Letný víkend v Beckove. Na hrade budú slávnosti

Rytieri v zbroji, živý šach, remeslá a veľa hudby - to všetko čaká návštevníkov Beckova od piatka až do nedele v parku pod Beckovským hradom. Priamo na hrade si zas užijete Letný víkend s programom pre rodiny.

19.07.2019 06:00
beckovske slavnosti Foto:
Beckovské slávnosti.
debata

Najzaujímavejšie víkendové podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť podľa redaktorov Pravdy. Tip pre veľkých, malých, najmenších i seniorov. Prečítate si každý piatok.

Slávnosti pod hradom

Beckovské slávnosti sa začínajú v piatok 19. júla a trojdňový maratón hudby, remesiel a zábavy potrvá do nedele 21. júla.

Stredovekú atmosféru navodí rinčanie rytierskych mečov, súboj kráľov, sprievod vojvodu a jeho vojska aj stredoveký tábor s remeselným jarmokom a dobovou strelnicou.

K tradičnej ľudovej kultúre sa pridajú aj majstrovstvá sveta v hode vidlami. Návštevníci prejdú očistcom i mučiarňou.

Pod hradným bralom na hostí čakajú košikári, tkáči, hrnčiari, rezbári, garbiari, drotári, krpčiari, aj cukrovinkári a pernikári.

V duchu aristokratickej zábavy je na programe poľovačka i lovecký turnaj a tí menší či menej zdatní sa môžu zacvičiť v lukostreleckej strelnici.

Dospelých poteší piatková oldies party a deti sobotné bábkové divadlo (18. h), nafukovacie atrakcie, pre všetky vekové kategórie predvedú rytieri Hector niekoľko zaujímavých historických rekonštrukcií.

V Beckove môžete pomôcť jeho bývalej majiteľke... Foto: HRAD BECKOV, DOUBLE AGENCY
Beckov, Tri kluce pre Katarinu V Beckove môžete pomôcť jeho bývalej majiteľke Kataríne znovu vrátiť hrad.

Skutočnú kráľovskú poľovačku z roku 1405, keď uhorský kráľ Žigmund pozval na Beckov svojho staršieho brata, českého kráľa Václava, pripomenie v sobotu o 13. hodine vystúpenie rytierov Hector.

Kráľovské stretnutie si žiada rytiersky turnaj (18. h) a bratia si pomerajú sily aj v šachu so živými figúrkami (16. h).

V nedeľu môžete znova navštíviť interaktívny stredoveký tábor, jarmok ľudových remesiel, mučiareň, dobovú strelnicu a kolotoč a deti uvidia niekoľko pekných rozprávok, od 13.30 hodiny až do 17. hodiny s malou prestávkou.

A to sme ešte nenačali hudobnú ponuku Beckovských slávností! V sobotu 20. júla divákom zaspieva Vidiek, Para, Adam Ďurica, Jana Kirschner, Jamsquad, Juraj Hnilica a domáce Beckovské ksichty.

V nedeľu 21. júla pódium patrí Lenke Filipovej a Šarišancom, deti zabaví Fíha tralala a baby band.

Po celý čas si návštevníci môžu pochutiť na jedlách z dobovej kuchyne a stredovekým táborom ich budú sprevádzať bubeníci.

V Beckove môžete pomôcť jeho bývalej majiteľke... Foto: HRAD BECKOV, DOUBLE AGENCY
beckovske slavnosti V Beckove môžete pomôcť jeho bývalej majiteľke Kataríne znovu vrátiť hrad.Na Beckovských slávnostiach nebude chýbať bábkové divadlo a vďaka rytierom a ľudovým remeslám stredoveká atmosféra.

Letný víkend na hrade

Hrad Beckov nie je súčasťou Beckovských slávností, ale na sobotu 20. júla a nedeľu 21. júla ponúka rovnako bohatý program.

Letný víkend sa na hrade ponesie v duchu remesiel a zábavných aktivít pre rodiny s deťmi. Deti poteší najmä hradné hospodárstvo s viac ako ôsmimi druhmi živých zvieratiek a pätnástimi dravcami, aj jazdy na poníkovi či LEGO oddychová zóna.

Na 11. hodinu, na 15. hodinu a na 17. hodinu sú naplánované vystúpenia sokoliarov. Nakŕmiť zvieratká v hradnom hospodárstve a sledovať prelety dravcov možno na Beckovskom hrade každý deň po celé leto, do konca augusta.

Počas tohto víkendu môžu návštevníci nahliadnuť do kováčskej a sviečkarskej dielničky aj odhaliť tajomstvá práce košikára.

Na pamiatku si môžete vybrať šúpolienky od pani Katušovej či špeciálne mydlá a nakúpite si aj v bezobalovom obchode. Posilniť sa môžete podpecníkmi či praženými orieškami a oddýchnete si v hradnej kaviarničke.

Na dolnom nádvorí nájdete obliehacie stroje – katapulty a jedinečné kováčske rekordy. V priľahlých objektoch sa nachádza expozícia archeológie a stavebného vývoja opráv na hrade.

