Rôzne

Slováci v Chorvátsku: Najčastejšie potrebujú pomoc pri strate a krádeži dokladov

K najčastejším problémom Slovákov dovolenkujúcich v Chorvátsku patria neplatnosť a absencia cestovných dokladov, predovšetkým cestovných pasov u maloletých detí, ako aj ich strata a krádež.

Ilustračný obrázok k článku Slováci v Chorvátsku: Najčastejšie potrebujú pomoc pri strate a krádeži dokladov
Zdroj: TASR

Ako TASR informovala konzulka slovenského veľvyslanectva v Záhrebe Linda Karašová, Slováci taktiež často žiadajú o pomoc pri hospitalizácii, dopravných nehodách, v prípade odtiahnutia vozidla a pri problémoch s ubytovaním. Žiadajú tiež o právnu pomoc.

Slováci sa na zastupiteľský úrad (ZÚ) v Záhrebe najčastejšie obracajú so žiadosťou o pomoc pri strate a krádeži najmä cestovného pasu, občianskeho preukazu, vodičského preukazu, osvedčenia o evidencii vozidla, preukazu zdravotného poistenia či platobných kariet.

Podľa Karašovej by mali preto turisti zvýšiť obozretnosť pri kontrole svojich osobných vecí, nenechávať si ich bez dozoru na plážach, na verejných priestranstvách a opustených parkoviskách, a to najmä v noci, keď je najväčšie riziko krádeží.

Pred vycestovaním si treba včas skontrolovať platnosť dokladu, ktorá musí trvať počas celého pobytu na dovolenke. Vodiči by si nemali zabudnúť k dokladom priložiť zelenú kartu, ktorá je potvrdením o platnosti povinného zmluvného poistenia (PZP) v zahraničí.

Ešte pred samotnou rezerváciou, respektíve pred zaplatením za ubytovanie, si treba tiež pozrieť na internete užívateľské recenzie ubytovacích zariadení.

Karašová tiež odporúča uzavrieť primerané komerčné cestovné poistenie liečebných nákladov v zahraničí pre prípad ošetrenia či hospitalizácie.

„Pripomíname aj dôležitosť využitia služby bezplatnej dobrovoľnej registrácie vo formulári na webovej stránke ministerstva (mzv.sk) pre prípad núdzových situácií,“ dodala konzulka.

Zároveň upozornila na nevyhnutnosť ohlásiť pri vstupe do krajiny držbu tzv. chladných zbraní. Ak sa tak nestane a takáto zbraň sa nájde, a to aj pri kontrole vozidla vo vnútrozemí, turistovi hrozí zadržanie, konanie pred priestupkovým súdom a peňažná pokuta približne 700–5600 eur, respektíve trest odňatia slobody.

Slováci na dovolenke v Chorvátsku môžu podľa Karašovej v prípade núdze kontaktovať diplomatickú službu ZÚ v Záhrebe na telefónnom čísle +38598278182 alebo prostredníctvom e-mailovej adresy cons.zagreb@mzv.sk. V oblasti Dalmácie poskytne pomoc honorárny konzul Goran Morovič so sídlom v Splite na tel. č. +38521362679.

V tomto roku sa predĺžil interval pôsobenia slovenských policajtov v Chorvátsku. V projekte sú zapojení od 15. júna do 15. septembra v počte osem policajtov (štyri dvojčlenné hliadky),“ uzavrela Karašová.

Počas tohtoročnej letnej sezóny pôsobia v najnavštevo­vanejších oblastiach Chorvátska, a to splitsko-dalmátskej a primorsko-goranskej.

Konzulka zároveň pripomenula tiesňové čísla, na ktoré môžu Slováci v prípade nehody telefonovať – polícia: 192, záchranka: 194 alebo 112, hasiči: 193, cestná asistencia: 987. Situáciu na cestách a predpoveď počasia si možno preveriť na tel. č. 060 520 520.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM