Ako sa vyhnúť nielen finančným problémom na dovolenke

Počas dovolenky v zahraničí sa mnohí Slováci dostanú do problémov, často aj nie vlastným pričinením. Stresujúce situácie, ako sú krádež peňaženky, strata dokladov, autonehoda, zablokovaná platobná karta či „mastná“ pokuta, dokážu výrazne znepríjemniť oddych v cudzine.

22.07.2019 09:00
cestovanie, rodina, lietadlo, dovolenka,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)
Náklady nejednej domácnosti na zahraničnú letnú dovolenku sa dokážu vyšplhať aj na niekoľko tisíc eur. Takáto položka už zväčša poriadne „rozhodí“ rodinný rozpočet a ďalšie nečakané výdavky sú už pre väčšinu ľudí obrovskou komplikáciou. Miroslav Zborovský, ombudsman klientov spoločnosti Home Credit, prináša pár tipov, ako sa takýmto nepríjemnostiam vyhnúť alebo ich čo najefektívnejšie vyriešiť.

Pri strate peňaženky treba konať čo najrýchlejšie

Krádež alebo strata peňaženky za hranicami Slovenska dokáže rozhodiť aj toho najskúsenejšieho cestovateľa. Prísť o hotovosť, platobné karty a doklady, niekedy aj tisíce kilometrov od domova, je síce poriadna „rana“, no dá sa s ňou vyrovnať. V prvom rade je dôležité okamžite konať a kontaktovať svoju banku so žiadosťou o blokáciu karty. "Dá sa to rýchlo vyriešiť buď tak, že zatelefonujete na zákaznícku linku vašej finančnej inštitúcie alebo to urobíte prostredníctvom internetbankingu.

Základné pravidlo je, urobiť to čím skôr, bez zbytočného otáľania, aby vašu kartu niekto nezneužil. Je dobré si do telefónu uložiť číslo na klientské centrum a mať ho tak hneď po ruke. Po návrate domov vám vydajú novú kartu," radí Miroslav Zborovský .

S chýbajúcimi peniazmi vám potom na požiadanie dokážu pomôcť príbuzní alebo priatelia na Slovensku. Existujú totiž služby, prostredníctvom ktorých vám môžu poslať peniaze. Napríklad cez službu Eurogiro vám pošlú potrebný obnos peňazí na dohodnutú adresu. So systémom Western Union vám zase priamym bankovým prevodom môžu vložiť príslušnú čiastku peňazí v banke na Slovensku, ktoré si následne vyberiete v pobočke, kde sa nachádzate. Čo sa týka dokladov, tak ich krádež alebo stratu treba urýchlene nahlásiť na najbližšej policajnej stanici. Na veľvyslanectve v danom štáte by vám mali vydať náhradný doklad – cestovný preukaz.

Pozor na špecifické pravidlá cestnej premávky

Ak sa plánujete vydať na dovolenku autom, určite je vhodné preštudovať si zvláštnosti v pravidlách cestnej premávky v krajinách, cez ktoré prechádzate. Veľmi ľahko sa totiž môže stať, že dostanete pokutu vo výške aj niekoľko stoviek eur bez toho, aby ste si uvedomili, že ste urobili nejaký priestupok. Napríklad v Rakúsku sa odporúča dávať si pozor na rýchlosť všade, no najmä vo vybraných zónach so zvýšenou ochranou životného prostredia. Číha tu na vás nielen pokuta za prekročenie rýchlosti, ale aj za znečistenie životného prostredia. Pri ceste cez Slovinsko vám hrozia jedni z najvyšších pokút v Európe. V priemere tu za rýchlu jazdu vodiči platia pokutu viac ako 300 eur.

Pozor aj na alkohol. V Taliansku alebo Chorvátsku je prípustná hranica u šoférov do pol promile, no v Maďarsku už platí nulová tolerancia, takže nezabudnite na to pri prejazde hraníc. Komplikácie môžu nastať aj pri povinnej výbave vozidla. U nás hasiaci prístroj v aute povinný nie je, no v Bulharsku, Poľsku či Rumunsku, áno.

Prioritne platobnú kartu, no aj menšiu hotovosť

Veľa ľudí si z dovolenky prinesieme domov neminuté chorvátske kuny, maďarské forinty či bulharské levy a nevedia čo s nimi. Možno sa zídu o rok. Určite je lepšie a výhodnejšie v cudzine platiť kartou, ako si zamieňať eurá alebo si vyberať miestnu menu z bankomatov, no úplne bez hotovosti sa zväčša nezaobídete. "Ak idete do zahraničia, určite si vezmite platobnú kartu.

Ak sa stanete obeťou už spomínanej krádeže peňaženky, kartu môžete v okamihu zablokovať. Každopádne majte u seba aj malú hotovosť pre prípad nákupov v rôznych stánkoch alebo na trhoch, ktoré nemajú platobné terminály,“ dopĺňa Zborovský.

Ak máte kreditnú kartu, môže vás „vytrhnúť z biedy“. Niektoré karty totiž v rámci svojich asistenčných služieb sprostredkúvajú trebárs pomoc pri autonehode či náhlej hospitalizácii. „Pri poruche auta tak dostanete pomoc s opravou, odvozom do servisu, náhradnou dopravou či so zabezpečením ubytovania. Zdravotná asistencia zase môže zahŕňať nadštandardné ubytovanie pri hospitalizácii, pobyt v nemocnici s dieťaťom, či zdravotnú infolinku. V kritickej situácii stačí vytočiť číslo asistenčnej služby a operátor by sa mal o všetko postarať,“ dopĺňa Zborovský.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #peniaze #problémy na dovolenke