Babky sa na prázdninové vnúčatká tešia. Dovoľte im ich trochu rozmaznať

Kristína Majerová | 3. júl 2020
Prázdniny u babky

Idete k babičke?

Ak máme to šťastie, že starí rodičia sú ochotní a môžu tráviť čas so svojimi vnúčatami, výhody z toho plynúce budú pociťovať všetci - aj deti, rodičia a aj starí rodičia. Na čo sa pripraviť?

V akom veku k babke na prázdniny?

Otázka, kedy je dieťa pripravené na pobyt u starých rodičov je vysoko individuálna a závisí od viacerých faktorov:

  • aký je vzťah so starými rodičmi,
  • ako často býva dieťa v kontakte so starými rodičmi,
  • či sa dieťa teší, aktívne sa pýta byť mimo domova,
  • ako veľmi je naviazané na rodičov, atď...

Platí priama úmera, čím sú lepšie vzťahy, tým sa dieťa viac teší. A vzťahy sú tvorené aj množstvom času do nich investovaného. Sú deti, ktoré vo veku dvoch rokov dokážu úplne pokojne zvládnuť týždeň u starých rodičov a na mamu si ani nespomenú. A sú také, ktoré vo veku 6 rokov odchádzajú na jednu noc s obavami a plačom.

Vek nie je určujúcim faktorom, či dieťa nechať alebo nenechať u starých rodičov. Každý rodič si pozná svoje dieťa, vie, aké je, čo zvládne, prípadne ho vie pripraviť na určitú zmenu situácie. 

Na ako dlho k babke prvýkrát?

Prvé spanie bez rodičov a v inom prostredí je dobré otestovať na kratšie, ideálne na jednu noc. Ak to dieťa bez problémov zvládne, tak ďalší krát môže prespať tri noci a potom už aj týždeň. Je to však veľmi individuálne a závisí od konkrétneho dieťaťa. Samozrejme, že staršie dieťa nemusí ísť „na skúšku“ na jednu noc, predpokladáme, že zvládne už aj dlhší pobyt bez problémov.

Príprava dieťaťa a starého rodiča

Veľmi dôležité je, aby dieťa malo aj naďalej zachovaný svoj režim, rituály, svoju istotu, na ktorú je zvyknuté. Samozrejme, počíta sa s tým, že keď je u starých rodičov, tak veľa vecí je inak, ale starí rodičia by mali akceptovať základné požiadavky rodičov – ako je napr. orientačný čas večerného spánku, prípadne poobedný spánok, strava dieťaťa (problémom môžu byť diétne obmedzenia, alebo nerešpektovanie ponúkania sladkostí).

Starých rodičov najlepšie pripravíme, ak im podáme čo najpresnejšie informácie a snažíme sa im pobyt čo najviac uľahčiť – dieťaťu zbalíme toho radšej viac, ako menej, pridáme obľúbené (a dovolené) sladkosti, hračky, knihy, aby starí rodičia mali čo najmenej starostí.

Benefity pobytu pre všetkých

Ak môžeme dieťa zveriť s kľudným svedomím starým rodičom, tak z toho profitujú všetky strany. Rodičia si môžu nachvíľku vydýchnuť z každodenného kolotoča, starí rodičia ožijú pri vnúčatách, často aj inokedy chorľaví ľudia akoby chytili druhý dych a chuť žiť. A deti?

Tí okrem milujúcich starých rodičov, voňavej kuchyne, získavajú nikdy nekončiace spomienky a zážitky. Okrem toho, starí rodičia vnímajú už svet inak, ako rodičia. Majú nadhľad, viac trpezlivosti, pokoja. S láskou budú rozprávať tú istú rozprávku každý večer a nebudú sa hnevať na špinavé topánky dieťaťa, ktoré im veľmi snažilo pomáhať celý deň v záhrade.

Starí rodičia milujú deti  bezpodmienečne, nevyvíjajú na ne časový alebo výkonnostný tlak. Majú dostatok času na vnúčatá a tie sú si toho vedomé, a tak starým rodičom často nedajú vydýchnuť.

Rozmaznávanie áno, či nie?

Hovorí sa, že rozmaznať láskou sa nedá.  Samozrejme, pod láskou nemyslíme kopec sladkostí, povolené dlhé sedenie pred televízorom a pod. Ale úprimne, aj nás nechala babka pozerať trošku dlhšie ako doma a varila nám dobroty, ktoré sme najviac milovali.  Spoločne strávený čas, hranie sa s vnúčatami, čítanie, prechádzky, výlety (podľa možností), rozprávanie príhod z detstva, to sú tie najkrajšie okamihy pre deti a chvíle, na ktoré aj my dospelí radi spomíname.

Nevhodné je, ak starí rodičia nerešpektujú vôľu rodičov, či už čo sa týka sladkostí, denného režimu. Dieťa by nemalo mať pocit, že rodičia sú „tí zlí“ a starí rodičia „dobrí“, lebo im všetko dovolia. Samozrejme, že deti skúšajú, či pravidlá platia všade rovnaké.

Volať, či nevolať každý deň?

Skúsenosti ukazujú, že potrebu volania majú skôr rodičia ako deti. Rodičia chcú mať pocit, že majú všetko pod kontrolou. Potrebujú sa uistiť, ako spalo, čo a ako jedlo. A či vôbec. Deti zvyčajne nemajú čas telefonovať s rodičmi, nakoľko majú čas vyplnený inými aktivitami, na aké sú doma zvyknuté. Dobré je pamätať, že pri rozhovore s rodičmi nie sme v pozícií kontrolórov, ktorí hodnotia každý ich krok.

Na čo upozorniť starých rodičov:

1. Dať mimo dosahu detí lieky a všetky nebezpečné predmety. Nielen schovať, ale aj zamknúť.

2. Uchovať kabelky, peňaženky a dôležité dokumenty mimo dosahu detí.

3. Vytvoriť bezpečné prostredie. Pozor na ostré nože, nestrážené šálky s horúcim čajom, nezamknuté dvere a bráničky...

4. Upozornite, ak má dieťa svojský zlozvyk – strkať si predmety do nosa, ochutnávať kamienky, vybrať sa nepozorovane na prechádzku, hladkať každého psa, čo stretne a podobne.

5. Napíšte stručný harmonogram – kedy a čo má dieťa jesť, kedy má ísť spať, aké rituály dodržiava.

Na čo nezabudnúť:

1. Chrániť pred slnkom.

2. Kontrolovať kliešte.

3. Dodržiavať pitný režim.

Čas strávený so starými rodičmi odporúčajú aj viaceré štúdie:

1. Vnúčatá, čo majú nablízku starých rodičov majú menej emocionálnych problémov a problémov so správaním.

2. Starí rodičia chránia vnúčatá pred depresiami (a zároveň vnúčatá chránia starých rodičov pred depresiou).

3. Viacgeneračné vzťahy utužujú rodinu.

4. Vzťah so starými rodičmi učí deti akceptovať starobu.

Nie každý má možnosť, aby deti zažili prázdniny u starých rodičov. Niektorí ešte pracujú, mnohí sú starší, chorí, netrúfajú si. Sú aj starí rodičia, ktorí nejavia záujem o svoje vnúčatá, alebo stretnutia nie sú z rôznych príčin možné. O to viac treba byť vďační, ak túto možnosť máme a vedieť, že to nie je samozrejmosť, ale dar.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: