Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zošaleli?! Americké celebrity na čele s Trumpom žiadajú od Švédska prepustenie rapera
Zdielať na

Zošaleli?! Americké celebrity na čele s Trumpom žiadajú od Švédska prepustenie rapera

Zdroj: Instagram/SITA

Sú to už takmer tri týždne, čo sedí americký raper ASAP Rocky vo vyšetrovacej väzbe v Švédsku. V Spojených štátoch amerických sa zdvihla vlna odporu voči jeho zadržaniu a celebrity donútili konať dokonca aj prezidenta Donalda Trumpa.

Nevedno, aké majú Američania predstavy o európskom právnom systéme, no minimálne skupinka celebrít ich má veľmi mylné. Zrejme si mysleli, že keď prezident Trump zatelefonuje švédskemu premiérovi, ten ihneď začne konať a ASAP Rocky sa dostane na slobodu.

Záznam celého sporu na ulici v Štokholme:

Americký prezident Donald Trump v sobotu skutočne zhruba 20 minút telefonoval so švédskym premiérom Stefanom Löfvenom a snažil sa ho presvedčiť, aby urobil, čo je v jeho silách. ASAP Rockyho zatkli pred troma týždňami v Štokholme po tom, čo spolu s členmi svojho sprievodu na ulici surovo napadol človeka.

​Švédsky premiér však Trumpovmu tlaku odolal a ako vyhlásila jeho hovorkyňa, americkému prezidentovi nič nesľúbil, naopak, povedal mu, že sa do tejto kauzy vôbec nemieni pliesť.

Trump neskôr na Twitteri tvrdil, že "veľmi talentovanému" švédskemu premiérovi Löfvenovi, s ktorým mal "veľmi dobrý telefonát", ponúkol, že za prepustenie ASAP Rockyho sám zaplatí kauciu, a uistil ho, že "neexistuje nebezpečenstvo, že by ASAP utiekol".

Agentúra The Associated Press k tomu však uvádza, že ide o "bezcennú ponuku v krajine, ktorej súdny systém nepozná kauciu". "Naše tímy budú ďalej rokovať, a dohodli sme sa, že si za 48 hodín opäť zavoláme," zreferoval na záver Trump fanúšikom amerického rapera.

Podľa Löfvenovej hovorkyne Toni Eriksson je síce pravda, že telefonát "bol priateľský, úctivý a trval okolo 20 minút", jeho obsah však švédska strana podáva úplne inak. Premiér podľa hovorkyne Trumpovi "zdôraznil úplnú nezávislosť švédskeho súdneho systému a podčiarkol, že vo Švédsku sú si všetci pred zákonom rovní, a vláda sa nemôže a ani nebude pokúšať zasahovať do súdneho procesu".

Za angažovanosťou Trumpa v súvislosti s ASAP Rockym sa skrýva tlak zo strany jeho manželky Melanie a tiež celej plejády amerických celebrít, vrátane rapera Kanyeho Westa, jeho manželky Kim Kardashian West, raperky Nicki Minaj, speváka Justina Biebera či speváka Shawna Mendesa. Kim v tejto veci Trumpovi telefonovala a žiadala ho o nápravu, a separátne tlačila aj na Trumpovho zaťa Jareda Kushnera, ktorý je prezidentovým obľúbencom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

we’re with you bro @asaprocky go sign this petition!! #freerocky

Príspevok, ktorý zdieľa Justin Bieber (@justinbieber),

ASAP Rocky a niekoľko členov jeho sprievodu napadli začiatkom júla v Štokholme mladého človeka, a hoci rapperov obhajca tvrdí, že konali v sebaobrane, z videozáznamu z bezpečnostnej kamery vidno, že to bolo inak. ASAP Rocky celú bitku začal, keď muža, ktorý bol od neho o hlavu menší, hodil švihom z otočky o zem, a spolu s členmi svojho sprievodu potom doňho na zemi kopali a udierali.

Súvisiace články

Najčítanejšie