Pozor, tu je 7 mýtov o slnku!

Pozor, tu je 7 mýtov o slnku!
Pozor, tu je 7 mýtov o slnku! Thinkstock

O negatívnych účinkoch slnka už bolo popísané dosť, napriek tomu stále existuje o ochrane pred slnečným žiarením veľmi veľa nezmyslov. My vám prezradíme tie najväčšie z nich.

1. Tmavší typ pleti sa nemusí chrániť pred slnkom

To je poriadny nezmysel. Aj obyvatelia Afriky sa chránia pred slnkom. I keď to je podstatne iným spôsobom ako my (napríklad hrubým náterom z hliny obsahujúcim minerály). Tmavá pokožka síce má dlhšiu dobu vlastnej ochrany ako svetlejšie typy, napriek tomu by sa nikto nemal úplne prestať chrániť pred slnkom – i kvôli tomu, že okrem spálenia tak môžete zabrániť vzniku rakoviny kože. Naviac v prípade tmavšej pleti príznaky spálenia nie sú tak viditeľné a prvý varovný signál sa ľahšie prehliadne.

2. Keď je zatiahnuté, je riziko spálenia kože nulové

Ďalšia nepravda. Aj keď sú na oblohe mraky a my nie sme vystavovaní priamemu slnku, napriek tomu to neznamená, že sa na našu kožu žiarenie nedostane. Práve naopak – aj pod zamračenou oblohou ho prenikne až 90 percent. To znamená, že nebezpečie spálenia je približne rovnako veľké, ako pri jasnej oblohe. V tieni pôsobí zhruba polovica UV žiarenia. Preto radšej vždy používajte dostatočnú ochranu proti slnku. Takisto aj pri plávaní platí, že vodeodolné krémy na opaľovanie sa musia po každom kúpaní znovu naniesť.

3. Na tvár mi stačí denný krém s ochranným faktorom

To platí iba v prípade, ak ste na slnku krátku dobu. Nie však vtedy, ak ste vonku dlhší čas. Použite preto skutočné prípravky na ochranu pred slnečnými lúčmi. Kto sa nechce vystavovať riziku, môže ich bez problémov používať celý rok. Najlepším riešením sú tónované krémy na opaľovanie, ktoré nielen chránia pred slnkom, ale aj nahrádzajú denný krém a make-up.

4. Ak mám ochranný faktor 50, tak sa vôbec neopálim

To vôbec nie je pravda. Aj s vysokým ochranným faktorom získate farbu, len za trochu dlhší čas. Navyše sa opálite rovnomernejšie, pretože telo sa proti UV žiareniu nevyzbrojí a opálenie vám vydrží dlhšie. Efekt opálenej pokožky sa dá predĺžiť aj tak, že sa vždy natriete i regeneračným telovým mliekom. Prečo? Vyživovaná nepoškodená pokožka sa nemusí obnovovať, a čím dlhšie vám vydrží pôvodná koža, tým dlhšie vám zostane i opálenie. Nemusíte sa báť ani jemného peelingu. Mikročastice v ňom neodstránia farbu, ale drobné uvolnené kožné šupinky.

5. Používanie veľkého množstva opaľovacích prípravkov spôsobuje nedostatok vitamínu D

UVB lúče, ktoré sú zodpovedné za tvorbu vitamínu D, sa síce nanesením krému redukujú, ale na ich pôsobenie to inak nemá vplyv. Naviac môže vitamín D získať aj z jedla, napríklad z lososu alebo z tuniaka.

6. Keď viackrát nanesiem opaľovací krém, predĺži sa doba jeho pôsobenia

Nezmysel. SPF 30 sa nezvýši na SPF 60 len kvôli tomu, že si prípravok natriete viackrát. Napriek tomu má opakované natieranie zmysel. Väčšina ľudí s krémom šetria a nie sú tak dostatočne chránení. Keď si potom nanesú novú vrstvu, získajú aspoň potrebné množstvo, aby boli pred žiarením ochránení. A aké je teda správne množstvo? Napríklad tri poháriky na tvrdý alkohol. Pokiaľ sa však veľa potíte alebo skáčete do vody, musíte ochrannú vrstvu obnovovať častejšie.

7. Opaľovanie v soláriu chráni pred spálením na slnku

Solárium nie je v žiadnom prípade prevencia pred poškodením kože slnkom. UV lúče typu A, ktoré pochádzajú zo solária, síce kožu opália, ale nepredĺžia dobu jej ochrany. K tomu dochádza iba pomalým pôsobením prírodných slnečných UVB lúčov. Navyše zbytočné zaťažovanie pokožky UV žiarením urýchľuje jej starnutie. Solárium vás teda ochráni len vtedy, ak v ňom získaný odtieň pokožky nebudete potom ešte „dopekať“ na slnku.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom