Odlesňovania a degradáciu lesov vo svete treba zastaviť, zhodli sa odborníci na pôde OSN

23.07.2019 (14:00)

Lesy majú podľa OSN zásadný význam pre udržateľný rozvoj globálnej spoločnosti.

Členovia Politického fóra na vysokej úrovni pre udržateľný rozvoj (HLPF) sa v New Yorku na pôde OSN zhodli na tom, že treba prostredníctvom opatrení zastaviť odlesňovania a degradáciu lesov vo svete a naopak podporiť udržateľné využívania a ochrany existujúcich lesov a zvyšovať výmery lesov. „Práve tieto opatrenia sú kľúčové pre zachovanie a podporu úlohy lesov pri viazaní uhlíka a znižovaní emisií oxidu uhličitého do atmosféry. Lesné ekosystémy majú zásadný význam pre udržateľný rozvoj globálnej spoločnosti a v boji proti zmene klímy,“ zdôraznil v rámci globálneho zasadnutia HLPF Boris Greguška z ministerstva pôdohospodárstva SR, aktuálny predseda Fóra o lesoch OSN.

Cieľom tohtoročného zasadnutia HLPF bolo aj zhodnotenie pokroku pri dosahovaní globálneho rozvojového cieľa udržateľného hospodárskeho rastu a dosiahnutia dôstojnej práce pre všetkých ľudí. Greguška v tejto súvislosti vyzdvihol osobitnú úlohu lesov v ekonomikách malých krajín s vysokou lesnatosťou a vidieckych komunít. „Práve vo vidieckych oblastiach rozvojových krajín, ktoré patria medzi najchudobnejšie regióny sveta, sú lesy často jediným zdrojom živobytia pre tieto komunity. Podpora lokálnych obhospodarovateľov lesov môže preto významne prispieť k sociálnej inklúzii, rovnosti príležitostí a udržateľnému hospodárskemu rastu bez negatívnych dopadov na životné prostredie,“ pokračoval Greguška.

Zasadnutie HLPF hodnotilo pokrok pri dosahovaní globálneho rozvojového cieľa 13, ktorým je boj proti klimatickej zmene a jej dôsledkom. „Významnú úlohu pri zmierňovaní zmeny klímy zohrávajú aj výrobky z dreva, ktoré dokážu počas svojho životného cyklu viazať uhlík a zároveň predstavujú alternatívu v priemysle a stavebníctve v porovnaní s energeticky omnoho náročnejšími materiálmi, akými sú napr. betón, oceľ, alebo plasty. Výroba dreva a výrobkov z neho teda nezaťažuje životné prostredie vrátane klímy v takej miere ako výroba toho istého množstva betónu alebo ocele,“ dodal Greguška.

Politické fórum na vysokej úrovni pre udržateľný rozvoj (HLPF) je globálnou platformou pre hodnotenie pokroku v realizácii Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj, ktorá je súhrnom globálnych záväzkov, ktorými medzinárodné spoločenstvo reaguje na najzávažnejšie výzvy súčasnosti.
 
Zdroj: SITA, Foto: Bruno Passos, Burst.shopify.com