MENU
rodina-a-tehotenstvo

Nedarí sa vám otehotnieť? Môže byť za tým vysoká hladina prolaktínu

Liečba zvýšenej hladiny prolaktínu závidí od toho, čo ju spôsobilo.
Zdroj: Shutterstock
Rodina a tehotenstvo

Nedarí sa vám otehotnieť? Môže byť za tým vysoká hladina prolaktínu

Mnohé hormóny dokážu v našom tele narobiť neporiadok, ak ich je málo. Pri prolaktíne je to ale naopak.

Kým je hladina prolaktínu nízka, nikoho to netrápi a všetko je fajn. Ak však začne množstvo stúpať, prichádzajú menšie, ale aj poriadne veľké problémy. Ženy najviac zvyknú trápiť ťažkosti s otehotnením, mužov problémy s erekciou a ani jedno pohlavie nepoteší narastanie hmotnosti. „Hormón prolaktín vylučuje hypofýza, ale jeho tvorbu komplikovaným spôsobom riadi endokrinná žľaza hypotalamus,“ konštatuje endokrinológ MUDr. Peter Bauer. Koncentrácia prolaktínu sa zvyšuje aj pri strese, orgazme, dráždení prsnej bradavky, v saune či pri prísnej diéte. Obdobím v živote, keď hladina prolaktínu prirodzene stúpa, je tehotenstvo a dojčenie. „Výrazný vzostup pred ukončením gravidity pomáha tvorbe mlieka,“ vysvetľuje lekár. Tento hormón istým spôsobom ovplyvňuje aj psychiku čerstvej matky posilňuje jej rodičovské správanie. Ak je však hladina prolaktínu zvýšená mimo tehotenstva a obdobia po pôrode, u mužov kedykoľvek, ide o ochorenie hyperprolaktinémiu. Ako si ju môžete všimnúť?

Oslávili ste 30-tku? TÝMTO zmenám na vašom tele sa pravdepodobne nevyhnete

Strata libida

„Jedným z prejavov hyperprolaktinémie je predĺženie menštruačného cyklu nad 32 až 35 dní alebo nepravidelná menštruácia,“ vraví doktor Bauer. Menštruáciu môžete dokonca úplne stratiť. Ale aj v prípade, že sa menzes normálne objavuje, môžete trpieť neplodnosťou. Cykly totiž bývajú anovulačné, čiže bez uvoľnenia dozretého vajíčka pripraveného na oplodnenie. Všetko však závisí od stupňa ochorenia. U tridsiatich až osemdesiatich percent žien s poruchou cyklu sa objavuje aj galaktorea, spontánny výtok mlieka z prsníkov, prípadne po zatlačení na bradavku, dokonca aj u tých, ktoré nikdy nerodili. „K príznakom patrí i výrazný, často dlhodobý pokles pohlavnej vzrušivosti a bolesť hlavy v čelovej oblasti,“ dodáva lekár. „U mužov môže hyperprolaktinémia viesť k strate libida, eventuálne k impotencii,“ dodáva endokrinológ, profesor MUDr. Michal Kršek, CSc.

7 najúžasnejších faktov o ženskom tele, ktoré ste nevedeli

Krv naznačí

Prvé, čo u vás bude lekár zisťovať pri podozrení na hyperprolaktinémiu, sú hodnoty prolaktínu v krvi. Ak sú zvýšené osem- až desaťnásobne oproti norme, diagnóza je prakticky jednoznačná. Oveľa častejšie sú však prípady, keď sa objavuje len jeden príznak ochorenia a hodnoty prolaktínu kolíšu v množstve dva- až trikrát nad normu. 

Nádor v hlave

„Častou príčinou hyperprolaktinémie býva užívanie niektorých liekov,“ upozorňuje profesor Kršek. Sú to predovšetkým neuroleptiká, niektoré antidepresíva, lieky proti vysokému krvnému tlaku či hormonálna antikoncepcia. Ak vyvolávajúci problém nie je liek, ale je priamo vo vašom tele, najčastejšie ide o prolaktinóm, nezhubný nádor hypofýzy. „S veľkou presnosťou sa dá potvrdiť alebo vylúčiť pomocou magnetickej rezonancie,“ uvádza endokrinológ Bauer. 

Poruchy videnia

Napadlo by vám, že problémy s otehotnením a zhoršený zrak môžu súvisieť? Tumor prolaktinóm môže tlačiť aj na okohybné a zrakové nervy, takže príznakom hyperprolaktinémie je niekedy poškodené zorné pole a poruchy zraku. Preto je súčasťou diagnostiky vyšetrenie u očného lekára. 

8 vinníkov, ktorí vám kradnú chuť na sex. Pár zmien zachráni vzťah

Návrat do normálu

Liečba zvýšenej hladiny prolaktínu závisí od toho, čo ju zapríčinilo. Môže byť medikamentózna, zriedkavejšie chirurgická alebo radiačná. V prípade najčastejšej príčiny, tumoru hypofýzy, má medikamentózna liečba lepšie výsledky ako chirurgická a zväčša dôjde k zmenšeniu či dokonca vymiznutiu prolaktinómu. Liečba je však dlhodobá, niekedy aj celoživotná. Zdravotný stav sa spravidla upraví, menštruácia aj ovulácia sa vrátia a ak ste mali problém s otehotnením, mal by sa stať minulosťou. Lieky sa niekedy počas tehotenstva vysadia a nasadia až po skončení dojčenia. Mužom sa vďaka liečbe vráti potencia i chuť na sex. Upravia sa aj ostatné problémy, ktoré nadbytok prolaktínu vyvolal. Až v prípade, že nezaberú lieky, sa uvažuje o chirurgickej a radiačnej liečbe.

Mohlo by vás zaujímať: 

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

V predklone mi zviera žalúdok, pri chôdzi ma krčí. Čo mám robiť?

Vzhľadom k obmedzeným informáciám a bez náhľadu do zdravotnej dokumentácie, sa možno vyjadriť len všeobecne. Ťažkosti, ktoré opisujete môžu byť následkom po operácii pankreasu, lebo nastali u vás až po nej. Môže sa jednať o zrasty po operácii. Rovnako sa môže jednať aj o vertebrogénny problém, nakoľko ťažkosti sú viazané na pohyb, hlavne na predklon. Samozrejme vyšetrenia v medicíne sú hlavne na vylúčenie alebo potvrdenie organickej príčiny ťažkostí, tak iste by bolo vhodné gastrofibroskopické vyšetrenie na gastroenterologickej ambulancie, a možno aj zváženie CT alebo MR vyšetrenie brušnej dutiny, a rovnako neurologické alebo ortopedické vyšetrenie, pretože ťažkosti sú u vás najmä pri pohybe, preto predpokladáme aj možnosti postihnutia pohybového aparátu.

čítať viac

Čo to znamená, keď mám hrudky v rukách a bolí ma to?

Hrudky, respektíve hrčky v rukách môžu znamenať čokoľvek. Najčastejšie však ide o lipómy. Sú to benígne, čiže nezhubné nádory z tukového tkaniva. Väčšinou nie sú nebezpečné, musí sa to ale, samozrejme, potvrdiť histológia.

Niektoré lipómy môžu byť aj bolestivé. Keď sú viacpočetné, tak sa vyberajú len tie, ktoré bolia. Keď ich je málo, tak sa vyberú všetky.

Odstraňovanie lipómov sa dá robiť klasicky chirurgicky, kedy rozrežeme kožu a lipómy vyberieme. Je to relatívne malý zákrok. Alebo sa môže robiť laserové odstraňovanie, ak sú lipómy väčšie a bol by krajší kozmetický efekt.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor