V našich kuchyniach sa jahňacie mäso objavuje skôr sporadicky, aj keď v posledných rokoch sa hlási o slovo častejšie. Skúste si ho pripraviť podľa nášho receptu, na ktorom si môžu smelo pochutiť aj HIT-kári.
Jahňací chrbát s pečeným reďkovkovým šalátom
Na prípravu budeme potrebovať:
- 2 jahňacie chrbty
- soľ
- korenie
- 5 mrkiev
- 6 cibuliek
- rozmarín
- Na šalát:
- 2 viazaničky reďkoviek
- 50 g masla
- soľ
- korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- hrsť reďkovkových výhonkov
- petržlenová a koriandrová vňať
RECEPT: Zelený zázrak menom cuketa. Pripravte si ju 3krát inak
Postup:
- Jahňací chrbát osolíme, okoreníme a necháme hodinku odležať. Na panvici rozohrejeme olivový olej, mäso sprudka opečieme z oboch strán, aby sa zatiahlo a po dopečení ostalo šťavnaté. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia.
- Mäso aj so šťavou z panvice preložíme do pekáča, ktorý sme medzitým nechali zohriať v rúre, a pridáme rozmarín, mrkvičky a cibuľky, ktoré jemne zasolíme. Pekáč neprikrývame.
- Pečieme asi 10 minút, ak chceme mäso ružové. Mne chutí viac prepečené, takže ho nechám piecť 15-20 minút. Po dopečení vyberieme z rúry a prikryjeme.
- Reďkovky umyjeme a pozdĺžne prekrojíme na polovice aj s vňaťou. Maslo si roztopíme a vmiešame do pripravených reďkoviek. Osolíme, okoreníme a dáme piecť do rúry na 20-25 minút. Päť minút pred dokončením pridáme pretlačený cesnak, premiešame a ak môžeme, nastavíme rúru na grilovanie zhora. Dopečieme.
- Nakoniec ozdobíme reďkovkovými výhonkami, petržlenovou a koriandrovou vňaťou.
Vyskúšajte tiež:
- RECEPT: Svieže čokoládovo-ríbezľové muffiny, ktoré si zamilujete
- RECEPT: Neodolateľné mangové minicheesecake nielen pre HIT-károv
- RECEPT: Írsky chlebík bez droždia či kvásku si ľahko pripravíte aj doma