Ovocie v záhradách dozrieva, letný rez stromov sa už dá spraviť

22.07.2019, Katarína Selecká | Exteriéry, záhrada

Leto a prázdniny sú v plnom prúde. Slnečné počasie, grilovanie s rodinou či priateľmi, príjemné večery v záhrade, to všetko k tomu patrí. Aby ste podčiarkli krásu záhrady, nepotrebujete ihneď rady profesionálneho dizajnéra. Niekedy stačí pár osvedčených postupov, ktoré zvládnete aj sami.

V letných mesiacoch dozrievajú rozličné kôstkoviny a bobuľové ovocie, pochutnávame si na malinách a černiciach. Keď sa zber ovocia skončí, mali by ste čo najskôr urobiť tzv. letný rez ovocných stromov a kríkov. V prípade ovocných stromov je niekoľko typov letných rezov a mali by sme ich voliť podľa toho, čo chceme dosiahnuť.

Strom-orezavanie-1-X.jpg

Medzi najznámejšie zásahy zaraďované k letnému rezu patria:

  • odstraňovanie nežiaducich letorastov vylamovaním: ideálne ručne, na preriedenie koruny stromu a efektívnejšie dozrievanie plodov,
  • zaštipovanie a skracovanie letorastov, príp. ich zalamovanie, prepletanie, skrúcanie letorastov. v záujme dosiahnutia vyššej úrody v budúcom roku,
  • skracovanie konárikov,
  • zárezy do kôry a dreva: na oslabenie rastu a podporenie rastu kvetných púčikov.

Vo všeobecnosti si odstránením zahustených, poškodených vetví a skrátením tých príliš dlhých uľahčíme základný rez, ktorý sa robí na jar. Pri strihaní však treba prihliadať na typ ovocného druhu, odrodu, konzistenciu a vek ovocnej dreviny, poveternostné podmienky v čase vykonávania rezu atď.


Letný rez černice

Osobitne dôležitý je letný rez černice. Popínavé odrody často tvoria asi od polovice júna predčasné bočné výhony na rastúcich mladých výhonoch. Tie je potrebné v priebehu augusta skrátiť na jeden až tri silné púčiky (štyri až päť listov). Ak púčiky v tom istom roku ešte raz vypučia, skrátime ich nasledujúci rok na jar na jedno až tri očká (púčiky). V rámci letného rezu odrežeme tesne pri zemi všetky prebytočné výhony.

Na rastline by nemalo zostať viac ako štyri až šesť silných prútov. Pre vzpriamene rastúce odrody sa hodia rovnaké konštrukcie a systémy pestovania ako pre maliny. Na jar je výhodné odstrániť špičky mladých prútov, keď sú dlhé 1,5 až dva metre. Podporí sa tak vytváranie bočných výhonov.


Dôležité je aj náradie

V prípade ríbezlí a egrešov sa nebojte radikálnejšieho zásahu a pokojne odstrihnite tretinu či dokonca polovicu starých výhonov. Rastlinu tak omladíte a pomôžete jej, aby ďalšia úroda bola bohatšia. Aby vám práca išla od ruky, pri starostlivosti o ovocné kry (a napríklad i ruže či okrasné dreviny) odporúčame použiť kovadlinové záhradné nožnice.

S novinkou, nožnicami Power Cut RS 800 značky Wolf-Garten na hrubšie vetvy ovocných stromov, bude zastrihnutie vyžadovať minimum námahy. Funkcia Speed Cut slúži na nízky uhol rozovretia rukoväte a maximálny uhol rozovretia čepele. Pri práci sa tak budete môcť pohodlne pohybovať aj na obmedzenom priestore.


Trávnik pre bosé nohy

Okrem drevín si v lete vašu pozornosť pýta aj trávnik. Pri vysokých teplotách a nedostatku zrážok starostlivosť akútne potrebuje. Trávnik aspoň raz týždenne dostatočne intenzívne polejte, ideálne v skorších ranných alebo neskorších popoludňajšch hodinách. Vyhnite sa intenzívnemu slnku počas obeda, keď sa veľa vody rýchlo vyparí a nedostane sa tam, kam má – ku korienkom.

Aby si trávnik uchoval sviežu farbu, jeho minimálna výška by v lete mala byť štyri-päť centimetrov. Základom pohodlnej starostlivosti o trávnik je dobrá kosačka. Ak máte rovinatú záhradu s veľkosťou do tisíc metrov štvorcových, vhodná je napríklad kosačka MTD Smart 46 SPOE s elektrickým štartérom a so silným motorom MTD Thorx 55 ES. Rukoväť stroja sa dá sklápať, takže vám pri uskladnení nezaberie veľa miesta.

Foto: Lightmark.de

Podobné články