ECB naznačila, že s politikou lacných peňazí ešte nekončí

Európska centrálna banka (ECB) na svojom dnešnom zasadnutí sadzby opäť nezmenila. Mario Draghi naznačil, že k zmenám v politike môže dôjsť na zasadnutí v septembri.

Ďalšie stimulovanie ekonomiky je tak už za rohom a celá EÚ ho očakáva.

M. Draghi bude po svojom odchode z postu šéfa ECB pravdepodobne ešte dlho označovaný ako “záchranca eura”. V roku 2012 sa zapísal do histórie tým, že vyhlásil “spravím čokoľvek, aby som zachoval jednotnú menu a to aj v čase krízy”.

Jeho prílišné váhanie a nedostatok ráznejších rozhodnutí však mali bohužiaľ nechcené ekonomické následky, ktoré pretrvávajú do dnes. Patrí sem predovšetkým napríklad nedostatočná práca s úrokovými sadzbami.

Celkom inú situáciu vidíme na druhej strane Atlantiku. USA predbiehajú Európu predovšetkým vo výkonnosti ekonomiky. No FED  ekonomiku zároveň aktívne podporuje.

Vývoj amerických úrokových sadzieb, ktoré budú čoskoro ohlásené, hovoria o tom, že Fed je aktívny a aspoň čiastočne nezávislí na vládnucich stranách a prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Manévrovací priestor je pritom rovnaký ako v Európe, len sa využíva lepšie. Vývoj EÚ je pomalý a klesajúci a je teda nutné aktívne pracovať s nástrojmi pre oživovanie ekonomiky.

Martin Sklenář, analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre