Výsledok volieb mu nahráva. Vyplýva to z prognóz, ktoré v pondelok zverejnili ukrajinské médiá po zrátaní približne 93 percent odovzdaných hlasov. Zelenského strana Sluha národa má mať v novej 450-člennej Najvyššej rade absolútnu väčšinu kresiel – podľa utorňajších údajov získala 43 percent odovzdaných hlasov.

O víťazstve rozhodli výsledky z jednomandátových volebných obvodov. Prezidentovi spojenci totiž pravdepodobne zvíťazili v minimálne 115 zo 199 obvodov, píše agentúra AP.

Ukrajina sa môže zmeniť od základu. Premiérom má byť profesionálny ekonóm

Ani jedna ukrajinská strana ešte nedosiahla v postsovietskej ére taký dobrý výsledok, čo v kombinácii s nedávnym zvolením za prezidenta dáva V. Zelenskému obrovskú moc.

„Myslím si, že premiérom by mal byť absolútne profesionálny ekonóm, absolútne nezávislý človek, ktorý nikdy nebol premiérom, predsedom parlamentu ani šéfom nejakej frakcie,“ povedal V. Zelenskyj.

Už pred voľbami odmietol koalíciu so zástupcami doterajšej vlády. Podľa vlastných slov si želá „nové tváre“, pričom už viedol prieskumné rozhovory s potenciálnymi koaličnými partnermi. Pravdepodobne ich ale potrebovať nebude.