Úrad verejného zdravotníctva SR: pri informáciách o západonílskej horúčke nepodľahnite panike

Informácie, ktoré uvádzajú, že západonílska horúčka je smrteľný vírus, ohrozujúci turistov cestujúcich do Grécka, obleteli slovenské médiá. Západonílska horúčka je vírusové ochorenie prenášané komármi. Ako to teda s touto situáciou naozaj vyzerá podľa Úradu verejného zdravotníctva SR?

Slovenské veľvyslanectvo v Aténach približne pred dvomi týždňami prinieslo správu: "Grécka národná organizácia verejného zdravia informuje o možnosti prenosu vírusu západonílskej horúčky infikovanými komármi v Grécku počas letnej turistickej sezón."

Netreba podľahnúť panike

MUDr. Jana Kerlik z Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici (RÚVZ BB) k téme uvádza nasledovné:

"Ak by človeka aj nakazený komár poštípal, riziko ochorenia je nízke. Prejaví sa približne u 20% s príznakmi podobnými chrípke. Iba pri menej ako 1% sa ochorenie prejaví zápalom mozgu (rizikové skupiny ľudí), teda najťažšou komplikáciou," uviedla epidemiologička s tým, že pri informáciách o západonílskej horúčke netreba podľahnúť panike.

Podľa Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb neboli ku koncu júna tohto roka ešte hlásené prípady západonílskej horúčky.

Hrozba západonílskej horúčky tu bola aj v minulom roku, a to vo viacerých dovolenkových destináciách. "Najviac prípadov hlásili z Grécka, Talianska, Rumunska, Srbska, ale aj z Maďarska a dokonca aj zo susedného Rakúska a ČR," vymenovala epidemiologička.


Pozrite si aj reportáž TV JOJ

RÚVZ BB vydal v tejto súvislosti aj tlačovú správu


V prípade oblastí so zvýšeným výskytom komárov odporúčame nasledovné:

  • vybavte sa repelentami a vhodným oblečením (dlhé rukávy, dlhé nohavice)

  • používajte neporušené moskytiéry

  • uprednostnite bývanie v hoteloch, ktoré sú vzdialené od liahní komárov

Ak sa do krajín so zvýšeným výskytom komárov chystáte, nezabudnite sa chrániť najmä v podvečerných hodinách. "Keď sa stmieva, vtedy je vrchol aktivity komárov a v závislosti od okolností sa treba buď schovať pred nimi za sieťku alebo sa obliecť, dať si dlhé rukávy, dlhé nohavice, prípadne si odev ešte postriekať repelentom," dodal ekológ Tomáš Derka.

Pred cestou do zahraničia vo všeobecnosti odporúčame informovať sa o povinnom a odporúčanom očkovaní v cieľovej destinácií, epidemiologickej situácii a hygienických podmienkach v cieľovej oblasti (informácie možno nájsť aj na oficiálnych webových stránkach WHO a ECDC).


Prečítajte si tiež:

Kalamita komárov v Bratislave a okolí