Máte kuchyňu plnú spotrebičov? Tieto rastliny pomáhajú pohltiť ich nežiadúce účinky.

Jana Trundová | 20. júl 2019
Máte kuchyňu plnú spotrebičov? Tieto rastliny pomáhajú pohltiť ich nežiadúce účinky.

A nie len kuchyňa je miesto, kde môžeme umiestniť tie správne kvety, ktoré okrem iného pohltia žiarenie spotrebičov. Aj kúpelňú viete okrášliť odolnou rastlinou, ktorá náročne podmienky zvládne. Poradíme vám, ktoré rastliny to sú.

Kuchyňa

Sem patria logicky bylinky, ktoré slúžia na prípravu jedla a pre osvieženie ducha. Nemenej sa tu však uplatnia izbové rastliny pohlcujúce elektronický smog, najmä ak je kuchyňa rajom moderných spotrebičov a má v nej svoje miesto aj mikrovlnná rúra.

Mohlo by vás zaujímať: Je vhodné mať rastliny v spálni a detskej izbe?

Silná trojka pre kuchyne znie:

  • brečtan
  • dracena
  • aloe vera

Dôležité je nevoliť rastliny citlivé na zmeny teploty alebo prievan, pretože ak sa v kuchyni naozaj veľa varí, ťažko im zabránite. To je dôvod, prečo sa vzdať ktenante alebo napríklad Netík. Nemajú tu čo robiť ani rastliny jedovaté, ako je diefenbachia.

Čítajte tiež: TIP: 6 izbových rastlín, ktoré sú nenáročné na starostlivosť.

Dobrou voľbou je ale spatifylium, gerbery, fialka, chryzantéma. Kuchyňa býva tiež rajom čistiacich prostriedkov, z ktorých mnohé obsahujú zdraviu nepriaznivé látky. S uvoľňovaným amoniakom pomôže napríklad antúria, čiže toulitka, s benzénom potosovec a zelenec.

 

Čítajte tiež: Milujete čerstvé bylinky? Pestujte si ich sami.

Kúpeľňa

Väčšinou malá miestnosť s drsnými podmienkami pre rastliny, ak nie sú práve milovníkmi tieňa a vlhka. Kúpeľňa bez solídneho osvetlenia znamená pre väčšinu boj o život. Ak môžete rastline dopriať trochu svetla, poobzerajte sa po niektorých kultivaroch bromélií.

Ananásovník bez poriadneho svetla rýchlo zahynie, tieň by ale mohla zvládnuť kykatka modrokvetá, vrísea kráľovská, možno aj vrísea žiarivá.

Prečo zrovna bromélie? Je o nich známe, že vedia pohlcovať škodlivé látky vrátane tých, ktoré sú obsiahnuté v kozmetike či niektorých vonných prípravkoch, zvlášť umelého pôvodu.

A vôňu si predsa v kúpeľni radi doprajeme. V kúpeľniach s nepriamym osvetlením sa darí mimoriadne schopnej prírodnej čističke zvanej nefrolepka.