StoryEditor

"Neuveriteľne drzé a hlúpe." Turisti správaním v Slovenskom raji spustili vlnu pobúrenia

25.07.2019, 13:58
Autor:
ipip
Tri krátke videá zaznamenávajú údajne českých turistov, ktorí pri výstupe po rebríku v Slovenskom raji predbiehajú ostatných turistov.

Najnovší prípad nezodpovedných turistov zo Slovenského raja zdvihol na sociálnych sieťach vlnu kritiky. 

"Dnes Tiesňavou Suchá Belá. Krásna príroda, úžasná trasa. Neviem teda, neabsolvujeme takéto túry a preto otázka. Toto asi nebude nič normálne, či? Českí turisti si teda povedali, že oni v rade čakať nebudú, pchali sa medzi ľudí, ktorí teda niektorí mali čo robiť na rebríkoch. Keď si všimnete druhé video, vopchali sa presne pred otecka, ktorí niesol na chrbte dcérku. A samozrejme.. Vybavení do hôr, športové sandále a tenisky," uvádza užívateľka Facebooku v príspevku so zverejnenými videami.

Tri krátke videá zaznamenávajú údajne českých turistov, ktorí pri výstupe po rebríku v Slovenskom raji predbiehajú ostatných turistov. A to spôsobom, ktorým ohrozujú zdravie a život svoje aj ostatných. Spomínaní turisti totiž predbiehali po bočnej strane rebríka, vedúceho do strmého kopca.

Na príspevok, ktorý zdieľali mnohé facebookové stránky, reagovalo v priebehu dvoch dní vyše dva a pol tisíca užívateľov. Z vyše štyristo komentárov bola väčšina veľmi kritických a poburujúce video zdieľalo viac ako dvetisíc ľudí.

Úsek je známy tým, že v niektorých častiach dňa sú čakacie doby dlhé, či však toto bol dôvod nezodpovedného správania sa, sa zatiaľ naisto určiť nedá. Obzvlášť zarážajúce bolo, že turisti predchádzali aj rodiny s malými deťmi, čo komentujúci označujú za extrémne nezodpovedné.

Vinníci ohrozovali seba aj rodiny s deťmi

Na situáciu, ktorú zaznamenala jedna z užívateliek Facebooku, sme sa spýtali aj príslušných orgánov, ktorým sme spomínané video aj poslali.

"Bolo to neuveriteľne drzé, arogantné a hlúpe správanie. Ten človek ohrozoval nielen seba, ale v prvom rade tých ďalších ľudí, ktorí boli očividne v strese. Niečo také som videl prvýkrát v živote. Takže nie že to je nebezpečné, ale aj mimoriadne stupídne," vyjadril sa pre HN Tomáš Dražil, riaditeľ správy NP Slovenský raj. Či však naozaj išlo o českých turistov, nám potvrdiť nevedel.

Vysvetlil zároveň, že v podobných prípadoch môže vinníkovi hroziť pád zo skaly, nakoľko je mimoriadne šmykľavá. Okrem toho takáto situácia podľa neho vplýva stresujúco aj na ostatných. "Veď tam boli aj rodinky s deťmi a tí môžu z toho dostať strach a môžu spadnúť z rebríka," uvádza.

"Normálne je, ak sa človek postaví do radu, čaká a toleruje ostatných. Predbieha jedine na mieste, kde je to vhodné, napríklad dole na chodníku, ktorý má šírku dva metre."

Či a akým spôsobom budú vinníci potrestaní, známe ešte nie je. Riaditeľ správy uviedol, že pravidlá NP Slovenský raj neporušili, nakoľko návštevný poriadok takéto prípady nezahŕňa.

"Ani si takéto prípady nepamätá," dodáva. "Nikomu by nepadlo, že sa niekto bude na rebríku predbiehať. Skôr možno porušili legislatívu, kde má právomoci horská služba, v rámci pokutovania ľudí, ktorí podobným spôsobom ohrozujú bezpečnosť druhých. Ale určite by sa na to našiel nejaký zákon, ktorý však nespadá pod naše kompetencie."

O vyjadrenie sme požiadali aj Horskú záchrannú službu, konkrétne operačné stredisko Slovenského raja, ktorá nám poslala nasledovné stanovisko:

"Podľa zákona 544 §11 ods.2.B sa má osoba v horskej oblasti správať sa tak, aby neohrozovala vlastný život, zdravie a majetok alebo život, zdravie a majetok iných osôb. Porušenie týchto ustanovení je priestupok, za ktorý možno uložiť pokutu vo výške 331 eur. Vzhľadom na nezistenú identitu osôb nevieme uložiť blokovú pokutu."

Príspevok spustil vlnu kritiky

Rozhorčenie neskrývali aj užívatelia sociálnej siete. Vybrali sme pre vás aj niektoré zo stoviek komentárov:

  • Nedávno som tam bol. Tie deti majú čo robiť, aby sa tam udržali a to na nich človek stále dozerá. Viem, zažil som. A nie ešte takíto kreténi, čo ohrozujú nielen seba, ale všetkých na tom rebríku... Nemám slov.
  • Takto sa zomiera na horách !! Hlupáci.
  • Lebo im nikto nič nepovedal?! A preto budú skúšať porušovať všetky pravidlá a hranice. Ľudia, začnite byť trošku asertívni voči takémuto správaniu a nebudeme musieť komentovať tieto statusy. Veľmi zle sa na to pozerá, nakoľko tam boli aj deti.
  • Treba poslať toto video horskej službe a lesnej stráži. Ja to inak nevidím, ako 100% drzosť a bezohľadnosť. Ale takým debilom sa ani nič nestane a doplatia na to ostatní ľudia.
  • Neuveriteľné.... ešte aj sandále, Bože.
  • Toto by mala riešiť horská služba s políciou a chlapci by mali skončiť minimálne s pokutou.
  • Za celé toto, čo je tam natočené, by si všetci zaslúžili ... trojica debilov, otec s dieťaťom na chrbte, osem ľudí naraz na jednom rebríku, šľapky na nohách... toto už nie je turistika. To je ľudská debilita.
  • Takýmto treba dať doživotný zákaz vstupu, ako to robia inde v zahraničí a dovidenia... viac by sa nepchali a ešte v takej extra obuvi.
  • Skutoční turisti sa takto nesprávajú... skutoční turisti majú rešpekt pred prírodou a slušnosť k ostatným turistom.

01 - Modified: 2019-07-22 13:33:49 - Feat.: 0 - Title: "Toto je Slovensko?" Pozrite sa, ako známy britský youtuber predstavil svetu košický Luník IX
01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 21:16