To najlepšie z Paríža: TOP 10 atrakcií najnavštevovanejšieho mesta sveta

2019-07-20 00:00:00 |   |    | 

Metropola Francúzska je najnavštevovanejším mestom vo svete. Parížske pamiatky vždy lákali davy turistov a zabezpečovali prekvitanie domáceho turizmu. Ak chcete ušetriť peniaze na atrakciách, zaobstarajte si mestskú zľavovú kartu, ktorá vám umožňuje vstupy do viacerých múzeí zadarmo. Už po návšteve pár zaujímavostí sa vám vrátia všetky peniaze späť.



 

 

1. Eiffelova veža

I keď má Paríž množstvo atraktívnych pamiatok, žiadna z nich nepredčí slávu Eiffelovej veže. Tá vznikla v druhej polovici 19. storočia podľa návrhov Gustave Eiffela. Jej výstavbu sprevádzalo mnoho kontroverzných momentov. Ľudia si na ňu nevedeli zvyknúť a obávali sa, že nezapadne do typického koloritu ich mesta. Samotný autor ju napriek tomu miloval a dokonca si v nej postavil aj svoj súkromný apartmán. Eiffelova veža sa niekoľkokrát stala najnavštevovanejšou atrakciou na svete, preto ak tam idete počas hlavnej sezóny alebo vyťažených dní, mali by ste si rezervovať lístky s prednostným vstupom cez internet.

 

2. Versailles

Nech budete vo Versailles aj na piatej návšteve, vždy odhalíte iné zaujímavé zákutia. Rozsiahle záhrady sú plné prekvapení a len ich podrobné preskúmanie by si vyžadovalo niekoľko dní. Zámok postavili v 17. storočí, keď sa do tohto miesta zamiloval panovník Ľudovít XIV. Jeho predchodca používal tento revír len na lovenie a oddych od všetkých povinností. Až Kráľ Slnko tam postavil výnimočný palác s bohatým zdobením a vzácnymi nástennými maľbami. Najobľúbenejším bodom prehliadky je Zrkadlová sieň, ktorá najlepšie vynikne vo večerných hodinách, keď sa rozsvietia honosné lustre a rozžiaria svetlo aj v odrazoch zrkadiel.

 

3. Louvre

Mnoho turistov mylne pokladá za Louvre len dobre známu sklenenú pyramídu. V skutočnosti sa celá výstava rozprestiera v okolitých historických budovách. Hlavnou hviezdou celej prehliadky je obraz Mony Lisy. No počas prehliadky si môžete pozrieť aj veľa iných zaujímavých diel pochádzajúcich od významných európskych umelcov. Uvidíte tam napríklad práce od Michelangela, Rembrandtove a Raffaelove maľby, ale aj vzácne kúsky zo starého Egypta.

 

4. Notre Dame

Súčasnú katedrálu Notre Dame sa rozhodli postaviť v blízkosti miesta, kde sídlil pôvodný kostol. Práce na tejto výnimočnej stavbe začali v priebehu 12. storočia, ale trvalo takmer dvesto rokov, kým sa ju podarilo úplne dokončiť. Odvtedy bola svedkom mnohých dôležitých francúzskych udalostí. Na tomto mieste napríklad korunovali Napoleona a dodnes sa tam konajú všetky dôležité omše počas veľkých sviatkov. Katedrálu si môžete pozrieť aj počas bohoslužieb, ktoré svätia v jednotlivých kaplnkách, ale i v hlavnej časti kostola.

 

5. Montmartre a Sacré Coeur

Pokiaľ si chcete vychutnať ten najkrajší pohľad na Paríž, vyberte sa na kopec Montmartre. Na jeho najvyššom bode postavili v priebehu 19. a 20. storočia kostol Sacré Coeur, ktorý je najvyššie umiestnenou budovou v meste. Jeho priečelie symbolicky zdobí socha Jany z Arku, ktorú Francúzi pokladajú za najväčšiu národnú hrdinku. Toto miesto je známe aj tým, že sa tam radi stretávajú mladí ľudia a zamilované páry, ktoré sa kochajú západom slnka a pohľadom na ich milované zákutia.

 

6. Moulin Rouge

Paríž nespoznáte len prostredníctvom pamiatok, historických uličiek a dobrého jedla. Jeho dôležitou súčasťou je aj zábava, ktorú si najlepšie užijete v legendárnom klube Moulin Rouge. Práve tam v minulosti vznikol zvodný a provokujúci kankán. V súčasnosti si už v renovovanom podniku môžete pozrieť niektorý z obľúbených muzikálov. Lístky je nutné rezervovať vopred a s väčším predstihom.

 

7. Plavby po Seine

Seina je dlhá takmer 800 kilometrov a jej najobľúbenejší úsek prechádza práve cez Paríž. Mesto predeľuje na dve časti a okolo jej brehov sa vždy sústreďoval hlavný spoločenský život. Postupne tam postavili tie najvýznamnejšie pamiatky, ktoré si môžete vychutnať počas jednej z mnohých plavieb. Najkrajší výhľad získate v bode, keď uzriete, ako sa Eiffelova veža hrdo vyníma nad celým centrom. Pekným zážitkom je aj večerná plavba, ktorú spájajú s romantickou večerou pri sviečkach.

 

8. Cintorín Pére Lachaise

Takéto miesta obvykle nepatria k turistickým atrakciám. Cintorín Pére Lachaise sprevádzkovali v priebehu 18. storočia. Za toto obdobie tam pochovali množstvo významných francúzskych osobností. Básnikom, maliarom, politikom, spisovateľom a šľachticom dnes prichádzajú vzdávať úctu a vďaku tisíce turistov. Kvôli tomu tam začali organizovať prehliadky, ktoré vám takýmto netradičným spôsobom predstavia dejiny tejto krajiny.

 

9. Mestské trhy

Charakteristickou súčasťou Paríža sú aj ich mestské trhy, ktoré nájdete roztrúsené v jeho uličkách. Vyberte sa do niektorej zo starých štvrtí a nechajte sa unášať touto atmosférou. Stánky vás prilákajú vôňou exotických korenín, pestrosťou farieb čerstvého ovocia a zeleniny, ale aj umeleckými predmetmi, ktoré predávajú ich autori. Navštíviť môžete tiež špecifický vtáčí trh, na ktorom okrem operencov predávajú aj rôzne malé zvieratá. Ten sa koná len počas víkendov.

 

10. Víťazný oblúk

Napoleon Bonaparte sa postaral o to, aby Parížania a celý svet nikdy nezabudli na výnimočnosť ríše, ktorú sa mu podarilo vybudovať. Kvôli tomu dal v čase najväčšej slávy postaviť priamo v centre Víťazný oblúk zdobený viacerými motívmi. V tomto mieste sa tiež začínajú slávne Elyzejské polia, ktorými sa dostávate do najznámejšej časti mesta.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Pixabay

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa