Otvorili posledný úsek Svätojakubskej cesty na Slovensku

TRNAVA 23. júla 2019 - Trinásťdňovou púťou z Banskej Štiavnice do Bratislavy otvorili pútnici posledný úsek Svätojakubskej cesty na Slovensku medzi Trnavou a Bratislavou.

Na území Trnavskej arcidiecézy pútnická cesta prechádza cez Pusté Sady, Šintavu, Sereď, Vlčkovce, Trnavu-Modranku, Biely Kostol a Cífer. Celá trasa Svätojakubskej cesty na Slovensku vedie z Košíc cez Levoču, Donovaly, Hronský Beňadik, Nitru a Trnavu do Bratislavy a napája sa na európsku pútnickú cestu do Santiaga de Compostela.
 
V nedeľu 21. júla v popoludňajších hodinách prechádzalo 20 pútnikov z viacerých krajín cez Trnavu-Modranku. Zastavili sa v Kaplnke sv. Márie Magdalény a v pútnickom, farskom chráme zasvätenom Najsvätejšej Trojici. Farnosť Trnava-Modranka má vo svojom chráme umiestnenú milostivú sochu Loretánskej Panny Márie, ku ktorej sa naši predkovia utiekali počas nájazdov Turkov v roku 1683. Božím zásahom bola vtedy Modranka a celá Trnava zachránená od Turkov. V nadväznosti na to, v roku 1695 pápež Inocent XII. vyhlásil Modranku za pútnické miesto a udelil mu možnosť získania úplných odpustkov.
 
Pútnici po modlitbe v pútnickom chráme prijali pozvanie na malé pohostenie, ktoré im pripravili farníci z Modranky. Po požehnaní, ktoré dostali od miestnych kňazov, ich cesta pokračovala do Trnavy. Trnava-Modranka sa tak stala trvalou súčasťou medzinárodných európskych pútnických ciest do Santiaga de Compostela.
 
TO ABU informoval Ján Hallon
 
facebook sharing button Zdieľaj
Otvorili posledný úsek Svätojakubskej cesty na Slovensku

Pútnici po modlitbe v pútnickom chráme prijali pozvanie na malé pohostenie, ktoré im pripravili farníci z Modranky. Po požehnaní, ktoré dostali od miestnych kňazov, ich cesta pokračovala do Trnavy. (Foto: archív RKFÚ Trnava-Modranka)

NOVINKY