Múzeum bude príkladom udržateľnej stavby, energiu mu bude dodávať solárna elektráreň, ktorá bude tiež zásobovať stanicu pre nabíjanie batérií elektrických áut.

S ohľadom na udržateľnosť sa vyberú aj jedlá ponúkané v niekoľkých reštauráciách. Stavba je dielom architektonickej firmy Killa Design, ktorej šéf Shaun Killa povedal, že po technickej stránke bolo toto múzeum najnáročnejším projektom, na ktorom kedy pracoval.

Autori sa usilovali o to, aby bol vonkajší obal hladký, bez spojov. "Fasádne prvky sú zjednotené, čo znamená, že konštrukcia, okná, izolácie a nepremokavá vrstva sú jeden jediný systém. Nič také sa ešte nikde nerobilo," povedal Killa.

01 - Modified: 2017-12-01 07:17:22 - Feat.: - Title: Viedeň, New York, Dubaj. Vianočné nákupy vo veľkom štýle. Na toto si však dávajte pozor!
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 16:57