Trh s oceľou dostáva v Európe zabrať. Nielen preto, že dopyt po nej stagnuje či dokonca by mal v budúcom roku klesať, ale najmä z dôvodu, že európska výroba na seba nutne berie bremeno ekologizácie. Podľa európskych nariadení má byť ekologicky zodpovednejšia než konkurencia z Ázie. A to stojí nemalé peniaze.

I preto môžu Ázijci vyvážať ocele viac. Niekedy až zbytočne veľa. Ponuka sa totiž v únii nestretáva s dopytom, čo tlačí ceny produktov nadol. A tak v tomto súperení tunajší oceliari, ktorí zanedbali investície do modernizácie, nediverzifikovali svoje portfólio a pridlho sa spoliehali na zabehnuté trhy, narazili.

Medzery najlepšie preverí trh

Z pohľadu tunajších výrobcov to logicky nie je fér. Ale také podľa nich nie sú ani súčasné klesajúce ceny ocele na svetových trhoch. Akoby lacnejšie nikdy predtým neboli. Pre priblíženie, ceny ocele sú dnes stále o štvrtinu vyššie ako boli minimá v roku 2017. Napriek tomu sa vtedy košickému U.S. Steelu darilo dosiahnuť čistý zisk takmer 450 miliónov eur. Vlani pritom zaregistrovala firma pokles na 127 miliónov eur pri mierne stúpajúcich tržbách 2,8 miliardy eur.

Problémy amerického investora teda spočívajú v inom. Najmä v jeho zápasení s bruselskými mlynmi a ekologickejšou politikou, ktorá by nemala byť len o nákupe emisných povoleniek, ale aj o investovaní do výrobných technológií.

A na to sa doteraz v Košiciach pozabúdalo. Investičný dlh fabriky na našom trhu je 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa