O čo ide, keď sa povie krvný tlak

Je to tlak, ktorým krv pôsobí na vnútornú stranu ciev. Stále prirodzene kolíše v priebehu srdcového cyklu, pri zmene fyzickej námahy, rôznych emóciách, ako aj ako reakcia na rôzne látky (kofeín, nikotín, soľ...).

18.07.2019 06:00
tlakomer, krvný tlak Foto:
Hodnota krvného tlaku súvisí so životosprávou.
debata

Počas cyklu srdca je najvyšší tlak v okamihu, keď sa srdcový sval stiahne a krv vypudí zo srdca do tepien celého tela – hovoríme o systolickom tlaku. Pri uvoľnení srdcového svalu, keď sa plní krvou pritekajúcou zo žíl, je tlak najnižší – nazýva sa diastolický tlak.

Hypotenzia:

Príliš nízky krvný tlak – hypotenzia – sa vyskytuje pomerne často a u väčšiny ľudí nespôsobuje vážnejšie problémy. Chorobný význam má v prípade, keď vedie k porušeniu prietoku krvi vnútornými orgánmi. Najcitlivejší na krvné zásobenie je mozog, preto sa ako prvé príznaky hypotenzie objavujú poruchy centrálnej nervovej sústavy – najmä spavosť, únava, závraty, poruchy videnia, hučanie v ušiach, celková nevoľnosť až krátkodobé poruchy vedomia. Závažné prípady neprekrvenia mozgu môžu viesť až k mozgovej mŕtvici.

Častým prejavom hypotenzie je porucha prekrvenia končatín, ktorá sa prejavuje chladom a bledosťou. Pokiaľ sú nedokrvením zasiahnuté obličky, prejaví sa to zníženým vylučovaním moču. Hypotenziu zhoršuje dlhé státie, náhle postavenie sa, príjem väčšieho množstva potravy a strava bohatá na sacharidy, horúce prostredie, dvíhanie ťažkých predmetov, požívanie alkoholu a užívanie liekov.

Hypertenzia:

Vysoký krvný tlak vzniká ako dôsledok zužovania alebo tuhnutia ciev. O hypertenzii hovoríme, pokiaľ je hodnota systolického tlaku vyššia ako 140 mmHg a hodnota diastolického vyššia ako 90 mmHg. Pri hypertenzii je tlak krvi na vnútornú stranu tepny príliš vysoký, čo môže viesť k narušeniu alebo poškodeniu tepien (napr. k rozvoju aterosklerózy – kôrnateniu tepien).

Typy hypertenzie

1. primárna (esenciálna) – zvýšený tlak nie je dôsledkom iného ochorenia; tvorí viac ako 90 % všetkých prípadov

2. sekundárna – ako dôsledok iného ochorenia, tvorí menej ako 10 % prípadov

„Hypertenzia bieleho plášťa“ – objavuje sa ako reakcia na stres či strach pri návšteve lekára. Hodnota krvného tlaku pri meraní v ambulancii je ? 140/90 mmHg, kým pri 24-hodinovom meraní je priemerne nižšia ako 125/80 mmHg.

Rizikové faktory hypertenzie

Medzi faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku a tiež zhoršujú prognózu hypertenzie, patria:

  • Obezita – najmä v oblasti brucha (abdominálna obezita, tzn. obvod pása ? 102 cm u mužov a ? 88 cm u žien)
  • Vysoký vek – vyššie riziko hypertenzie hrozí po 45. roku veku, ešte významnejšie u mužov starších ako 55 rokov a žien nad 65 rokov
  • Nevhodný spôsob života – najmä fajčenie, ale aj stres, nedostatok pohybu, nevhodné zloženie stravy
  • Dedičné faktory – riziko je vyššie u ľudí, ktorých priami príbuzní trpia vysokým krvným tlakom, keďže môžu mať dedičnú predispozíciu na jeho rozvoj, rovnako ľudia, ktorí majú v rodinnej anamnéze predčasné kardiovaskulárne ochorenie – u mužov mladších ako 55 rokov a žien mladších ako 65 rokov
  • Zvýšený cholesterol – rizikovým faktorom pre vznik hypertenzie je celkový cholesterol > 6,5 mmol/l, LDL cholesterol ? 4,0 mmol/l a HDL cholesterol ? 1,0 mmol/l u mužov a < 1,2 mmol/l u žien

    Iné ochorenia – niektoré majú vysoký krvný tlak ako príznak alebo dôsledok – napr. ochorenie obličiek, mozgovocievne a kardiovaskulárne ochorenia, ochorenia žliaz s vnútorným vylučovaním… Hovoríme o sekundárnej hypertenzii a tvorí asi 5 – 10 % všetkých prípadov vysokého tlaku.

