Potrebujete na dovolenku poistenie?

Dovolenka pre turistu, ktorý si neuzavrel cestovné poistenie, sa môže predražiť aj o desaťtisíce eur. Dobre nastavené cestovné poistenie pokryje nielen náklady na ošetrenie či hospitalizáciu a lieky, ale pomôže aj v prípade stratenej batožiny alebo pri problémoch s dopravou.

22.07.2019 07:00
dovolenka, pláž, čítanie, žena, Foto:
Ilustračné foto.
debata
Cestovné poistenie ponúka na Slovensku množstvo poisťovní a zorientovať sa v ponuke nie je jednoduché. Podľa čoho treba vybrať poistku? „Nastavenie parametrov a výber toho najvhodnejšieho poistenia sa odvíja do veľkej miery od toho, ako často klient počas roka cestuje a do ktorých krajín. Teda či letná dovolenka je jedinou cestou do zahraničia počas roka a klientovi stačí krátkodobé cestovné poistenie, alebo je preňho výhodnejšie uzatvoriť celoročné poistenie,“ hovorí Anna Jamborová z ČSOB Poisťovne. „A, samozrejme, výber poistenia závisí aj od toho, čomu sa bude klient na dovolenke venovať, či cestuje letecky, alebo autom a rozhodne sa pre pripoistenie pre prípad nepojazdného vozidla, či sa rozhodne poistiť si zodpovednosť za škodu, batožinu podobne,“ dodáva Jamborová.

Poistenie závisí od typu dovolenky

Cestovné poistenie si treba vyberať aj podľa druhu dovolenky a toho, či budete klient počas pobytu oddychovať, alebo plánuje aj aktívne športovať, podľa miesta pobytu, či ostane na Slovensku, alebo cestuje do zahraničia, a podľa času, ktorý strávi na dovolenke. Od týchto parametrov, ako aj od množstva pripoistení a veku klienta sa odvíja aj cena poistenia. Základný balík cestovného poistenia do zahraničia v rámci EÚ by mal kryť všetky liečebné náklady v každom zdravotnom zariadení.

V rámci nich by mal byť krytý pobyt v nemocnici, náklady na nutnú operáciu, lieky kúpené na lekársky predpis, zubné ošetrenie, lekárom predpísané náhradné okuliare pri úraze, zapožičanie bariel, invalidných vozíkov a iných zdravotníckych prístrojov a pomôcok na lekársky predpis, náklady záchrannej služby alebo taxislužby, alebo náklady spojené s hľadaním a vyslobodzovaním poisteného. Následne možno uvažovať o možných pripoisteniach, ako sú poistenie batožiny a straty dokladov, trvalé následky úrazu, smrť úrazom, poistenie zodpovednosti za škodu, poistenie nepojazdného vozidla, ako aj poistenie predčasného návratu (nečerpaných služieb), poistenie storna zájazdu, prípadne poistenie rizikových športov.

Poistenie storna

„Ak majú klienti zakúpený zájazd cez cestovnú kanceláriu, je vhodné myslieť aj na poistenie storna. Klienti môžu toto poistenie využiť v prípade nečakaného náhleho ťažkého ochorenia, tehotenstva, nečakaného úrazu, ťažkého ochorenia alebo smrti rodinného príslušníka či pri náhlej škode na majetku, ktorú tesne pred odjazdom spôsobila napríklad povodeň,“ hovorí Katarína Kukurová z poisťovne Generali. V prípade, že poistený musí stornovať zájazd, poisťovňa mu uhradí výšku stornopoplatkov v súvislosti so zakúpeným zájazdom alebo cestovný lístok na vlak, autobus či loď, alebo letenku. „Z toho dôvodu je toto poistenie najlepšie dohodnúť hneď pri rezervácii zájazdu, pretože poistná ochrana sa začína ihneď uzavretím poistenia, ale nie je to podmienkou,“ radí Kukurová.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #cestovné poistenie