Najlepšie spaľovače tukov medzi potravinami: Rozlúčte sa s kilami a naštartujte metabolizmus!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-19 05:55:00

Napomôcť k štíhlejšej postave môžu aj potraviny. Menu prírody je na prirodzené „spaľovače tukov“ skutočne bohaté. Látky podporujúce trávenie a urýchľujúce metabolizmus sa nachádzajú napríklad v niektorých druhoch zeleniny, ale tiež v hubách či plodoch mora.

 

K najznámejším prírodným „spaľovačom tukov“ patria koreniny, a takisto niektoré druhy zeleniny či ovocia. „Veľmi účinný je kapsaicín prítomný v štipľavej paprike, najvýraznejšie v čili papričkách. Okrem stimulácie metabolizmu podporuje krvný obeh, chráni pred infekciami, upravuje hladinu cukru a najnovšie je potvrdené, že dokáže zabíjať rakovinové bunky,“ hovorí doktorka Alžbeta Béderová, odborníčka na výživu z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA).

Čítajte viac: Odborníčka na výživu o vnútornostiach: Kvalita, ktorou sa podobajú na materské mlieko

Ako ďalej pokračuje, látky urýchľujúce metabolizmus tukov sa nachádzajú aj v zázvore, cesnaku a cibuli (alicín), v citróne (kyselina citrónová), grepe (horčíny), ananáse (enzým bromelín). „Brokolica, huby, ustrice, krevety obsahujú chróm, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi a tlmí chuť na sladké. Jablčný ocot podporuje metabolizmus a imunitní systém. Losos je bohatý na jód, potrebný pre tvorbu hormónov štítnej žľazy a zrýchľuje metabolické pochody. Zelený čaj má antioxidačné účinky a tiež urýchľuje metabolizmus,“ dopĺňa odborníčka na výživu.

Doktorka Béderová však dopĺňa, že neexistuje žiaden zázračný produkt, ktorý by „spaľoval“ tuky a mal výrazný redukčný efekt. Bez pohybovej aktivity a disciplíny v stravovaní veľké výsledky neočakávajte. „Základom optimálneho metabolizmu je pestrá strava, dostatok psychickej a fyzickej aktivity, primeraný príjem kaloriferných ochranných živín a vlákniny,“ dodáva.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny chudnutie Alžbeta Béderová kapsaicín spaľovače tukov

2019-07-19 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: RÚVZ BA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia