Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Goji, poklad čínskych liečiteľov: Unikátne ovocie si vás získa svojou silou!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Kustovnica čínska alebo goji ohromuje svojimi účinkami na ľudský organizmus už odpradávna. Tradičná čínska medicína nedá na tento prírodný zázrak dopustiť. V čom tkvie výnimočnosť drobných červenkastých bobúľ?

Hoci je ovocie goji označované za superpotravinu, ktorá má mimoriadne pozitívny vplyv na ľudské zdravie, pri jej konzumácii by ste sa mali držať pravidla striedmosti. V predávaných baleniach so sušenými plodmi kustovnice totiž odborníci pomerne často nachádzajú rezíduá pesticídov.

Čítajte viac: Egreše sú letným klenotom medzi bobuľami: Veľká porcia zdravia na jedno zahryznutie!

Goji pochádza z Ázie, kde ho ľudia používajú ako liečivo a doplnok stravy už stáročia. Ako uvádza Medicalnewstoday.com, plody kustovnice chránia zrak. Goji obsahuje silný antioxidant zeaxantín, rastlinný pigment so schopnosťou chrániť oči pred vznikom glaukómu (zelený zákal).

Potravina dlhovekosti?

Kustovnica je tiež vzpruhou imunitného systému. Obsahuje množstvo vitamínu C a A, ktoré telo potrebuje na celoročné odolávanie chorobám. Karotenoidy v plodoch goji zároveň pomáhajú chrániť pokožku pred škodlivým slnečným žiarením a zlepšujú jej vzhľad. Výskumy tiež naznačujú, že konzumácia bobúľ prispieva k stabilizácii hladiny krvného cukru.

Plody kustovnice čínskej. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Plody kustovnice čínskej. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Portál Livestrong.com dopĺňa, že ovocie by mohlo takisto zlepšovať náladu, kvalitu spánku, zvyšovať výkon a znižovať pocit únavy. Vďaka vysokému obsahu polyfenolov chráni bunky pred poškodením a odborníci o nej hovoria aj v súvislosti s prevenciou vzniku rakoviny.

Obyvatelia Ázie veria, že goji je potravina dlhovekosti. Jej konzumáciu by však mali zvážiť ľudia užívajúci lieky na vysoký krvný tlak alebo cukrovku, pretože látky prítomné v kustovnici s nimi môžu reagovať a vyvolávať nežiaduce účinky. Čínsky symbol dlhovekosti by tiež mali oželieť ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi, upozorňuje Webmd.com.

Viac o téme: Kustovnica čínskaGoji
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9