Dlhá cesta môže spôsobiť upchatie žily na nohe

Pojmom "cestovná trombóza" sa označuje vznik hlbokej žilovej trombózy na dolných končatinách v súvislosti s dlhotrvajúcim cestovaním. Spočiatku sa táto diagnóza spájala len s dlhými letmi na stiesnených sedadlách turistickej triedy - odtiaľ názov syndróm ekonomickej triedy.

19.07.2019 15:00
cestovanie, dovolenka, lietadlo Foto:
Nižší tlak vzduchu a zníženie vlhkosti vzduchu v kabíne lietadla vedie k rozšíreniu žíl dolných končatín, spomaleniu toku krvi a zvýšeniu pravdepodobnosti zhlukovania krvných doštičiek, ktoré sú zodpovedné za zrážanlivosť krvi.
debata (1)

Neskôr sa ukázalo, že trombóza sa vyskytuje aj u ľudí počas dlhých ciest autobusom či autom. Zásadnú úlohu totiž zohráva dlhé sedenie s obmedzeným priestorom pre dolné končatiny a nemožnosť nimi pohybovať.

Na vzniku cestovnej trombózy sa často podieľa zahustenie krvi následkom nedostatočného pitného režimu v priebehu cesty a takisto pitie nápojov s odvodňujúcim účinkom ako alkohol a káva. Pri letoch lietadlom sa dávajú do súvislosti aj špecifické okolnosti, ako je nižší tlak vzduchu a zníženie vlhkosti vzduchu v kabíne. To vedie ku rozšíreniu žíl dolných končatín, spomaleniu toku krvi a zvýšeniu pravdepodobnosti zhlukovania krvných doštičiek, ktoré sú zodpovedné za zrážanlivosť krvi.

Ďalšie rizikové faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť výskytu žilovej trombózy sú nielen prekonané trombózy v minulosti, ale aj obezita, tehotenstvo, prítomnosť kŕčových žíl, predispozícia na trombózu (tzv. leidenská mutácia), nedávno prekonaný operačný zákrok u žien, užívanie hormonálnej antikoncepcie alebo hormonálna substitučná terapia.

Leidenská mutácia je vrodená dedičná porucha

Petra je 34-ročná blogerka, ktorá vedie cestovateľský blog a na dlhšie trasy lieta aj niekoľkokrát do roka. Je to mladá žena, ktorá pravidelne športuje, okrem iného sa venuje joge a zo zdravotnej stránky ju nikdy nič okrem celiakie netrápilo. Užíva hormonálnu antikoncepciu v tabletkách. Po jednom dlhom lete do Ameriky, ktorý prespala, začala pociťovať kŕče v pravej nohe. Spočiatku tomu nevenovala veľkú pozornosť, začala užívať horčík a myslela si, že to prejde. Preľakla sa, keď jej noha opuchla a bolesti v lýtku zosilneli. Okamžite vyhľadala lekára, ktorý ju poslal na ultrazvuk a vyšetrenie odhalilo masívnu zrazeninu v žile dolnej končatiny. Ak by sa takáto zrazenina uvoľnila, môže spôsobiť pľúcnu embóliu, čo je už vážne ohrozenie života. Okamžite jej nasadili antitrombotickú liečbu a počas letov lietadlom musí nosiť kompresívne cestovné podkolienky, pravidelne vstáva, prechádza sa v uličke a cvičí nohami.

Aj 48-ročný Július z Bratislavy mal šťastie v nešťastí. Z pracovných dôvodov na dlhších aj kratších trasách zvykol lietať aj 20-krát do roka. Dovtedy nemal nijaké problémy okrem povrchového zápalu žíl. Po návrate z jednej pracovnej cesty v Iraku ho však začalo pobolievať v lýtku. Najprv bola bolesť tupá, nie veľmi silná. Boľavé miesto si poctivo natieral masťou, ktorú mu dávnejšie predpísal chirurg. Lenže bolesť sa stále zhoršovala, a tak skončil v ambulancii Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Ultrazvuk ukázal hlbokú žilovú trombózu v lýtku aj pod kolenom. Dostal injekcie riediace krv, ktoré si človek pichá do kožnej riasy na bruchu, neskôr bral lieky riediace krv v tabletkách. Po diagnostikovaní hlbokej žilovej trombózy mu zistili aj to, že má tzv. leidenskú mutáciu, čo je porucha krvnej zrážanlivosti, ktorá predstavuje zvýšené riziko tvorby krvných zrazenín – trombov. Vyskytuje sa pomerne často a je dedičná. Do svojej takmer päťdesiatky o nej Július netušil.

Rozdiel medzi žilovou a tepnovou trombózou

Trombóza je vytvorenie krvnej zrazeniny vnútri žily (žilová trombóza) alebo tepny (tepnová trombóza). Takáto zrazenina čiastočne alebo úplne upcháva prietok krvi v cieve a ak sa celá alebo časť z nej odtrhne a krvný prúd ju unáša do inej cievy v dôležitom orgáne, následky môžu byť zničujúce. Ak sa to stane v cieve dodávajúcej krv do pľúc, hovoríme o pľúcnej embólii, ktorá môže byť smrteľná.

