Prejsť na obsah

V Košiciach pribudol ďalší externý defibrilátor

Automatický externý defibrilátor (AED) je od včerajšieho dňa k dispozícii už aj v priestoroch Strediska sociálnej pomoci mesta Košice (SSPMK) na Garbiarskej 4. Zamestnanci tak môžu v prípade zlyhania srdca klienta, či bežného občana nachádzajúceho sa v blízkosti Strediska, zvýšiť šancu na jeho prežitie. Zaškolenie personálu a praktické ukážky zamestnancom predviedli manažéri zdravotníckeho úseku Košickej záchranky Marek Žifčák a Štefan Kertés, ktorý je zároveň autorom projektu „Ruku na srdce“ zameraného na program aktívnej implementácie AED.

Externý defibrilátor, ktorý sa nachádza v Stredisku sociálnej pomoci, bol zakúpený vďaka Márii Wagnerovej, ktorá poskytla finančný dar práve na tento účel. „Veríme, že sa AED stane nenahraditeľným nielen pre naše zariadenie. Štedrej darkyni patrí naše poďakovanie za jej ochotné srdce,“ uviedla poverená riaditeľka SSPMK Zdenka Sloviková. Miesto uloženia AED je výrazne označené a pre prípad potreby okamžitého zásahu pri záchrane života prístupné nepretržite cez recepciu.

Počet defibrilátorov sa neustále rozširuje

Sieť externých defibrilátorov sa v Košiciach neustále rozširuje. Sú nainštalované v Steel aréne, na Letisku Košice, pri lekárni obchodného centra Mier, na štadióne Lokomotívy, Hlavnej ulici pri Urbanovej veži, pri obchodnom centre Merkur na ulici Boženy Nemcovej, Dominikánskom námestí, čerpacej stanici pri Poľove, ale aj na niektorých základných školách. Týmto dôležitým prístrojom je vybavená tiež Mestská polícia Košice a nechýba ani vo vestibule Magistrátu mesta Košice.

Dôležité je, aby ľudia mali o tomto prístroji informácie a nebáli sa ho v prípade potreby použiť. Defibrilátor má jednoduché ovládanie, celý postup je riadený povelmi. Stačí ak pacientovi nalepíte na hrudník defibrilačné elektródy a prístroj sám analyzuje elektrickú aktivitu srdca. Ak je to potrebné, vyzve k podaniu elektrického výboja stlačením tlačidla. Zrozumiteľné a jednoduché pokyny vydávané prístrojom umožnia použiť ho rýchlo a účinne. Prístroj je určený pre laikov, no môže veľmi zásadným spôsobom pomôcť pri záchrane človeka. „Ak má byť nádej na záchranu života pri náhlom zastavené srdca zachovaná, musí byť jediná účinná liečba – elektrická defibrilácia vykoná do 5 minút od kolapsu pacienta. Každou ďalšou minútou sa šanca na prežitie znižuje o 10%, “ povedal Štefan Kertés.