Sú to príjemné chvíle večerného oddychu a pohody. Usadíte sa do pohodlného kresla na terase, zalejete si vonný, bylinný čaj a tmavá záhrada sa o chvíľu sama premení na živú, pôsobivú panorámu.

Ak príde na náladové osvetlenie, solárne lampy sú najlepšou voľbou. Nemusíte k nim ťahať napájacie káble, aktivujú sa automaticky po zotmení a ani na ich prevádzku nemusíte dozerať. Energiu zozbierajú cez deň zo slnka, aby ju večer a v noci premenili na malú, svetelnú show.

Čo vás čaká, ak sa oddáte pôvabu záhradných pochodní SolarCentre TrueFlame SS9965? Zoznamujeme sa s nimi v tichu pôvabných večerov.

Ilúzia plameňa

Žiadne vytrvalé svietenie, žiadne striedanie farieb ba ani blikanie. Ak ste niekedy videli plápolať oheň naozajstnej pochodne, potom vás podobný zážitok čaká i v tomto prípade. Pod difúzorom každej lampičky sa nachádza matrica oranžových LEDiek, ktoré naprogramovaným zapínaním a vypínaním vytvárajú efekt plápolania.

Ak naň nazriete cez bočné mrežovanie, alebo cez pôsobivé siluety ornamentov, máte pocit akoby dnu predsa len bola jedna, či dve čajové sviečky. Nejde o lampy ktorých cieľom je osvetliť chodník, lavičku či altánok, ale vytvoriť dynamickú, svetelnú kulisu v poraste.

Na slnečné miesto

Pri pochodniach sa počíta s tým, že ich umiestnite na trvalo osvetlené miesto. Priame slnečné lúče musia na solárny panel dopadať od samého rána až do večera. Nejde však iba o miesto samotné.

Tieniť nesmie ani okolitý porast, ak si chcete užiť svetelnú show skutočne naplno. Pri výške 38 centimetrov nájdete najlepšie miesto na okrajoch záhradného chodníčka, v skalke či kvetináčoch s letničkami, v bujarej, prírodnej záhrade sa ľahko stane, že byliny svojou výškou pochodne nadobro predbehnú.

Do kyprej zeme ide všetko ako po masle. Do kamenistej pôdy sa nepokúšajte pomôcť si kladivom či sekerkou. Polejte zem, predbite si do nej dieru a zasuňte dlhý, končistý kôl do takto pripraveného otvoru. Lampička je príliš krehká na to, aby zniesla priveľký tlak pri zatláčaní do zeme.

Dva stupne výkonu

Všetko riadi automat, ktorý sa drží vami zvoleného programu svietenia. Kým je solárny panel oslnený, dobíja zabudovaný NiMH akumulátor s kapacitou 600 mAh. Vo chvíli, keď sa svit slnka nadobro vytratí, pri zapnutých pochodniach sa spustí jeden z dvojice programov.

Letný režim svieti plnou intenzitou a po 7 hodinách sa postará o úplné vypnutie. A to i napriek tomu, že v akumulátore zostala energia pre ďalšie svietenie. Zimný režim pracuje s polovičným výkonom, s rovnakou dĺžkou svitu.

Ak nečítate návody, nikde nehľadajte tajomný prepínač. Ak slnko zapadne a lampička sa rozsvieti, len ju vypnite a opätovne zapnite tlačidlom. Uvidíte ten rozdiel.

Odolá dažďom

Pohľad pod kapotu nás presvedčil o tom, že výrobca si dal záležať na tom, aby sa pri lejakoch a búrkach voda nedostala k elektronike. Všetko je zapuzdrené pod vysokým klobúkom tubusu, ktorý ukrýva batériu, kompletnú elektroniku i LEDky.

Vonku je iba prirodzene vodotesný solárny panel a vypínač. Z toho, čo sme mali možnosť vidieť usudzujeme, že problémy nebudú ani so servisom. Ak sa akumulátor v priebehu dvoch-troch sezón unaví, ľahko ho vymeníte za nový.

Ak prežijú plasty bez prasknutia a ujmy, aj lampička bude fungovať. V tomto segmente pozorujeme každoročné zlepšovanie a inak tomu nie je ani v tomto prípade. LEDky majú itenzívny povlak luminiforu, všetko je riadené zákazkovým čipom, tesnenia ustúpili dômyselnej konštrukcii.

Kúpte si viac škatúľ

Dve pochodne vyzerajú na fotografiách pôsobivo, v skutočnosti však rýchlo prídete na to, že efektný výsledok dosiahnete hlavne vďaka tomu, ak pridáte ďalšie solárne osvetlenie naviac. Intímnu atmosféru znásobite kúpením viacerých škatúľ pochodní, pôsobivejšie kontúry záhrady zasa vyladíte stálym solárnym osvetlením.

Hoci by sa mohlo zdať, že ide iba o módny výstrelok posledných rokov, pravdou je že solárne osvetlenie záhrad sa vôbec nechystá na ústup. Popularita rastie, príležitostí sa chytajú i drahé, značkové firmy.

Záhradné solárne pochodne SolarCentre TrueFlame SS9965 (29,20€) sú skutočne ukážkovým divadlom, ktoré v tmavej záhrade vyčari vernú ilúziu skutočných plameňov. Páči sa nám samočinná prevádzka bez starostí, ako aj vhodné vyladenie výkonu solárnych panelov s kapacitou akumulátorov a spotrebou LEDiek. Ak pomyslíme i na zimný režim svietenia, ide o lampičky ktoré stoja za to. Nepredstavujte si ich však vyššie ako v skutočnosti sú. Od zeme im nameriate 38 centimetrov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár