Cestovanie

Chystáte sa na dovolenku? Vieme, ktoré krajiny majú Slováci najradšej

"Slováci zaplatili za jednu dovolenku v priemere 247 eur. Obyvatelia ostatných krajín V4 dali za výlet menej peňazí ako Slováci."

TASR, 27. júla 2019 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Podľa údajov Eurostatu v EÚ 62 % obyvateľstva aspoň raz vycestovalo. Zo všetkých krajín Únie najscestovanejšími boli Fíni. Tam 9 z 10 obyvateľov strávilo pár dní na dovolenke mimo svojho domova.

Vysoký podiel obyvateľov absolvujúcich aspoň jeden výlet za rok mali aj Holanďania (86 %), Švédi, Česi a Luxemburčania (81 až 82 %). Naopak, najmenej cestujúcich za oddychom bolo v Rumunsku (27 %), Bulharsku (35 %) a Grécku (39 %).

Podiel Slovákov, ako informovala TASR analytička Poštovej banky Lucia Dovalová, ktorí boli minimálne na jednej dovolenke, bol ešte vyšší ako priemer Únie (70 % vs. 62 %). Slovensko má spomedzi krajín EÚ najväčšie zastúpenie cestujúcich (až štvrtina) vo vekovej kategórii 35 až 44 rokov, ktorá je celkovo najbežnejšou vekovou kategóriou v Únii. Najviac ľudí v dôchodkovom veku, teda obyvateľov nad 65 rokov, užívajúcich si oddych, je vo Švédsku, Francúzsku, Fínsku, Nemecku a Dánsku.

Na vrchole tohto rebríčka boli opäť Fíni a tesne za nimi Švédi. Každý obyvateľ z týchto krajín totižto absolvoval v priemere až 8 výletov za rok. Zatiaľ čo Fíni preferovali kratšie dovolenky, približne 3 až 4 noci, tak Švédi si dopriali v priemere o 2 noci viac. Dáni na tretej priečke uzavreli rebríček trojice najväčších cestovateľov - 7 výletov za rok zhruba na 4 noci.

Podľa výdavkov prepočítaných na jeden výlet v jednotlivých krajinách najviac boli ochotní utratiť Švédi (takmer 780 eur) a Luxemburčania (762 eur). Viac ako 600 eur minuli aj obyvatelia Rakúska, Malty a Dánska. Priemer v Únii ako celku bol 382 eur.

Slováci zaplatili za jednu dovolenku v priemere 247 eur. Obyvatelia ostatných krajín V4 dali za výlet menej peňazí ako Slováci. Najmenej z tohto zoskupenia a aj celkovo v Únii minuli Česi a Rumuni (asi 135 eur).

Komentáre