Do Tatier počas tohto leta prichádzajú najmä Slováci a Česi

23.07.2019 (15:00)

Hotelieri evidujú záujem Slovákov o využitie rekreačných poukazov.

Tohtoročná letná sezóna je zatiaľ vo Vysokých Tatrách, čo sa týka vyťaženosti hotelov, porovnateľná s tou minuloročnou. „Hotelieri aj prevádzkovatelia menších penziónov evidujú dopyt po využití rekreačných poukazov od Slovákov. Zvýšený dopyt však v Tatrách zaznamenali aj zo strany zahraničných turistov,“ uviedla pre agentúru SITA Lenka Syrovátková, výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry, ktorá spája viac ako 190 hotelierov v regióne. Podľa jej slov k tomu možno prispieva nedávne označenie regiónu podľa Lonely Planet za najzaujímavejšiu letnú európsku destináciu roka 2019.

Približne rovnakú návštevnosť ako vlani avizujú aj Tatranské informačné kancelárie v Starom Smokovci a Tatranskej Lomnici. Tie zatiaľ v júli navštívilo najviac Slovákov a Čechov, prichádzajú však aj Poliaci, Nemci, Angličania či izraelskí turisti. Niekoľko turistov sem zavítalo aj zo Škandinávie, Talianska a Španielska. „Pýtajú sa predovšetkým na možnosti turistiky, rovnako na možnosť poistenia. Potom ich zaujímajú aj tipy, kam by mohli ísť v prípade daždivého počasia,“ uviedla pre SITA pracovníčka informačnej kancelárie v Starom Smokovci Zorica Stojanovičová.

Turisti v Tatranskom národnom parku majú počas leta k dispozícii približne 700 kilometrov značkovaných trás. Od začiatku júla je už po roku otvorená aj Javorová dolina spolu so Zadnými Meďodolmi. Hoci je letná sezóna v plnom prúde, horskí záchranári upozorňujú turistov, že vo vysokých horských polohách sa na mnohých miestach nachádzajú pozostatky starých snehových polí, na ktorých hrozí pošmyknutie. „Pri túrach odporúčame používať doplnky a výstroj prispôsobené aktuálnym podmienkam,“ uvádza Horská záchranná služba na svojej internetovej stránke. Zároveň v týchto dňoch pripomína pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Už štrnásty rok po sebe sa mesto Vysoké Tatry snaží prilákať nielen turistov, ale aj milovníkov kultúry prostredníctvom programu Tatranského kultúrneho leta. Seriál podujatí zameraných na hudbu, film a divadlo pripravilo na dva a pol mesiaca, pričom dramaturgia tohto ročníka ponúka vystúpenia mnohých umelcov z rôznych kútov Slovenska, ale aj zo zahraničia, konkrétne Poľska, Ukrajiny, Českej republiky a Nemecka.

Návštevníkov čakajú už počas najbližšieho víkendu viaceré podujatia. Observatóriá na Skalnatom plese a Lomnickom štíte pripravili na sobotu 27. júla Deň otvorených dverí. Na Skalnatom plese potrvá od 9:00 do 17:00 a Lomnickom štíte od 9:30 do 16:00, vstup je voľný. Okrem toho sa v sobotu uskutoční podujatie Benátska noc na Štrbskom Plese. Návštevníci si počas nej vychutnajú člnkovanie na hladine plesa v príjemnej večernej atmosfére.
 
Zdroj: SITA, Foto: Sabrina Wishak, Burst.shopify.com