Šprint: Redukujte tuk rýchlejšie

Iveta Škrabáková | 19. júl 2019
Šprint: Redukujte tuk rýchlejšie

Na šprinty pri tréningoch často zabúdame. Prichádzame tým o veľa. Obrovskou výhodou šprintu je totiž výrazné redukovanie ukladania telesného tuku. Ako ich teda správne zaradiť do tréningu?

Pozrime sa na niekoľko výhod, ktoré majú šprinty:

Šprint zlepšuje kondíciu

Čím viac záťaže zvládnete počas hypertrofického tréningu (anaeróbny), tým viac vaše energetické systémy, potrebné na výkon, dokážu práve v tejto zóne pracovať na optimálnej úrovni. To znamená, že dokážete vykonať viac opakovaní, čo má pozitívny vplyv na nárast svalovej hmoty.

Šprint bráni ukladaniu tuku

Čím rýchlejší je váš tréning, tým viac energie potrebuje vaše telo na jeho vykonávanie. Síce pri šprinte nedochádza k okamžitému spaľovaniu tukov (telo si totiž berie pri náhlej záťaži zásoby z glykogénu a z glukózy), ale po tréningu telo vysáva kalórie ako vysávač – práve zo zásob tuku, a to 24 až 36 hodín. Okrem toho, pomocou šprintu sa tiež znižuje citlivosť na inzulín.

Šprint vo vysokej miere zaťažuje hamstringy

Počas šprintu sa kĺby dostávajú do polohy napodobňujúcej obrátene hyperextenzie, čo pomáha posilniť práve svaly v oblasti zadnej strany stehien (hamstringu a sedacie svaly).

Kedy zaradiť šprinty do tréningu

Veľmi vhodnou voľbou je vykonať šprinty hneď po rozohriatí svalov a následne vykonať cvičenie. Vďaka tomu prebudíte váš centrálny nervový systém a vaša sila bude oveľa výraznejšia. Okrem toho sa povzbudí aj špecifická adaptácia vášho nervosvalového systému, čo pomáha zapojiť väčšie množstvo svalových vlákien.

Ak ste šprinty ešte nevykonávali, určite by ste s tým mali začať postupne, aby ste si neublížili.

Ako zaradiť šprinty do tréningu

1. – 2. týždeň: 5 x 5-sekundových šprintov na bežeckom páse s náklonom
3. – 4. týždeň: 5 x 10-metrových šprintov
5. – 6. týždeň: 2 x 20-metrových šprintov

Ďalej zaraďujte 5 šprintov v maximálnej možnej dĺžke. Tento štýl by vám mal pomôcť vylepšiť štýl behu, obmedzí vyčerpanosť a ochráni vás pred zranením
. Šprinty zaraďujte každý druhý deň, aby telo malo dostatok času na poriadnu regeneráciu.

Fotogaléria