Tri situácie, kedy najviac hrozí zlyhanie orgánov: V týchto prípadoch nevychádzajte von!

Zdroj: gettyimages.com
2019-07-18 06:00:00

Leto je v plnom prúde, letné radovánky pri vode naberajú na obrátkach a vy si užívate príval slnečnej energie. Mnohí však zabúdajú na jeden podstatný fakt. Popri zábave im hrozí zvýšené nebezpečenstvo, z ktorého sa môže telo dlho spamätávať.

Vaša plážová taška je plná opaľovacích krémov, fliaš na vodu, nájdu sa tam aj slnečné okuliare a taktiež ochrana na hlavu – klobúk. Niekedy však toto úsilie nestačí. V zápale zábavy a opaľovania sa na slnku jednoducho zabudneme na to, že naše telo je vystavené nebezpečenstvu. Ochrana tela pred škodlivým slnečným žiarením nie je dostatočná a tak hrozí úpal!

Čítajte tiež: Obľúbená príloha k jedlu a jej prekvapivý účinok: Po konzumácii zemiakov očakávajte túto zmenu!

Ako zistíme, že máme úpal? 

Úpal je vážny stav, ktorý nastáva vtedy, keď sa teplota nášho tela zvýši nad 39 stupňov Celzia, ako sa uvádza na rd.com. Zvyčajne je to výsledok preťaženia v extrémnom teple a ide o núdzový stav. 

„S úpalom sa telo snaží znížiť svoju vnútornú teplotu spomaleným fungovaním orgánov, aby ochránilo srdce a mozog,“ vysvetľuje kardiologička Paula Montana De La Cadenaová, MD.

Včasné príznaky úpalu môžu zahŕňať horúcu červenú kožu, závraty, nevoľnosť, zmätenosť a omdlievanie. Dávajte si pozor na akúkoľvek zmenu mentálneho stavu. 

„Abnormálny duševný stav sa môže prejavovať ako zmätenosť, dezorientácia, zhoršený úsudok, abnormálna motorická koordinácia, záchvaty alebo strata vedomia,“ hovorí David Geier, MD, ortopedický chirurg a špecialista na športovú medicínu.

Okamžitá liečba je kľúčová

Podľa štúdie v Injury Epidemiology každý rok pribudne v USA asi 4 100 návštev na pohotovosť z dôvodu úpalu. Úpal je vážny a zvyčajne vedie až k tomu, že ľudia skončia v nemocnici. Na rozdiel od tepelného vyčerpania, ktoré môže byť ošetrené pitím studenej vody, úpal by sa mal ihneď liečiť! 

„Neošetrený úpal môže spôsobiť vážne poškodenie mozgu, srdca, obličiek a svalov a môže dokonca viesť k smrti, ak je liečba oneskorená,“ varuje Dr. Montana De La Cadenaová. 

Kedy je zvýšené riziko? 

Existujú situácie, kedy je pravdepodobnosť, že dostanete úpal zvýšená! 

Keď športujete

Ak športujete vonku na slnku, hrozí úpal. Stáva sa to obzvlášť športovcom, ktorí dávajú prednosť fyzickej aktivite v exteriéri pred posilňovňou. 

 „V športe, najmä futbale, sa úpal zvyčajne vyskytuje v mesiacoch júl a august, kedy je najvyššie teplo a vlhkosť a športovci sa na tieto podmienky neaklimatizovali,“ hovorí Dr. Geier.

Keď pracujete vonku

Ak sa ocitnete v práci vonku v letnom počasí, nezabudnite si dať prestávky a piť studenú vodu. Ktokoľvek, kto vykonáva fyzickú prácu, ako je poľnohospodárstvo, pohyb s ťažkými predmetmi alebo stavebné práce, je vystavený riziku dehydratácie a úpalu.

Keď ste dehydrovaní

Ľudia, ktorí sú viac vystavení riziku dehydratácie, ako sú deti alebo starší ľudia, sú vystavení väčšiemu riziku úpalu. Ak ste boli diagnostikovaní so srdcovým problémom alebo ste mali chorú pečeň, obmedzte svoj čas vonku počas horúčav a vždy so sebou noste fľašu s vodou.

„U týchto skupín sa proces dehydratácie vyskytuje oveľa častejšie, pretože telo nefunguje tak, ako by malo,“ hovorí Dr. Montana De La Cadenaová.

Poznanie príznakov dehydratácie pomôže zabrániť úpalom!

Fotogaléria


Tagy:
leto slnko zdravie úpal

2019-07-18 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia