Šatníková skriňa prinesie do priestoru harmóniu. Tipy ako si správne vybrať

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šatníková skriňa je neodmysliteľnou súčasťou našich domácností. Odkladáme si do nej rôzne oblečenie i obuv, ktoré by nám v byte či v dome voľne pohodené prekážali. Pred kúpou šatníkovej skrine je dôležité porozmýšľať nielen nad tým, čo všetko do nej budeme odkladať, ale zamyslieť sa aj nad jej veľkosťou, rozložením políc a tyčí, materiálom i dizajnom. Tu sú naše tipy a odporúčania.

Aká šatníková skriňa?

Veľkosť šatníkovej skrine je v prvom rade závislá od veľkosti miestnosti, do ktorej ju chcete umiestniť. Do menšej spálne si nemôžete predsa umiestniť veľkú šatníkovú skriňu, ktorá zaberie všetok priestor. V takomto prípade je lepšie skriňu ,,ťahať“ čo najviac do výšky a radšej ušetriť nejaký ten centimeter podlahy. Pred kúpou skrine si dôkladne odmerajte ideálnu minimálnu a maximálnu šírku a tiež hĺbku i výšku skrine. Zamyslite sa aj nad tým, či bude možné a pohodlné sa pred skriňu postaviť a otvoriť jej dvere. Ak chcete priestorom šetriť, pre lepšie pohodlie si zvoľte šatníkové skrine s posuvnými dverami.

Vstavaná alebo voľne stojaca skriňa?

Obe z možností majú svoje plusy aj mínusy. Vstavané skrine nie sú síce prenosné, ale na druhej strane sa dajú vyrobiť presne na mieru, takže sa ľahko prispôsobia aj rôznym výklenkom v izbe či členitejším priestorom. Vybrať si pri nich tiež môžete veľkosť, materiál i povrchovú úpravu.
Voľne stojace skrine sú flexibilnejšie. V prípade, že sa budete sťahovať alebo budete chcieť skriňu z rôznych estetických alebo funkčných dôvodov vymeniť, môžete ju bez problémov premiestniť a prípadne predať.

Aký štýl a dizajn zvoliť?

V prvom rade je dôležité uvedomiť si, že šatníková skriňa má byť predovšetkým funkčným prvkom a nie vizuálne výrazným. Jej štýl je preto dobré prispôsobiť už existujúcemu štýlu spálne a jej nábytku. Platí to najmä pri výbere farieb a povrchovej úpravy. Dôležité je, aby celá miestnosť pôsobila harmonicky a aby ste sa v nej cítili dobre.

Aj počet dverí je dôležitý

Jednodverové šatníkové skrine úplne stačia do hosťovských izieb, prípadne do detských izieb menších detí, ktoré majú menšie oblečenie. Dvojdverové skrine sú obľúbeným riešením pre malé až stredne veľké izby. Ponúkajú rôzne kombinácie poličiek a priestorov na zavesenie šatstva.
Troj, štvor a viacdverové skrine sú vhodné do stredne veľkých až veľkých spální. Zmestí sa do nich veľké množstvo oblečenia, vrátane sezónneho, a niektoré majú dokonca vyhradený priestor aj na topánky. Do spálne je veľmi obľúbenou voľbou šatníková skriňa s posuvnými dverami a veľkým širokým zrkadlom.

šatníková skriňa

Police, tyče alebo zásuvky?

Pri výbere skrine je dôležité myslieť na to, aký typ odkladania šiat vám najviac vyhovuje. V prípade, že je šatníková skriňa jediným nábytkom na odkladanie oblečenia, je vhodné, aby bola kombináciou políc a vešiakových tyčí.
Je dobré popremýšľať aj nad tým, aké police potrebujete. Dbajte na to, aby boli dostatočne široké a s dostatočnou hĺbkou, a aby sa dal celý vnútorný priestor čo najefektívnejšie využiť. V prípade, že máte väčšie množstvo krčivého a dlhšieho oblečenia, je pre vás vhodnejšia skriňa s viacerými tyčami. Ideálna je však kombinácia tyče, poličiek a zásuviek.

 

Aký materiál si vybrať?

Drevená masívna alebo laminátová skriňa? Každá má svoje plusy i mínusy.
Šatníková skriňa z laminátu je lacnejšou voľbou a zároveň možnosťou kúpiť si modernú skriňu v akejkoľvek farebnej úprave. Údržba skrine je jednoduchá, pretože laminát je veľmi tvrdý povrch. Zároveň je takáto šatníková skriňa odolnejšia voči poškodeniu.
Šatníková skriňa z masívneho dreva prinesie do domácnosti pocit tepla. Je však podstatne drahšia ako laminátová a vyžaduje si väčšiu starostlivosť. Ľahšie sa v prípade potreby opravuje, jej povrch je potrebné častejšie ošetrovať.
Šatníková skriňa z dreva sa vyznačuje unikátnou štruktúrou dreva (takže každý kúsok je originál) a tiež dlhou životnosťou.

vianočný ťahák upratovaniePrečítajte si tiež
Poupratovať rýchlo a jednoducho. Ako na to?

 

Dvakrát merajte a raz režte

Pri výbere šatníkovej skrine nezabúdajte na základnú a najdôležitejšiu vec, a tou je dôkladné premeranie priestoru, kde plánujete novú skriňu dať. Starostlivo odmerajte nielen priestory pre výšku a šírku, ale aj hĺbku skrine. Pamätajte na to, žiadna stena nie je úplne rovná, a preto aj pri vstavaných skriniach rátajte s rezervou. Pri plánovaní nezabúdajte ani na to, že šatníková skriňa by nemala byť v blízkosti radiátorov. Môže sa totiž stať, že vás doma bude čakať prípadné ohnivé prekvapenie.
Pri výbere šatníkovej skrine dávajte pozor aj na to, aby ste nemali zamedzený prístup k dverám alebo oknám. Bola by veľká škoda, ak by ste si novú skriňu otĺkli kľučkou dverí.

V neposlednom rade je pri výbere šatníkovej skrine dôležité pozerať na jednotlivé pánty, úchytky a kovania, pretože práve na nich sa nedostatočná kvalita prejavuje najskôr. Pri zásuvkách si tiež všímajte pojazdné mechanizmy, ktoré musia byť dostatočne kvalitné, aby ste dennodenne nemuseli bojovať s otváraním a zatváraním zásuviek.

— PR článok —
Foto: Pixabay, Pexels. 


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.