Aké poistenie potrebuje na dovolenku rodina s deťmi?

Rodina -dvaja dospelí a dve deti do 16 rokov sa chystajú stráviť 10 dní v Chorvátsku. Aké poistenie im ponúkajú jednotlivé poisťovne?

23.07.2019 07:00
dovolenka, rodina, voľno, Foto:
Ilustračné foto
debata
====== Poisťovňa Allianz ======

Poisťovňa ponúka Poistenie liečebných nákladov za 33,25 eura. V prípade, ak si klient objedná fixný balík zahŕňajúci poistenie úrazu, batožiny, zodpovednosti za škodu a poistenie doplnkových asistenčných služieb, zaplatí 49,40 eura.

Poisťovňa Kooperatíva

Poistovňa ponúka poistenie GLOBAL – poistenie pre celú rodinu na 10 dní je v cene 72 eur.

Komunálna poisťovňa

Cena za poistenie – 66,82 eura a zahŕňa poistenie liečebných nákladov, úrazové poistenie, poistenie zodpovednosti za škodu, poistenie batožiny a asistenčné služby. Ide o kombináciu poistení, ktorú poisťovňa odporúča ako základ pre cesty do zahraničia. Pre náročnejších klientov ponúka širší rozsah poistenia, napr. poistenie storna zájazdu, predčasného návratu alebo poistenie pre prípad nepojazdného vozidla.

Poisťovňa Union

Napriek tomu, že podľa zadaného popisu by išlo o jednorazové vycestovanie rodiny na dovolenku, odporučili by sme Celoročné cestovné poistenie – územná platnosť: Európa – variant: Rodina – balík: Komfort – riziková skupina: Turista. Variant Rodina poskytuje poistenie pre 2 dospelé osoby a ich deti, ktoré ešte nedovŕšili vek 18 rokov. Rozsah balíka Komfort je: poistenie liečebných nákladov v zahraničí (obsahujú asistenčné služby v zahraničí), poistenie nákladov na technickú pomoc v zahraničí pri záchrannej akcii, poistenie batožiny, všeobecnej zodpovednosti za škodu , úrazové poistenie, poistenie nákladov v prípade nepojazdného vozidla, poistenie meškania hromadného dopravného prostriedku. Výhodou je, že klienti počas platnosti celoročného cestovného poistenia môžu kedykoľvek vycestovať v rámci Európy, pričom dĺžka vycestovania môže byť až na 45 dní. Keďže by šlo o rodinu cestujúcu do Chorvátska, je možnosť poistenie rozšíriť aj o rôzne druhy pripoistenia.

Poisťovňa Generali

Pre štvorčlennú rodinu by odporučili uzatvorenie cestovného poistenia Komplet, ktoré kryje všetky najdôležitejšie riziká, ktoré by mohli rodinu na cestách postihnúť. Základom každého cestovného poistenia, ako aj balíčka Komplet, je poistenie liečebných nákladov, ktoré kryje napríklad hospitalizáciu v nemocnici, ošetrenie zranenia alebo bolestivého zubu či vyšetrenie v prípade ochorenia. V prípade jednoduchého ošetrenia v zahraničí (napríklad úpal či bodnutie hmyzom) sa pohybuje cena v Európe od 80 do 150 eur, mimo Európy je to ešte viac.

