MMF zhoršil prognózu rastu globálnej ekonomiky

V prípade americkej ekonomiky však menový fond predpoveď hospodárskeho rastu zlepšil, keďže v USA sa očakáva zníženie úrokových sadzieb.

Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil prognózu rastu svetovej ekonomiky vzhľadom na napätie v obchodných vzťahoch, konkrétne pre colnú vojnu medzi USA a Čínou. Fond však zlepšil predpoveď ekonomického rastu USA v tomto roku. Ako dôvod uviedol očakávania, že Federálny rezervný systém (Fed) zníži úrokové sadzby. MMF predpovedá, že globálna ekonomika v tomto roku posilní o slabých 3,2 percenta, hoci v apríli očakával jej rast o 3,3 percenta.

V prípade americkej ekonomiky MMF predpovedá v roku 2019 rast o 2,6 percenta. V apríli prognózoval jej zväčšenie o 2,3 percenta. Eurozóna podľa fondu v tomto roku dosiahne rast hospodárstva o 1,3 percenta. Čínska ekonomika podľa predpovede MMF posilní o 6,2 percenta, čiže najpomalším tempom od roku 1990. Globálny obchod podľa menového fondu v tomto roku stúpne o 2,5 percenta, čiže pôjde o jeho najslabší rast od roku 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy