Slovo medzi nami
Slovo medzi nami
Slovo medzi nami

Blahoslavený Vasiľ Velyčkovskij patrónom väzenskej služby na Ukrajine

Presne pred piatimi rokmi, 20. júla 2014, Hlava Ukrajinskej cirkvi, Jeho Blaženosť vladyka Sviatoslav Ševčuk, na celoukrajinskej púti v Zarvanytsji slávnostne vyhlásil blahoslaveného Vasiľa Velyčkovského za patróna väzenskej služby Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi. Toto vyhlásenie sa uskutočnilo v mariánskej svätyni v rámci archijerejskej božskej liturgie počas “Malého vchodu.” Liturgie sa zúčastnilo 200 tisíc pútnikov. Dekrét prečítal vladyka Bohdan Dziurach CSsR. Na to Jeho Blaženosť vladyka Sviatoslav majestátne zaspieval “Velebenie” a požehnal obrovský zástup veriacich relikviami blahoslaveného Vasyľa.

Blahoslaveného Vasiľa vybrala Synoda Gréckokatolíckej ukrajinskej cirkvi za patróna väzenskej služby pre jeho príkladnú službu väzňom. Väzňom mal príležitosť slúžiť v čase keď bol sám odsudený na smrť a tiež v pracovnom tábore Vorkuta, kde pracoval v uhoľných baniach.

velyckovskyj

Prečítajte si životopis blahoslaveného Vasiľa TU.

Príbuzné články:

Provincia Yorkton slávila bl. Vasiľa (2017)

Volodymyr Hruza biskupom na Ukrajine

Michal Bubnij biskupom na Kryme 

Ďalšie články

Redemptoristi

Adresa

Redemptoristi - provincialát
Puškinova 1
811 04 Bratislava

Ochrana osobných údajov

Naša organizácia (resp. Kongregácia Najsvätejšieho Vykupiteľa - redemptoristi) spracúva osobné údaje podľa zásad v súlade s platnou právnou úpravou.
Ochrana osobných údajov

© Copyright 2022  |  CREA : THINK studios  |  All Rights Reserved