Pri žilovej trombóze v dolnej končatine je varovným signálom boľavé lýtko, najčastejšie len na jednej nohe, nepríjemný tlak, tŕpnutie, sčervenanie a takisto opuch. Uzavretie tepny sprevádzajú búrlivejšie príznaky – veľká bolesť, končatina ochladne, ale neopúcha. Pľúcna embólia sa prejavuje dýchavičnosťou, bolesťou na hrudníku a zrýchlenou činnosťou srdca. Niektorí ľudia dokonca vykašliavajú krv.

Najväčším rizikovým faktorom cestovateľskej trombózy je práve nedostatok pohybu. Pri prirodzenom pohybe sa svaly v pravidelných intervaloch sťahujú a stláčajú žily, čím krv vytláčajú hore. Ak však dlho sedíme, tok krvi sa spomaľuje, krv sa hromadí pod vplyvom gravitácie na relatívne malom priestore v cievach nôh a tým sa zvyšuje pravdepodobnosť jej zrazenia. Výrazným spôsobom k tomu prispieva aj dehydratácia. Pri súčasných obmedzeniach na letiskách, čo sa týka nosenia tekutín do kabíny lietadla, je táto situácia ešte vypuklejšia.

Kompresívne podkolienky plus cvičenie nohami

„Medzi všeobecné preventívne opatrenia, ktoré by mali dodržiavať všetci, ktorí sa vydajú na leteckú cestu dlhšiu ako 5 – 6 hodín, je pravidelné precvičovanie členkov (krúženie, prepínanie špičiek), čo sa dá robiť aj posediačky, prechádzanie sa v uličke aspoň raz za hodinu, a ak je to možné, voľba sedadla v uličke, prípadne v blízkosti núdzového východu, kde sa dajú nohy lepšie natiahnuť,“ píše PharmDr. Klára Minczingerová v odbornom časopise Očkování a cestovní medicína. „Cestujúci by mali dbať na dostatočnú hydratáciu, piť nealkoholické nápoje, najlepšie vodu v množstve jeden liter za 5 hodín. Podľa možnosti sa treba vyhnúť alkoholu a káve.“

Pacienti, ktorí vedia o rizikovom faktore pre trombózu, by mali mať kompresívne podkolienky alebo pančuchy II. triedy. Kompresia znamená tlak. Sťahovacia podkolienka či pančucha teda primerane pevne objíme nohu, vytvorí tlak na rozšírené žily a zúži tak ich prierez. Vďaka tomu sa môžu žilové chlopne lepšie uzatvárať a zvýši sa rýchlosť prúdenia žilovej krvi. „O cvičení a kompresívnych pančuchách či podkolienkach sa vo všeobecnosti málo hovorí,“ povedala pre Dobré zdravie v minulosti angiologička prof. MUDr. Viera Štvrtinová, PhD. „Je to lacnejšie, ale namáhavejšie, preto si každý radšej pýta tabletku.“

Paradajkový extrakt proti zhlukovaniu doštičiek

Treba vedieť, že kyselina acetylsalicylová (aspirín) je prevenciou vzniku trombov, ale v arteriálnom krvnom riečisku, takže len v prípade tepnovej trombózy (má význam pri predchádzaní infarktu). Avšak pri hlbokej žilovej trombóze má minimálny efekt! Pacienti s vážnym rizikom hlbokej žilovej trombózy by si po dohode s lekárom mali dve hodiny pred odletom aplikovať špeciálne upravenú injekciu nízkomolekulárneho heparínu (na predpis). Určite to nespôsobí vykrvácanie, pretože táto preventívna dávka je iná ako pri liečbe trombózy.

„Na trhu je aj voľnopredajný prírodný produkt, ktorý obsahuje špeciálny paradajkový extrakt s vedecky preukázaným vplyvom na agregáciu krvných doštičiek. Odporúča sa užiť jednu tabletku 1,5 hodiny pred začiatkom cesty a v nasledujúcich 12 hodinách znižuje pravdepodobnosť zhlukovania krvných doštičiek a vytvárania trombov. Nemá žiadne liekové interakcie, nespôsobuje alergické reakcie a môžu ho užívať aj tehotné a dojčiace ženy,“ tvrdí PharmDr. Minczingerová. Ide o doplnok výživy. Optimálne je skombinovať ho aj s Diosven gélom, najmä pri pocite ťažkých a unavených nôh počas horúčav a vplyvom cestovania. Jeho hlavnou zložkou je okrem iných aescín, ktorý priaznivo ovplyvňuje pružnosť a pevnosť cievnych stien a podporuje prekrvenie pokožky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #trombóza