Nečakané zistenie o najznámejšej poruche príjmu potravy: Chyba v metabolizme

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-19 17:00:00

Anorexia je zložitá zmes aspektov tela a mysle, ktoré sa navzájom ovplyvňujú a spôsobujú túto poruchu. Podľa najnovšej štúdie táto porucha nepatrí len do rúk psychiatra.

Hoci sa anorexia považuje za psychiatrické ochorenie, lekári z King's College London zistili, že zmeny DNA u niektorých ľudí zmenili aj spôsob, ako ich organizmus spracováva tuky a cukry. Dôsledkom toho by pre nich mohlo byť ľahšie vyhladovať svoje telo, informuje BBC.

Čítajte viac: Valentína (18) zápasila s poruchou, o ktorej kolujú rôzne mýty: Príznaky najprv tajila

Vedci skúmali 16 992 ľudí s anorexiou a 55 525 ľudí bez tohto ochorenia zo 17 krajín. Analyzovali ich DNA s cieľom nájsť mutácie v genetických informáciách, ktoré by sa častejšie vyskytovali u ľudí s anorexiou. Podľa štúdie publikovanej v časopise Nature Genetics zistili, že niektoré mutácie boli tiež prítomné pri iných psychiatrických diagnózach ako obsedantno-kompulzívna porucha, úzkosť a schizofrénia. Našli však aj mutácie v genetických informáciách, ktoré kontrolujú metabolizmus, zvlášť v tých, ktoré sa týkajú hladiny cukru v krvi a telesného tuku. „V týchto systémoch je niečo, čo nefunguje, ako by malo,“ povedala pre BBC profesorka Janet Treasure zo Psychiatrického inštitútu na King's College London.

Metabolicko-psychiatrická porucha

Úlohu genetických informácií, ktoré objavili, vedci v plnej miere nepreskúmali. Predpokladajú však, že mutácie DNA umožňujú ľuďom dlhší čas vyhladovávať svoje telo. Keď väčšina ľudí stratí na hmotnosti, telo vyšle signály, ktoré podporujú chuť do jedla. „Tieto sú veľmi dôležité pri kontrole nastavenia hmotnosti,“ pokračovala profesorka Treasure. „Je možné, že keď ľudia s mentálnou anorexiou stratia hmotnosť, nemajú také silné signály, aby sa vrátili naspäť do normálu,“ doplnila. Podľa Treasure teraz vieme, že anorexia je zložitá zmes aspektov tela a mysle, ktoré sa navzájom ovplyvňujú a spôsobujú túto poruchu. Fakt, že ide o mix fyzického a mentálneho, môže presvedčiť pacientov podstúpiť liečbu, dodala. Anorexia by teraz mala byť podľa vedcov považovaná za metabolicko-psychiatrickú poruchu.

Anorexia je porucha príjmu potravy, pri ktorej ľudia extrémne chudnú tak, že obmedzujú príjem potravy a v niektorých prípadoch aj nadmerne cvičia. Ľudia s anorexiou majú o sebe často skreslenú predstavu a cítia sa obézni aj napriek tomu, že majú nebezpečnú podváhu. Vo väčšej miere ňou trpia mladé ženy, môže sa však vyskytnúť u ľudí rôzneho veku a pohlavia. Z dlhodobého hľadiska môže anorexia poškodiť svaly, kosti, srdce, plodnosť a môže byť tiež smrteľná. Je však liečiteľná a pacienti sa môžu úplne uzdraviť.

 

Fotogaléria


Tagy:
anorexia porucha príjmu potravy

2019-07-19 17:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia