Svetová zdravotnícka organizácia WHO nedávno vydala odporúčanie ohľadom aktivít pre malé deti. Jednou z nich, ktorú treba osobitne podčiarknuť, je prísny limit na čas strávený pred obrazovkou. Ukázalo sa, že už batoľatá trávia pred televízorom či tabletom neúmerne veľa času. Nečudo, zaneprázdnený rodič potrebuje kadečo vybaviť a je pohodlné sa spoľahnúť na pestúnku v podobe pohyblivých obrázkov. Avšak čas, ktorý takto deti trávia v nečinnosti im chýba inde, kde je veľmi potrebný. 

 

Ilustračné foto - pexels.com

 

Vplyv mobilov na deti: Pobyt pred obrazovkou nemá nahradiť pohyb a spánok

Podľa údajov výskumníkov takéto deti menej spia a hlavne im chýba pohyb a rôzne iné, veľmi potrebné stimulujúce aktivity. Je pravdou, že technológie našim životom nevládnu až tak dlho, že zatiaľ neexistujú dlhodobé výskumy, no aj tie krátkodobé varujú. Podľa detských psychológov by dvojročné dieťa nemalo pozerať televíziu vôbec, troj- až päťročné maximálne hodinu denne. 

„Zdravší životný štýl vyžaduje, aby rodičia robili to najlepšie pre zdravie svojich potomkov od samého začiatku ich života,“ povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Ghebreyesus. „Ranné detstvo je obdobím rýchleho rozvoja a je to čas, ktorý môže rodina využiť na zavedenie užitočných vzorcov správania,“ cituje ho český iDnes.cz. 

WHO netvrdí, že treba celkom odstrániť pobyt pred obrazovkou, ale rodičia by mali dbať na to, aby sa ich deti hýbali a mali kvalitný pravidelný spánok. Malý škôlkar by pred displejom nemal stráviť viac než hodinu, namiesto toho je dôležité aby aspoň 180 minút venoval rôznym pohybovým aktivitám a denne by mal spať 10-13 hodín. 

Mnohé deti v tomto veku namiesto toho trávia svoj čas pasívne. Technologické spoločnosti o tom veľmi dobre vedia. Nečudo, že Google nedávno predstavil špeciálnu aplikáciu YouTubu priamo pre deti, kde ich nevyruší žiaden „dospelácky obsah“. Patologickosť technologických vychytávok si plne uvedomujú práve IT experti, ktorí sú zároveň rodičmi. „Keby som to mal porovnať so závislosťou na sladkostiach alebo kokaíne, obrazovky by som prirovnal skôr k tomu kokaínu,“ povedal pre New York Times Chris Anderson, ktorý šéfuje IT spoločnosti vyvíjajúcej roboty a drony. Napokon je známe, že bývalý šéf spoločnosti Apple Steve Jobs nedovolil svojim deťom, aby mali iPad a Bill Gates im prvý mobil kúpil až keď mali 12 rokov. 

 

 

Závislosť na mobile: Nerobiť veci v pozadí s televíziou

Odborníci sa zhodli na tom, že dôvodom prečo obmedziť sledovanie obrazovky nie je samotná obrazovka, ale skôr nedostatok iných činností, na ktorých úkor dieťa venuje pozornosť technológiám. Je preukázané, že kľúčové aktivity, ktoré zaisťujú deťom zdravý vývoj sú pohyb, aktívne poznávanie a spánok. Ak dieťa tri hodiny strávi pred displejom, tento čas chýba v jednom z troch dôležitých kritérií. Podľa expertky WHO Fiony Bullovej to pomáha predchádzať detskej obezite a s ňou spojených ochoreniam, ktoré sa však objavujú až v neskoršom veku. 

Rovnako psychológovia a pedagógovia neodporúčajú ani tzv. „prísluchové“ sledovanie televízie. V prípadoch, keď sa dieťa hrá pri pustenej obrazovke, je neustále rušené a nevenuje plnú pozornosť hre. To môže postupne viesť k poruchám pozornosti a neskorším problémom v škole.

