StoryEditor

Ukrajinská aktivistka: Mnohí voliči vnímajú prezidenta Zelenského ako vlastného bráška

23.07.2019, 00:00
Ľudia uverili, že Zelenskyj bude rovnako čestná hlava štátu, ako ju stvárnil v seriáli Sluha národa, tvrdí pre HN ukrajinská aktivistka a blogerka Julia Zakutnia.

Volodymyr Zelenskyj v marci suverénne ovládol súboj o kreslo hlavy štátu, uplynulú nedeľu zase jeho strana Sluha národa prevalcovala konkurenciu v parlamentných voľbách, keď získala viac ako 42 percent hlasov. V čom vidíte hlavné dôvody jeho úspechu?
Zelenskyj mal veľmi dobrú kampaň už pred prezidentskými voľbami. On je komediálny herec a nakrútil seriál Sluha národa, v ktorom stvárnil veľmi čestného prezidenta a vytvoril skvelý politický systém. Takže ľudia, ktorí tento seriál videli, pravdepodobne očakávajú, že Zelenskyj bude rovnakým prezidentom aj v skutočnosti. Preto ho aj volili ako novú tvár, keďže boli sklamaní z dovtedajšej vlády.

Tej šéfoval Petro Porošenko. Prečo ľudia volili zmenu?
Predošlý prezident Porošenko bol veľmi nepopulárny aj napriek tomu, že spravil viacero pozitívnych vecí. Presadil napríklad nezávislosť ukrajinskej autonómnej cirkvi od tej ruskej, pomáhal vytvoriť protikomunistickú legislatívu a je podpísaný pod mnohými ďalšími dôležitými rozhodnutiami. Avšak v sociálnej oblasti až taký úspešný nebol. Prisľúbil, že ukončí vojnu na východe Ukrajiny, nič sa však nestalo. Okrem toho naďalej rozvíjal svoj biznis aj počas svojho pôsobenia v prezidentskom úrade.


To mu Ukrajinci odmietli odpustiť?
Áno. Pravdepodobne tieto všetky faktory patrili k dôvodom, prečo mal Porošenko medzi ľuďmi veľmi zlý imidž. Ukrajinci sa jednoducho rozhodli sa, že nedajú hlas jemu, ale Zelenskému. Toho, na rozdiel od Porošenka, vnímali ako sympatického a dobrého chlapíka, mnohí voliči ho majú radi ako svojho vlastného brata. Práve v tom môžeme hľadať dôvod úspechu Zelenského.

Od májového nástupu Zelenského k moci ubehli už viac ako dva mesiace. Sú Ukrajinci s jeho prácou spokojní?
Neviem povedať, či sú s ním zatiaľ Ukrajinci spokojní. Moji známi a ľudia z mojej sociálnej skupiny ho nevolili. Sú stúpencami Porošenka, prípadne iných politických lídrov, a nie Zelenského. Oni Zelenského kritizovali vždy, predtým aj teraz. Takže sa nedokážem vyjadriť, či ľudí nesklamal, keďže nevidím do mysle jeho voličov. Avšak z pozície prezidenta dosiaľ v podstate nič neurobil. Áno, dosiahol rozpustenie parlamentu a vypísanie predčasných volieb, ktoré sa konali uplynulú nedeľu. Povedal niekoľko proruských slov a podporil niekoľko proruských vecí, ale to je asi tak všetko. Takže stále je veľmi ťažké tvrdiť, aká je jeho skutočná politická osobnosť.

01 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane 02 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 04 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 03:56