„Predstihové indikátory a klesajúce objednávky signalizujú dlhodobé oslabenie priemyslu,“ uviedlo spolkové ministerstvo vo svojej mesačnej správe. Situácia na trhu práce je však dobrá, aj keď tvorba pracovných miest by sa mala v najbližších mesiacoch spomaliť, predovšetkým vo výrobe a obchode.

Nemecký výrobný sektor sa ešte úplne nezotavil z vlaňajšieho oslabenia, ktorého príčinou bola predovšetkým pomalosť v automobilovom sektore.

V máji priemyselné objednávky prudko klesli. Obchodné spory totiž spôsobili zníženie zahraničného dopytu. Priemyselná produkcia a export sa však zotavili. Ekonómovia ale uviedli, že oživenie produkcie ešte neznamená koniec poklesu vo výrobnom sektore.

Spolkové ministerstvo hospodárstva minulý týždeň uviedlo, že priemyselná aktivita zrejme zostane slabá z dôvodu spomaľovania zahraničného dopytu a že rast sektora služieb zrejme stratí dynamiku. Ministerstvo tiež poukázalo na to, že nezamestnanosť stúpla tri mesiace po sebe, čo signalizuje, že spomaľovanie ekonomiky začína mať negatívny vplyv na trh práce. Očakáva sa, že tento trend bude pokračovať aj v najbližších mesiacoch.

Nemecký hrubý domáci produkt (HDP) sa v 1. štvrťroku medzikvartálne zvýšil o 0,4 percenta. Nemecká centrálna banka vo svojej júnovej správe očakávala miernu kontrakciu v 2. kvartáli z dôvodu slabého exportu a poklesu v priemysle. Banka znížila celoročné rastové vyhliadky najväčšej európskej ekonomiky pre rok 2019 na 0,6 percenta z 1,6 percenta a pre rok 2020 na 1,2 percenta z 1,6 percenta.