V zložitejších prípadoch alebo pri ochoreniach, ktoré si vyžadujú aj kontrolné ošetrenie, sa už pohybujú ceny od 180 eur vyššie. Ak je potrebné pacienta hospitalizovať, prípadne následne previezť späť na Slovensko, náklady sa už v závislosti od územia a štátu, v ktorom sa nachádza, pohybujú v desaťtisícoch eur. Liečebné náklady preto treba mať jednoznačne poistené. Cestovné poistenie Komplet ďalej pokrýva aj trvalé následky úrazu, poistenie pátrania a záchrany, zodpovednosť za škodu spôsobenú inej osobe, a to na zdraví alebo majetku. Taktiež hradí aj poškodenie, zničenie či krádež batožiny pri preukázaní cudzieho vplyvu. V prípade krádeže alebo lúpeže hradí poisťovňa klientovi z tohto poistenia aj náklady so zaobstaraním náhradných dokladov, ktoré mu v zahraničí vzniknú v dôsledku odcudzenia dokladov. Samozrejmosťou sú asistenčné služby, ktoré sú v prípade potreby nonstop k dispozícii. Ak majú klienti zakúpený zájazd cez cestovnú kanceláriu, je vhodné myslieť aj na poistenie storna. Toto poistenie je súčasťou nami odporúčaného balíčka Komplet, no toto poistenie si je možné pripoistiť aj zvlášť. Klienti môžu toto poistenie využiť v prípade nečakaného náhleho ťažkého ochorenia, tehotenstva, nečakaného úrazu, ťažkého ochorenia alebo smrti rodinného príslušníka či pri náhlej škode na majetku, ktorú tesne pred odjazdom spôsobila napríklad povodeň.

V prípade, že poistený musí stornovať zájazd, poisťovňa mu uhradí výšku stornopoplatkov v súvislosti so zakúpeným zájazdom alebo cestovným lístkom na vlak, autobus či lodenku alebo letenku. Z toho dôvodu je toto poistenie najlepšie dojednať hneď pri rezervácii zájazdu, pretože poistná ochrana sa začína ihneď uzavretím poistenia, ale nie je to podmienkou. Klient si môže uzatvoriť poistenie hocikedy, no ak si poistenie dohodne neskôr po rezervácii zájazdu, začína plná poistná ochrana až v 10. deň po uzavretí poistenia (úmrtie alebo živelná ochrana sú kryté od prvého dňa). Toto poistenie kryje napríklad aj evakuáciu z miesta zasiahnutého prírodnou katastrofou. Ak má klient poistené aj storno a prerušenie zájazdu a nachádza sa v oblasti, kde vzniklo napríklad zemetrasenie, pričom je ohrozený jeho život, môže ihneď prerušiť cestu a poisťovňa zorganizuje jeho transport do bezpečia a následne do vlasti. To sa týka aj teroristických útokov. Cena pre modelovú situáciu: 94,93 eura (vychádza sa z ceny zájazdu 1 200 eur).

Poisťovňa Groupama

Pre 4-člennú rodinu aj bezdetný pár cestujúci do Chorvátska autom odporúčame najvyšší balík Exclusive za cenu poistného 57,02 eura pre rodinu. Poistenie okrem poistenia liečebných nákladov, zodpovednosti za škody na zdraví či majetku zahŕňa aj krytie nákladov na ubytovanie a cestovné náklady v prípade nepojazdného auta, čo sa v prípade cesty do Chorvátska môže hodiť.

ČSOB Poisťovňa

Nastavenie parametrov a výber toho najvhodnejšieho poistenia sa odvíja do veľkej miery od toho, ako často klient počas roka cestuje a do ktorých krajín. Teda či spomínaná dovolenka v Chorvátsku je jedinou cestou do zahraničia počas roka a klientovi stačí krátkodobé cestovné poistenie, alebo je pre neho výhodnejšie uzatvoriť celoročné poistenie Tiež od toho, či a aký balík služieb banky využíva, pretože napríklad, ak má balík služieb Extra Pohoda, cestovné poistenie k platobnej karte vo variante Standard na celý rok je v ňom už zahrnuté. Klient zaň teda neplatí nič navyše.

A samozrejme, výber poistenia závisí aj od toho, čomu sa bude klient na dovolenke venovať, či cestuje letecky alebo autom a rozhodne sa pre pripoistenie pre prípad nepojazdného vozidla, či sa rozhodne poistiť si zodpovednosť za škodu, batožinu a podobne. Ak si vyberie základný balík poistného krytia, tak poistenie vyjde na 33,20, ak optimálny, tak zaplatí 47,60, ak prémiový, tak poistenie vyjde na 68,80 eura.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #poistenie #rodina #cestovné poistenie