Jeden svet online ukáže migráciu tak, ako ju nepoznáme

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

vizualJedensvet resizeVojna, chudoba, túžba po lepšom živote, láska či vzdelanie a práca – pre toto všetko ľudia opúšťajú svoje domovy a cestujú do ďalekých krajín. Niektorí chcú a niektorí musia. Ceny nájmov v mestách na celom svete raketovo stúpajú. Ženy z chudobných komunít odchádzajú robiť opatrovateľky a pomocníčky v domácnosti. Deti sa ocitajú bez rodičov, keď ich rozdelí vojna. Aj to sú podoby migrácie. To všetko uvidíte na Medzinárodnom filmovom festivale Jeden svet, ktorý sa uskutoční od 5. – 11. novembra 2020 ako online podujatie. Dokumentárne filmové novinky, ktoré spája tohtoročná téma „voľby“ (osobnej, spoločenskej aj politickej), si budú môcť pozrieť diváci po celom Slovensku z pohodlia svojich domovov.

Hudbou aj reportážou proti neslobode
Festival Jeden svet prinesie premiéru filmu Orchester z krajiny ticha. Režisérka Lucia Kaššová sleduje huslistku Marziu, členku prvého afganského ženského orchestra Zohra, ktorý prichádza hrať na Slovensko. Štyri neplnoleté členky orchestra rozhodnú zostať v Európe. Citlivý portrét dospievajúceho dievčaťa nám ukáže dôvody, prečo utiecť aj prečo zostať v krajine, ktorá nie je slobodná. Film produkoval hudobný festival Pohoda, na ktorom orchester Zohra účinkoval v roku 2019. V diskusii k filmu vystúpi aj známa afganská speváčka, moderátorka a aktivistka Mozdah Jamalzadeh V dokumentárnom portréte Raj na zemi nám zase režisér Jaro Vojtek prinesie pohľad na slovenského reportéra a fotografa Andreja Bána. Film sleduje jeho putovanie po vojnových a krízových oblastiach či utečeneckých táboroch.

Problém bývania
Vyľudnené resizeMigrácia je úzko prepojená aj s otázkou bývania. V dokumente Vyľudnené sledujeme Leilani Farha z OSN, ktorá cestuje po svete a zisťuje, prečo sú niektorí ľudia nútení opustiť svoje domovy. Zoznamuje nás s mestami, kde sa už takmer nedá žiť, aj so stupňujúcou sa krízou, ktorá nás všetkých ovplyvňuje.
Situácii s nájomným bývaním na Slovensku sa zase budeme venovať v diskusii, ktorú pre divákov pripravujeme v spolupráci s Metropolitným inštitútom v Bratislave.

Osudy žien na ceste za lepším životom
Filipínky sú často odkázané pracovať v zahraničí ako pomocníčky v domácnosti či opatrovateľky. Mnohé odchádzajú do neznáma a musia opustiť svoje deti. Dokumentárny film Za morom nás privedie Zamorom resizedo výcvikového strediska, v ktorom sa ženy učia čeliť smútku za domovom, aj možnému ponižovaniu a zneužívaniu. Film otvára problém moderného otroctva v globalizovanom svete. Dokument Karavan lásky predstaví strhujúce osudy prostitútok z východnej Európy a z Afriky, ktoré pricestovali do Nemecka za vidinou lepšieho života. Ich nádeje sa zrútia v deň, keď jednu z nich zavraždia. Udalosť všetkými otrasie a prinúti aj inak apatických ľudí konať. Film opisuje spoločnosť na samom konci globalizovaného kapitalizmu.

Filmy o integrácii
Môže byť človek skutočne slobodný, ak musí zanechať všetko, čo má rád? Odpoveď možno prinesie dokument Ešte jeden skok, ktorý zachytáva príbeh dvoch priateľov, parkúristov, v Pásme Gazy. Zatiaľ Jednosmernylistok resizečo jeden z nich využil možnosť odísť do Európy za kariérou profesionálneho športovca, jeho priateľ zostáva v Pásme Gazy a trénuje mladých ľudí, pre ktorých je šport poslednou nádejou. Môžu im ich rozdielne rozhodnutia priniesť slobodu? K filmu Jednosmerný lístok pripravujeme diskusiu s organizáciami UNHCR a IOM, ktoré nám umožnia hlbšie nahliadnuť do ich činnosti. To, aký skľučujúci dopad môže mať migračná politika na rodiny ukazuje film Opäť spolu. Manželský pár lekárov a ich deti rozdelil útek zo Sýrie. Deti statočne žijú samé v Turecku, zatiaľ čo ich rodičia, prenasledovaní za politické názory, utiekli do Kanady a Dánska. Podarí sa im opäť stretnúť?

Diskusia Médiá a efekt vínnej mušky otvorí tému konfliktov vo svete. Tie majú vo svete médií useknutý koniec. Reálny život v konfliktných zónach ale ďalej pokračuje. Kedy katastrofy prestávajú byť v médiách aktuálne? Ako to súvisí s realitou v redakciách? Diskutujú Eva Kušíková (Lekári bez hraníc), Stanislava Harkotová (Aktuality.sk) a Peter Ivanič (Svet medzi riadkami) obohatený o vstup z utečeneckého tábora na Lesbos.

Filmom proti mýtom o migrácii
Tak znie názov workshopu, ktorý pripravuje Jeden svet v spolupráci s Filmovou fakultou VŠMU, UNHCR a iniciatívou Svet medzi riadkami. Tri študentské filmárske tímy absolvujú počas festivalu intenzívny workshop na tému migrácie. Počas roka následne nakrútia tri filmy pod vedením renomovaných lektorov Petra Kerekesa (slovenský dokumentarista a pedagóg) a Borisa Mitića (srbský dokumentarista a pedagóg). Tie si verejnosť bude môcť pozrieť v programe budúcoročného festivalu Jeden svet 2021.

Festival Jeden svet nebude len o migrácii. Takmer 50 dokumentárnych filmov a desiatky diskusií na festivale otvoria aj otázku klimatickej zmeny, nových technológií či duševného zdravia. Kde nás môžete sledovať? Filmy a diskusie budú dostupné online na www.jedensvet.sk. Okrem toho bude možné sledovať filmy aj prostredníctvom portálu www.dafilm.sk a všetky diskusie budeme streamovať aj na sociálnych sieťach Jeden svet a www.bodka.tv

Ako získať vstupenky?
Vstupenky na jednotlivé filmy a výhodné permanentky si môžete kúpiť na www.jedensvet.sk  Každý deň od 5. – 11. novembra 2020 organizátori sprístupnia 6 - 7 filmov, ktoré budú návštevníci môcť sledovať počas 24 hodín. Cena jedného filmu je 2,50 eur. Diskusie k filmom budú dostupné zdarma.  Vďaka spolupráci s katedrou translatológie UKF v Nitre a s Táňou Pauhofovou budú pripravené aj špeciálne upravené projekcie, ktoré si budú môcť užiť všetci festivaloví diváci, vrátane sluchovo a zrakovo znevýhodnených.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.