Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Banánovo-karamelový tart

Banánovo-karamelový tart
tart

Keď sa povie koláč s banánmi a karamelom, ľuďom väčšinou napadne írsky dezert banoffee pie. Je vynikajúci a toto je jeho odľahčená verzia. Už som potrebovala pauzu od bublanín a iných počinov zo sezónneho ovocia, takže mi padol veľmi vhod.

  • Čas varenia 20 minút 175°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
CESTO
240 g  hladká špaldová múka
110 g  maslo
1  vajce
70 g  práškový cukor
 
NÁPLŇ
4,5 dl  plnotučné mlieko
1  karamelový puding (použila som Extra karamel od Dr. Oetker)
4 PL  karamelový toping (nemusí byť)
4-5 PL  trstinový cukor
3-4  zrelý banán
 
KRÉM
250 g  mascarpone
100 g  šľahačková smotana
1  vanilkový cukor
1-2 PL  práškový cukor
 + kúsok horkej čokolády na strúhanie

Postup prípravy

Do originál banoffe ide dulce de leche, teda skaramelizované salko. Taktiež korpus je spravidla sušienkovo-maslový. A na vrchu je kopec šľahačky. Znie to až hriešne super. Ja som si zvolila korpus z krehkého cesta, krém z karamelového pudingu a koláč som ozdobila vrstvou z mascarpone a šľahačky.

Najskôr si pripravíme krehké cesto. Je v zásade jedno aké, určite máte svoj obľúbený recept. Alebo skúste ten môj. Maslo necháme trochu zmäknúť a zmiesime ho s ostatnými surovinami. Vypracujeme cesto, ktoré uložíme na hodinu do chladničky. Potom ho rozvaľkáme na kruh, pomocou valčeka prenesieme do formy na tart, alebo tortovej formy s odnímateľným dnom. Utľapkáme rukami a prečnievajúce cesto zrežeme. Popicháme vidličkou, položíme kus papiera na pečenie, nasypeme fazuľu alebo inú strukovinu a dáme piecť do rúry, kým nie je cesto zlatisté a takmer pevné na dotyk. (Ono po vychladnutí ešte stvrdne).

Podľa návodu uvaríme hustejší puding, do ktorého zamiešame trochu karamelového topingu pre výraznejšiu chuť. Vylejeme ho na vychladnutý upečený korpus. Na to poukladáme nahusto kolieska banánov. Mascarpone, šľahačku a cukor hodíme do robota a chvíľu šľaháme, kým nevznikne krém. Premiestnime ho do zdobiaceho vrecka a nastriekame na vrch koláča. Krému môžeme urobiť aj viac, ja som to vyriešila tak, že som ho dala len po okrajoch a do stredu som nastrúhala čokoládu. Banány treba zakryť, lebo časom zhnednú.

Dáme do chladničky stuhnúť, ideálne do druhého dňa.

26. 7. 2019 20:03

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty