Počet pracujúcich cudzincov stúpa, viac je Srbov i Ukrajincov

TA3 SITA
22.7.2019 11:40

Ku koncu prvého polroka tohto roka na Slovensku pracovalo takmer 73,1 tisíca cudzincov. Oproti máju tohto roka ide o nárast takmer o tisíc cudzincov, medziročne sa počet cudzincov pracujúcich na Slovensku zvýšil o 15,1 tisíca.

Počet pracujúcich cudzincov stúpa, viac je Srbov i Ukrajincov
TASR/Štefan Puškáš (ilustračné foto)

Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku pritom rástol v prvom polroku tohto roka pomalším tempom ako vlani. Kým v prvom polroku tohto roka na Slovensku pribudlo takmer štyri tisíc pracujúcich cudzincov, za január až jún vlaňajška išlo o 8,5 tisíca cudzincov. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

Počet Srbov pracujúcich na Slovensku v minulom mesiaci stúpol, a to o 313 osôb na vyše 13 tisíc. Výraznejšie sa však zvýšil počet Ukrajincov, a to o 946 na 18,2 tisíca. Každý štvrtý cudzinec pracujúci na Slovensku tak pochádza od nášho východného suseda. Najpočetnejšou skupinou občanov z krajín EÚ boli v júni Rumuni, ktorých u nás pracovalo 9,8 tisíca, nasledovali Česi s 5,9 tisíca pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 5,4 tisíca.

Tretina cudzincov na Slovensku pracovala ku koncu minulého mesiaca v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 22,7 tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 7,5 tisíca zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Malackách vykázal tri tisíc pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len sedem cudzích štátnych príslušníkov pracovalo v júni tohto roka v okrese Medzilaborce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok