Národná banka Slovenska (NBS) zaviedla obmedzenia vlani v júli s cieľom znížiť enormný rast dlhov obyvateľstva. Dlh domácností na Slovensku rástol totiž najrýchlejšie spomedzi všetkých krajín Európskej únie. Ešte v roku 2009 mali slovenské domácnosti najnižšiu zadlženosť spomedzi okolitých krajín, v súčasnosti im patrí prvá priečka v regióne.

Spotrebáky do podpriemeru

V posledných rokoch sa medziročný nárast novoposkytnutých hypoték držal nad dvanástimi percentami. V marci 2017, keď rast kulminoval, to bolo až pätnásť percent. Vďaka opatreniam NBS sa príliv úverov na bývanie podarilo stlačiť pod dvanásť percent.

Posledný údaj z mája tohto roku hovorí o tom, že finančné domy požičali o 10,4 percenta viac peňazí ako pred rokom. K nižším číslam pomáha aj to, že silné ročníky už väčšinou majú zabezpečené bývanie. V súčasnosti potrebuje financovanie menej mladých ako v predchádzajúcich rokoch.

Tempo rastu spotrebných úverov na Slovensku sa už prepadlo do podpriemeru EÚ

Výraznejšie sa prepadol rast spotrebných úverov. Ich objem sa až do roku 2016 zvyšoval medziročne o viac ako 15 percent. Mierne zníženie prišlo po tom, ako NBS určila, koľko peňazí musí dlžníkovi zostať po zaplatení splátky. Po zavedení prísnejších opatrení v júli minulého roku nových úverov pribúdalo o menej ako desať percent. V tomto roku to je už medziročne menej ako päť percent. Posledný známy údaj je za máj, keď banky zvýšili predaj spotrebných úverov len o 2,9 percenta.

Centrálna banka vidí príčinu poklesu rastu spotrebiteľských úverov v miernom spomalení poskytovania nových pôžičiek. Keďže tieto úvery majú krátku splatnosť a rýchlo klesá aj dlh, ide o rýchloobrátkové úvery.

„Navyše intenzívny rast portfólia posledných rokov spôsobil, že na zachovanie percentuálneho rastu úverov treba poskytovať čoraz väčší objem nových úverov. Spoločným dôsledkom týchto vplyvov je, že medziročný rast spotrebiteľského portfólia je pomerne citlivý aj na malé zmeny v novej produkcii, čo sa výraznejšie prejavilo približne od polovice roka 2018,“ tvrdí NBS v Správe o finančnej stabilite. Kým ešte pred dvomi rokmi patrilo tempo pribúdania spotrebiteľských úverov k najvyšším v eurozóne, v tomto roku sa prepadlo do podpriemeru.

Dofinancovanie hypotéky je ťažšie

Spotrebné úvery využívalo v minulosti mnoho ľudí aj na dofinancovanie hypotéky. Ak im banka neposkytla peniaze na kúpu celej nehnuteľnosti, veľakrát si zvyšnú sumu požičali vo forme spotrebného úveru. Keďže bolo bez problémov možné získať úver vo výške

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa