Oplatí sa Vám kúpiť auto na firmu?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Osobné auto je pre mnohých veľmi praktická vec – odvezú sa v ňom bicykle pre celú rodinu, lyže, ale trebárs i lešenie. Keby neexistovali dopravné zápchy, tak aj výrazne šetrí čas. Podnikatelia často využívajú firemné auto na súkromné účely, alebo naopak, súkromné auto na podnikanie.
Ktorá možnosť je pre Vás z daňového hľadiska výhodnejšia? Poradíme.

Odpovedzte si na tieto otázky

Predtým, než sa definitívne rozhodnete, či si osobné auto zadovážite na firmu alebo nie, skúste čo najpresnejšie zodpovedať nasledujúce otázky:

  • Chcem auto využívať výhradne na podnikanie? Ak nie, kde ho využijem viac? Na chod podnikania alebo súkromne?
    – Možno ste informatik a celý deň sa nepohnete od počítača, alebo naopak stavebný robotník a auto potrebujete denne. Dobré by bolo, keby ste mali predstavu o konkrétnych kilometroch, koľko a na aký účel (súkromne, pracovne) najazdíte.
  • Akým spôsobom si auto obstarám?
    – Z vlastných zdrojov alebo na úver, lízing, operatívny prenájom, iným spôsobom?
  • Má byť auto nové alebo ojazdené?
    – Možno ste si už nejaké vyhliadli. Ideálne, keby ste presne vedeli, koľko má rokov.
  • Aké má mať technické parametre?
    – Opäť by bolo najlepšie, keby ste už mali predstavu o objeme valcov motora, výkone motora, či bude jazdiť na benzín alebo to bude elektromobil a pod.
  • Aká by mala byť jeho kúpna cena?
    – Myslíme tú, ktorá by mala byť uvedená v kúpno-predajnej zmluve.
  • Aké dodatočné náklady budem mať na obstaranie auta?
    – Registračný poplatok na polícii, úroky z úveru…
  • Akú právnu formu má moje podnikanie?
    – Som eseročka alebo živnostník? Prípadne, ak už viete: Je predávajúci podnikateľ?
  • Som platcom DPH? Je predávajúci platcom DPH?
  • Chcem kúpiť auto zo zahraničia?

auto na firmu či súkromnú osobu

Živnosť či eseročka?

Je to o konkrétnych faktoch a číslach, ale na základe Vašich odpovedí môžete už celkom obstojne získať predstavu o tom, ktorá z možností – či firemné alebo súkromné auto – by Vám pre podnikanie vyhovovala viac. Ak ste SZČO nemusíte sa rozhodnúť hneď, resp. stačí, keď si kúpite auto na Vaše meno. Firemným sa môže stať aj neskôr, v momente, kedy ho zaradíte do obchodného majetku. Nič viac a nič menej k tomu netreba.
V prípade s.r.o. je nutné kúpiť auto bezprostredne „na IČO“ (v kúpno-predajnej zmluve je obchodné meno spoločnosti a IČO, nie meno majiteľa firmy).

 

Kúpno-predajná zmluva

Od Vašich odpovedí závisí aj to, podľa akého zákonníka sa uzatvorí kúpno predajná zmluva na auto. Kým u dvoch podnikateľov (na strane kupujúceho aj na strane predávajúceho) je to vždy Obchodný zákonník, v ostatných prípadoch sa môžu účastníci dohodnúť. Čiže ak chcú kúpnu zmluvu podľa Obchodného zákonníka uzavrieť dvaja nepodnikatelia alebo podnikateľ s nepodnikateľom, musia to výslovne v zmluve uviesť, ináč sa zmluva riadi Občianskym zákonníkom. O výhodách a nevýhodách tej či onej zmluvy, a pre ktorú stranu, Vám bude najlepšie vedieť povedať právnik alebo advokát. Tiež Vám poradí, čo je najlepšie pre Vás.

chcete uspieť? sústreďte sa na jednu vecPrečítajte si tiež
10 najdôležitejších zručností úspešných podnikateľov.

 

Ako vypočítať daň z motorového vozidla

Fyzické osoby a právnické osoby pôsobia daňovo v dvoch odlišných režimoch, ale skúsme si na konkrétnom príklade vysvetliť aspoň spôsob výpočtu dane z motorových vozidiel, ktorý je rovnaký tak pre s.r.o. ako aj pre živnostníka (Pozor! Ostatné podmienky sa môžu líšiť!).

Povedzme, že ste živnostník podnikajúci v stavebníctve. Zatepľujete fasády domov, a keďže v niečom musíte takmer denne prevážať lešenie a ostatné náradie, auto je priam nevyhnutnosťou. Vystačíte si so 4 ročným osobným autom – auto registrované marec 2014, objem valcov motora 1300 cm3, jazdí na benzín. Vlastníte ho už dlhšie, ale až začiatkom roku 2018 ste ho zahrnuli do obchodného majetku. Dovtedy ste ho používali len na súkromné účely.

  1. Krok – určíme základ dane – pri osobných autách závisí od zdvihového objemu valcov motora. Vyhľadáte si interval, do ktorého Vaše auto zapadne. V našom prípade 1300 cm3, auto zapadá do intervalu 1200 – 1500.
  2. Krok – k intervalu, základu dane priradíme ročnú sadzbu dane pre 2018. Pre interval 1200 – 1500 je ročná sadzba dane 115 Eur.
  3. Krok – upravíme ročnú sadzbu dane podľa veku vozidla. Naše auto má k 31.1.2018 vek 4 roky (58 mesiacov). Pre autá v intervale 3 až 6 rokov sa od ročnej sadzby odčíta 20%. Daň z motorových vozidiel za 2018 bude teda 92 Eur.
  4. Krok – ak by auto bolo staršie ako 13 rokov, prvá registrácia automobilu marec 2003, daň z motorových vozidiel za 2018 by činila 136,08 Eur.

Ročná sadzba dane pre rok 2018 je uvedená v prílohe č. 1 zákona o dani z motorových vozidiel (je tam aj základ dane). Ako upraviť ročnú sadzbu dane, určuje tiež zákon o dani z motorových vozidiel.
V zásade platí, že sa na firmu oplatí kúpiť nové a drahšie auto. Platitelia DPH si môžu pri kúpe auta odčítať DPH. V tomto smere Vám zas poradí šikovný účtovník alebo daňový poradca.

— PR článok —


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.