Na hornom hrade bude počas víkendov k dispozícii hradná lukostrelnica a nájdete tam aj dve nové výstavy.

Beckovské slávnosti. Foto: Luboš Kassovič
beckovske slavnosti Beckovské slávnosti.

Prehliadka výstavy stredovekého kúpeľníctva a skladovania potravín je spojená so vzdelávacími úlohami pre dospelých aj deti a na hrade je inštalovaná do 29. septembra.

Dozviete sa na nej, ako si cnostný stredoveký ľud udržiava v čistote svoje telo i ducha, aké bylinky a nástroje používali stredovekí felčiari a lazobníci na liečenie rôznych neduhov a ako bez chladničky či mrazničky skladovali potraviny po celý rok.

Jedinečná výstava obrazov Ladislava Mednyánszkeho (1852 – 1919) pri príležitosti 100. výročia umelcovho úmrtia potrvá do 27. októbra.

Ladislav Mednyánszky patril medzi najvýznamnejších umelcov svojej doby, narodil sa v rodinnom kaštieli Mednyánszkych v Beckove a z okien svojej izby mal výhľad na ruiny Beckovského hradu.

Neskôr sa rodina presťahovala do kaštieľa v Strážkach a v dospelosti maliar precestoval svet.

Vo svojich dielach zachytával slovenskú krajinu a jej ľudí a jeho obrazy dodnes spoznávajú návštevníci galérií po celej Európe.

Nájdite tri kľúče a zachráňte šľachtičnú Katarínu

Na hrade Beckov môžete pomôcť jeho bývalej majiteľke Kataríne znovu vrátiť hrad, ktorý jej v roku 1435 za panovania kráľa Žigmunda neprávom odňala kráľovská rada. Majetky jej odkázal otec, vojvoda Stibor ml. a listiny i peniaze boli uložené v truhlici na Beckove.

Po jednom kľúči od nej mali kasteláni troch hradov: Beckov, Čachtice a Plaveč, no otvoriť ju mohli len spoločne.

Aby ste pomohli Kataríne zvrátiť jej osud, musíte počas leta navštíviť Beckovský, Čachtický aj Plavecký hrad a od každého z kastelánov získať jeden kľúč aj kópiu listiny od kráľa Žigmunda.

Keď potom listiny s kľúčmi pošlete na obecný úrad do Čachtíc, môžete vyhrať víkendový pobyt s wellnessom, vzdelávací LEGO kurz, knihy a ďalšie pekné ceny.

Ruina bola kedysi pýchou kraja

Hrad Beckov stojí na šesťdesiatmetrovom vápencovom brale a na jeho mieste si ľudia stavali sídla až oddávna, pred stredovekým hradom tam bolo slovanské hradisko z čias Veľkej Moravy.

V 14. storočí patril hrad Matúšovi Čákovi Trenčianskemu, no svoju zlatú éru zažil ako rodové sídlo sedmohradského vojvodu Stibora zo Stiboríc, šľachtickej rodiny poľského pôvodu.

Stiborovci z hradu vybudovali bohaté sídlo s honosným nádvorím podľa vzoru kráľovských dvorov, s hradnou kaplnkou, ojedinelou obkročnou sieťovou rebrovou klenbou a krásnymi freskami, ktoré boli viditeľné ešte v 19. storočí. V roku 1729 však hrad Beckov vyhorel a odvtedy nebol osídlený.

Prvé amatérske záchranné práce sa začali v roku 1935, archeologický výskum a rozsiahla prestavba sa na Beckove uskutočnili v 70. rokoch minulého storočia. Odvtedy je hrad ako národná kultúrna pamiatka prístupný verejnosti.

Beckovské slávnosti. Foto: Luboš Kassovič
beckovske slavnosti Beckovské slávnosti.

Tipy na výlety v okolí:

  • Čachtický hrad – tajomný hrad v Karpatoch medzi obcami Čachtice a Višňové, postavený v 1. polovici 13. storočia, spätý s krvavou grófkou Alžbetou Báthoryovou
  • Myjava – navštívte SNM – Múzeum gen. M. R. Štefánika v Košariskách, v nedeľu 21. 7. sú tam scénické prehliadky pri príležitosti výročia Štefánikovho narodenia
  • Trenčiansky hrad z 11. storočia – v piatok 19. 7. od 18.30 h budú nočné prehliadky hradu, tentoraz v orientálnom štýle, posledný vstup je o 22.15 h
  • Veľká a Malá Skalka pri Trenčíne – najstaršie pútnické miesto na Slovensku, dvojvežový kostolík, starobylý kláštor, kostolík z roku 1224 a pôvodná jaskyňa pustovníkov, najstaršia sprístupnená jaskyňa na Slovensku
  • Trenčianske Teplice – kúpeľné mesto, kde prírodná termálna sírna voda vyviera z piatich prameňov, kúpeľný dom Sina s kúpeľom hammam je unikátnou stavbou z roku 1888 v maurskom štý­le

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Beckov #Beckovský hrad #Známe neznáme Slovensko #Leto na Slovensku