Treba však priznať, že nie všetci odborníci sú presvedčení, že pobyt pred obrazovkou je škodlivý „Náš výskum dokazuje, že zatiaľ nie sú dostatočne silné dôkazy na stanovovanie limitov pre sledovanie obrazoviek. Limity, navrhnuté WHO, sa nejavia primeranými k potenciálnej ujme,“ povedal pre BBC Max Davie z britskej pediatrickej komory.  

Technológie sú skvelé, pretože uľahčujú život, avšak treba vedieť ako. Je treba dieťa naučiť ako fungujú médiá, že napríklad videohovor s prarodičmi je lepšie využitý čas než sledovanie videí a internet slúži nielen na bezbrehú zábavu. Deti rýchlo prídu na to, ako informácie vyhľadávať a nebyť len pasívnym konzumentom. 

 

Ilustračné foto - pixabay.com

 

Závislosť detí a rodičov na mobile 

Napriek všetkému chcú mnohí rodičia bojovať s detskou závislosťou. Zabúdajú však, že dieťa robí len to, čo vidí u svojho otca či mamy. Po príchode domov z práce často odkladáme mobil a zapíname televíziu či počítač a deti to vidia. 

Psychológovia na tento stav majú aj nový výraz - smartfónové siroty. Hovorí o deťoch, ktoré síce majú milujúcich rodičov, no o ich pozornosť častokrát bojujú s tabletmi, mobilmi či laptopmi. Naši potomkovia totiž z veľkej miery komunikujú neverbálne – teda potrebujú našu plnú pozornosť. Mohlo by sa totiž stať, že pri odpovedaní na dôležitú esemesku prehliadneme x-tý pokus drobca o komunikáciu. 

Ako by sme mohli byť vnímaví, keď pred displejom trávime v priemere jedenásť hodín denne? „Byť v tej istej miestnosti neznamená, že sme tam len fyzicky. Keďže neustále píšeme, emailujeme, pozeráme videá alebo sa hráme nie sme emočne zainteresovaní ,“ tvrdí britská spisovateľka Katharine Hill, ktorá sa problematike smartfónových sirôt venuje dlhodobo. 

 

Prečítajte si

 

Vplyv mobilov na deti 

Vo svojich prácach často používa pojem „technoferencia“, teda rušivé vplyvy technológií. V jednom z posledných výskumov, na ktorý sa odvoláva vo svojom článku pre britský Daily Mail, len 11 percent opýtaných rodičov potvrdilo, že pri trávení  času so svojim potomkom necítia rušivý vplyv technológií. Preložené do ľudskej reči – svoju plnú pozornosť venujú dieťaťu.

V rovnakom výskume psychológovia oslovili rodičov, aby oznámkovali správanie ich dieťaťa – či je hyperaktívne, pokojné, trucovité, umrnčané a ich zistenia boli zaujímavé. Čím častejšie rodič udal problém s „technoferenciou“, tým väčšia pravdepodobnosť, že dieťa malo problémy so správaním. Nečudo, aj takýmto spôsobom na seba drobci upozorňujú. 

To, že o pozornosť rodiča musia deti bojovať, ukázal aj výskum z roku 2015. Až 54 percent oslovených detí si myslelo, že rodičia pozerajú do mobilu príliš často a mnohí tak robili aj uprostred spoločnej konverzácie s potomkom.

A aké je riešenie? Začať od seba. Namiesto neustáleho pozerania na smartfón dieťaťu vysvetliť, že čakáte dôležitý hovor a keď to vybavíte, už sa mu budete venovať. Spravte si občas rodinný deň bez mobilu, vypnite ho aspoň večer a namiesto nočného kontrolovania správ si kúpte budík. Ruku na srdce - kto toto nečíta na mobile, nech prvý hodí tabletom.