Šarkan môže doletieť až k oscarovej nominácii

„Ani v najanimovanejšom sne by mi nenapadlo, že by sa to raz mohlo podariť,“ priznáva Martin Smatana. Režisér animovaného filmu Šarkan, ktorý sa dostal semifinále 46. ročníka študentských Oscarov.

19.07.2019 18:02
Martin Smatana Šarkan Foto:
Animovaný film Martina Smatanu Šarkan sa dostal do semifinále 46. ročníka študentských Oscarov.
debata

„Film sme pripravovali niekoľko rokov a nakrúcali celé minulé leto zatvorení vo veľkej tmavej hale, kam nesmelo prúdiť denné svetlo. Tri mesiace sme preto poriadne nevideli slnko a jedli vitamín D v tabletkách. Dnes už môžeme povedať, že to stálo za to!“ pokračuje v rozprávaní pre Pravdu.

„Do užšieho výberu 81 filmov vybrali Šarkana z 1¤615 prihlásených titulov, čím sa zaradil medzi päť percent najúspešnejších študentských filmov z celého sveta. Naposledy sa o toto ocenenie, ktoré v minulosti získal napríklad Jan Svěrák za Ropákov, uchádzal slovenský film v roku 2000,“ pridáva producent Peter Badač. Animovaný príbeh o sizyfovskom údele Michala Strussa V kocke sa vtedy dostal zo semifinále do desiatky nominovaných. Napokon však sošku študentského Oscara nezískal.

Svetovú premiéru mal Šarkan v polovici februára na festivale Berlinale, kde ho uviedli v súťaži Generation Kplus 16. Rozpráva príbeh deda a jeho vnuka, ktorý si užíva posledné leto pred začiatkom prvého školského roka. Vďaka obľúbenej spoločnej kratochvíli – púšťaniu šarkana – ostane starký vo vnukovej pamäti aj po tom, čo skončí svoju pozemskú púť. Tvorcu inšpiroval rozdielny pohľad na svet očami dieťaťa a očami starého človeka. „Jeden z nich má ešte celý život pred sebou a druhý, naopak, už takmer za sebou. Dieťa je hravé a bezstarostné, dedo tenký ako papier si uvedomuje svoju pominuteľnosť, hľadí do neba a obáva sa silného vetra,“ opisuje Martin Smatana.

Na prestížnom medzinárodnom festivale animovaných filmov v Annecy získal Šarkan Cenu mladých divákov, v Stuttgarte cenu za najlepší krátky film pre deti Tricks for Kids. A diváckou cenou ho odmenili aj návštevníci Febiofestu. Od svetovej premiéry ho premietli na dvadsiatich piatich medzinárodných festivaloch. „Šarkan je prvý slovenský film v histórii zaradený do filmotéky Museum od Modern Art v New Yorku. V súčasnosti je distribuovaný v talianskych a francúzskych kinách, na Slovensku ako predfilm pred celovečerným filmom pre deti Veľký zlý lišiak a iné príhody,“ pridáva mladý režisér a animátor.

Šarkan je jeho absolventský film, ktorým zavŕšil katedru animácie na pražskej FAMU, bakalárske štúdium absolvoval na bratislavskej Vysokej škole múzických umení. „Film je česko-slovensko-poľská koprodukcia, majoritným producentom je spoločnosť BFILM. FAMU má koprodukčný podiel asi dvadsať percent,“ vysvetľuje Peter Badač. Keďže Smatanov „animák“ spĺňal všetky kvalifikačné kritériá, do súťaže v kategórii medzinárodnej animovanej kinematografie ho prihlásil producent. „Americká Akadémia filmových umení a vied zverejní 17. augusta zoznam desiatich nominovaných finalistov, ktorí pôjdu v októbri na slávnostné odovzdávanie študentských Oscarov do Beverly Hills v Kalifornii,“ dodáva Martin Smatana.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nominácia #šarkan #animovaný film #Martin Smatana