12 tipov, ako začať behať a užívať si to

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poznáte ten pocit, keď bežíte a užívate si to?
Sústreďujete sa na pálenie v nohách a švihanie rukami. Vnímate tlkot srdca, pot, ktorý vám steká do uší, spôsob, akým sa váš trup pri behu otáča.
Keď sa dostanete do rytmu, začnete vidieť prekážky, čo vám stoja v ceste, alebo ľudí, ktorých musíte obísť. Vnímate detaily na budovách, ktoré ste si nikdy predtým nevšimli. Predvídate počasie…

Beh nie je zázračný prútik, ktorý vám… doplňte si, čo od neho očakávate: schudnete, zlepší vám postavu, zbaví vás starostí, pomôže vám nájsť si partnera…. Nemôžete čakať, že vás obrní napríklad voči smútku, ktorý život prirodzene prináša. Ale bez toho, aby ste si to uvedomovali, vás naštartuje a naučí vás zvládať rôzne problémy a ťažkosti.
Vyslobodí vás z vlastnej klietky pohodlnosti, navedie k novým pracovným príležitostiam, novým skúsenostiam, k novým vzťahom. Ale tiež k optimizmu a istote.
Mnohým ľuďom beh pomáha vybehať sa z trápenia a problémov.

12 TIPOV, ako začať behať

Tu je 12 tipov, ako začať a donútiť sa k tomu, aby ste vybehli. Pár postrehov, prečo vlastne behať a čo to s nami robí. Tak ako to opisuje Bella Mackie v nesmierne inšpiratívnej knihe Hýb sa.

ikona beh1.Proste začnite

Pohyb znamená, že musíte prekonať starú nečinnosť. Žijeme dosť sedavé životy a je ťažké vybočiť z normálnej rutiny. Behanie je náročné a občas vám môže pripadať ako protiklad toho, čo je prirodzené, aj keď taký je. Spravte si plán a snažte sa ho dodržať. Inak  pravdepodobne zvíťazí túžba stráviť v posteli ešte päť minút alebo si pozrieť ďalší diel seriálu na Netflixe. Tieto návyky sa ťažko prekonávajú.

 

ikona beh2.Správne oblečenie?

Nekupujte si hneď nablýskanú novú výbavu. Tá túžba sa aj tak dostaví neskôr, keď sa do behu zamilujete alebo minimálne keď zistíte, čo potrebujete. Beh je úžasný šport pre začiatočníkov práve preto, že nepotrebujete žiadne špeciálne nohavice alebo drahé vybavenie.

tenisky na behanie

 

ikona beh3.Začnite pomaly

Tak pomaly, ako je len možné bez toho, aby ste prešli do chôdze. Bude to čudné a vaše telo bude chcieť inštinktívne pridať, ale odolajte tej túžbe. „Ja som začala príliš rýchlo, lapala som po dychu, hrozne ma pichalo v boku a skončila som s boľavými holennými kosťami a so zraneným kolenom,“ popisuje Bella Mackie. Zranenia v takomto rannom štádiu vás môžu odradiť, a to by bolo zbytočné.

 

ikona beh4.Kontrolujte si tempo

Stiahnite si bežeckú aplikáciu, ktorá vám povie, ako rýchlo by ste aktuálnym tempom zabehli kilometer. Nech už je ten čas akýkoľvek, snažte sa ho predĺžiť. Stiahnite si začiatočnícku aplikáciu na 5 km. Tento tip nesadne každému – úplne to chápem, ak chcete behať po svojom a nechcete, aby vás komandoval cudzí tenký hlas, ktorý vás bude prenasledovať aj v snoch. ALE – je to úžasná pomôcka pre začiatočníkov, ktorí nemajú žiadnu dôveru vo svoje športové schopnosti. Tu nájdete niekoľko tipov na bežecké aplikácie.

 

ikona beh5.Zoberte si vodu

Väčšina odborníkov tvrdí, že ju nepotrebujete, ak beháte krátke vzdialenosti, ale ak trpíte úzkosťou, môže vám pomôcť, ak spanikárite a budete musieť zastať. Pite po dúškoch a počkajte, kým sa dych vráti do normálu. Vyberte si napríklad fľašku, ktorá kopíruje tvar ruky.

 

ikona beh6.Podcasty a hudba pomáhajú

Opäť to neplatí pre všetkých, no mnohých rozptýlia, keď sa nudíte alebo ste unavení. A hlavne v začiatkoch prinútia mozog koncentrovať sa počas behu na niečo iné ako na obavy. Vyskúšajte napríklad tieto tipy.

 

ikona beh7.Starajte sa o svoje chodidlá

Sú to podkožné receptory – reagujú na podnety a prenášajú údaje o nich do mozgu. Dokážu oveľa viac, ako si myslíte. Rešpektujte ich, doprajte im oddychové dni a ak si nie ste istí svojou bežeckou technikou, zájdite za špecialistom. Zranenia chodidiel vás vyradia z hry, takže buďte opatrní.

ako začať behať v lese

 

ikona beh8.Užívajte si to

Nezabúdajte, že beh nemusí byť o maratónoch, vytrvalostných výkonoch či tehličkách na bruchu. Niektorí ľudia si zvolia túto cestu, iní budú chodiť behať do parku dvakrát do týždňa. Akokoľvek ďaleko zabehnete, vždy to bude ďalej, ako ste zabehli doteraz. Je to úžasná vec. A je skvelé, aj ak sa rozhodnete zabehnúť maratón – no nie je to povinný cieľ. 5 km je pre človeka s veľkou úzkosťou obrovský úspech. Ak sa budete porovnávať s inými bežcami, nebudete si to až tak užívať.

 

ikona beh9.Nikto sa na vás nepozerá

Viem, že spočiatku nebudete veriť, ale je to tak. Môže vás to trápiť, ak trpíte sociálnou úzkosťou, a úplne tie obavy chápeme. Pri behu máte pocit, že ste neuveriteľne obnažení, môže toho byť na vás zo začiatku veľa a môže byť aj desivý. „Ja som behala potme a zastala som vždy, keď som zbadala približujúceho sa človeka. Celé mesiace som nenosila bežecké nohavice, radšej som sa maskovala v rozťahaných teplákoch. Veľa som premýšľala o tom, čoho som sa vtedy tak bála, a odhliadnuc od spanikárenia na neznámom mieste som sa hlavne bála toho, že sa mi neznámi ľudia budú smiať,“ spomína si Bella Mackie v knihe Hýb sa. No nikto ani brvou nepohol.

 

ikona beh10.Beháte pre seba

Beh vám môže pripadať ako šialená vec, ak ste boli tak dlho v zajatí strachu a smútku, no pre väčšinu ľudí to je bežná vec, ktorú si takmer nevšímajú, lebo sa starajú o vlastné veci. Prídete na to veľmi rýchlo – najmä ak zbadáte, že väčšina ľudí je prilepená k svojim telefónom a musíte sa im v poslednej minúte vyhnúť. Možno si dokonca aj budete priať, aby ľudia dávali väčší pozor, keď si všimnete, aké to je otravné.

behaniePrečítajte si tiež
Ako behanie zabíja rakovinové bunky a lieči nás?

 

ikona beh11.Vychutnávajte si krásu naokolo

Vychutnajte si krásu okolo seba. Je to jedna z radostí, ktorú beh prináša. Možno z vás úzkosť urobila introverta, nikdy ste nevnímali svet naokolo, namiesto toho ste nútili mozog, aby si všímal len negatívne, desivé veci. Vďaka behu uvidíte oveľa viac, sústreďte sa na svoje okolie a používajte oči novým spôsobom. Nevšímajte si len ľudí, ktorí vám stoja v ceste, alebo kedy na semafore zasvieti zelená, vnímajte celý priestor pred sebou – či už je to hlavná ulica plná ľudí, áut a obchodov, alebo poľná cesta s pár ovcami.

 

ikona beh12.Buďte k sebe milí

Tešte sa z každého malého cieľa, uvedomte si, čo robíte – vy, človek, ktorého mozog nebol vždy vaším priateľom. Kúpte si po behu zmrzlinu, dajte si pohár vína. Nikdy si nevyčítajte, ak vás chytí záchvat paniky a musíte sa ihneď vrátiť domov. Beh nie vždy pripomína priamku (to by bolo nudné). Občas zažijete odbočky aj zdržania. Vždy máte ďalší pokus: neznamená to, že ste zlyhali. Beh nemôžete „sklamať“.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.