Komplikácie hypertenzie

Vysoký krvný tlak môže spôsobiť rôzne komplikácie. Pokiaľ je tlak na vnútornú stranu ciev zvýšený dlhodobo, poškodzuje sa ich výstelka, steny ciev hrubnú a znižuje sa ich poddajnosť, čo môže viesť k vzniku a rýchlejšiemu postupu aterosklerózy – kôrnateniu tepien. Ateroskleróza a zmeny stavby tepien, ktoré hypertenzia urýchľuje, môžu viesť k prasknutiu tepny a krvácaniu – cievnej mozgovej príhode či srdcovému infarktu. Spomedzi orgánov zaťažuje vysoký krvný tlak najmä srdce, mozog, cievy, ako aj obličky a oči. Pacienti s hypertenziou majú tiež 2,5-krát vyššie riziko rozvoja cukrovky.

Čo pre seba môžete urobiť sami

Hodnota krvného tlaku súvisí so životosprávou. To, aký vplyv bude mať hypertenzia na vaše zdravie, máte do značnej miery vo svojich rukách. Čo to znamená?

Byť aktívny

Snažte sa vyvarovať sedavého spôsobu života. Zvoľte si minimálne na 30 minút denne fyzickú aktivitu, pri ktorej sa ľahko zapotíte a zadýchate. Nie je nevyhnutné chodiť akurát do posilňovne, vhodná je rýchlejšia chôdza, plávanie, beh alebo napríklad jazda na bicykli. Dôležitá je pravidelnosť, aktivitu by ste mali vykonávať minimálne päťkrát týždenne. Počíta sa aj upratovanie domu, práca v záhrade alebo rýchlejšia prechádzka so psom.

Zdravo sa stravovať

Cieľom nie je extrémna diéta, ale zdravá a rozmanitá strava. V jedálnom lístku nesmie chýbať dostatok zeleniny, ovocia, rýb, strukovín a orechov. Obmedzte konzumáciu nezdravých jedál, ako sú jedlá z polotovarov, z rýchleho občerstvenia a tiež červené mäso, ale aj pokrmy s vysokým obsahom cukrov a živočíšnych tukov. Dbajte na veľkosť porcií!

Obmedziť príjem soli

Zásadne neprisáľajte. Denná spotreba soli vyššia ako 5 g (čajová lyžička) je spojená so zvýšeným rizikom rozvoja hypertenzie.

Nefajčiť

Fajčenie je zásadným rizikovým faktorom pre výskyt karcinómu pľúc, chronickej obštrukčnej pľúcnej choroby, infarktu myokardu, mozgovej príhody a pre postihnutie periférnych tepien. Nikdy nie je neskoro prestať s fajčením; riziko závažných kardiovaskulárnych ochorení klesá o polovicu už po 12 až 24 mesiacoch od vyfajčenia poslednej cigarety.

Strážiť si cholesterol

Dajte si jeho hodnotu pravidelne stanovovať. Zvýšená koncentrácia cholesterolu zvyšuje riziko rozvoja srdcovo-cievnych komplikácií podobne ako fajčenie. Ak hodnoty celkového cholesterolu nie sú vyššie ako 5,0 mmol/l u zdravých osôb, toto nebezpečenstvo významne klesá.

Obmedziť konzumáciu alkoholu

Pitie väčšieho množstva alkoholu zvyšuje krvný tlak a je častou príčinou zlej kontroly hypertenzie. Môžu sa tolerovať dva alkoholické nápoje denne u mužov a jeden u žien, maximálne päť dní v týždni (1 nápoj = veľké pivo [0,5 l] alebo pohár [0,2 l] vína alebo „štamperlík“ [0,05 l] 40% alkoholu). Nezabudnite, že pitím alkoholu zvyšujete svoj energetický príjem o 70 až 180 kcal podľa druhu nápoja.

V prípade nadhmotnosti alebo obezity sa snažiť schudnúť

K poklesu krvného tlaku prispieva aj menšie zníženie hmotnosti (3–5 kg), ktoré je v silách každého (odporúčaný BMI je 20–25 kg/m2, obvod v páse pod 94 cm u mužov a 80 cm u žien). Nezabúdajte, že súčasťou chudnutia je popri redukčnej diéte aj pravidelná fyzická aktivita; energetický príjem by mal byť nižší ako výdaj. Schudnite a budete sa cítiť lepšie.

Dodržiavať spánkový režim

Spite pravidelne 6 až 8 hodín a naučte sa odpočívať. Problémy riešte včas a v pokoji. Nájdite si také životné tempo, ktoré vám bude vyhovovať, stretávajte sa s priateľmi a rodinou, venujte sa koníčkom. Nevyhýbajte sa rozhovoru o svojich problémoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krvný tlak #nízky krvný tlak #hypertenzia