Boris Johnson vyhral stranícke voľby medzi členmi Konzervatívnej strany veľmi presvedčilo. Získal viac ako 92-tisíc hlasov oproti súperovi Jeremy Huntovi, ktorý dostal len niečo cez 46-tisíc hlasov. Stane sa tak nástupcom Theresy Mayovej v kresle britského premiéra.

Kto je tento politik, ktorý má prejsť posledné metre po cieľovú rovinku menom brexit?

Borisa Johnsona mnohí odborníci prirovnávajú k mladšej verzii amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jednak má podobne rozháraný účes, ale podobá sa mu aj mierou populizmu a ohýbania pravdy či faktov. Jeho kritici dokonca tvrdia, že v honbe za kariérou rád ľudí uráža a kladie vlastné záujmy nad záujmami jeho krajiny.

„Myslím si, že sú si s Trumpom podobní. Vedia presvedčiť ľudí, že sa vedia postarať o záujmy bežného človeka,“ hovorí pre portál Vox Amy P. Smith, politologička z University of Sheffield. Ľudia podľa nej oceňujú, že je zábavný, robí chyby a povie, čo si myslí.

Novinár v Bruseli

B. Johnson mal všetky predpoklady stať sa britským politikom. Pochádza z rodiny z vyššej strednej vrstvy, študoval na elitnej škole v Etone a neskôr na Oxforde. Hoci bol dobrý študent a exceloval najmä v angličtine a debatných krúžkoch, profesori sa už vtedy sťažovali na jeho nedochvíľnosť a lenivosť. Na škole v Etone editoval študentské noviny, čo určilo jeho budúcu kariéru. Za školu hral tiež ragby, kde si vybudoval buldočiu povahu.

Pracovnú kariéru ako novinár začal v prestížnych novinách The Times na konci 80-tych rokov. Lenže z novín ho čoskoro vyhodili po tom, ako zistili, že si do jedného článku o archeologickom výskume vymyslel citát od historika, vlastného deda.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa